Налагат строги ограничения за използване на палмови мазнини в млечните продукти

Палмово масло ще се допуска само в имитиращите продукти и сладкарските изделия. Специално звено ще следи спазва ли се

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

защо говорят само за палмовото масло , а не засягат соевото ,което е дори по-вредно . точно и ясно трябва да се забранят добавянето на всички разстителни мазнини

Не искаме ограничения, а: 1. Пълна забрана за влагане на палмови мазнини в млечните продукти! 2. Криминализиране на деянието като отровителство и тежка телесна увреда! Чук

С тези забрани само вдигат цените, а отровите пак си ги слагат.

Никакви ограничения няма да спрат слагането на палмово масло в хранителни продукти, защото съответните чорбаджии-изедници добре са си платили.

А кой ви пречи да забраните вноса на палмово масло и продукти съдържащи палмово масло?

СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ И НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ КЛЕТВИ И ЗАКОНИ НА СТО,ДАВОС,ТТИП и още няколко,,споразумения и членство.

Няма да се оправят нещата с производството на вредни (отровни) храни! Веднага пояснявам защо: 1.Защото няма адекватни закони. 2. Защото дори и наличните не се спазват. 3. Защото тези, които ги пишат са заинтересовани да морят всички ни! Това не се отнася само до храните, а за всичко останало, от което зависи здравето и живота ни! Има ли още "оптимисти"?!

аДЕКВАТНИ закони ИМА!!!Само че ТЕ защитават инвеститори,корпорации,мутри и,,свободното движение на стоки и капитали,,...Така , че НЕ е фалш----ТАКИВА СА ПРАВИЛАТА.

Край, слагали край... не знам да се смея или да плача... Но предвид сроковете, с които работят неуважаемите от мен институции, края го виждам чак когато на сериозните държави им писне и го забранят със закон! Тогава и ние "ще синхронизираме" законодателството си - доста тромаво, неохотно и със съответното яко закъснение! И ако на някой това мнение му се стори крайно - да попитам: колко пъти до сега през годините, откакто сме член на ЕС, нашите производители на имитации са били сериозно санкционирани?!

Доказана е вредата от палмовото масло. Не само за здравето ни. Унищожават се хиляди декари дъждовни гори( последно в Папуа-Индонезия). Употребата и влгането на палмово масло трябва да бъде забранено изцяло!

Освен че се унищожават гори, унищожават се и хабитатите /местообитанията/ на хиляди животински видове. Скоро ще гледаме орангутани, редки видове азиатски тигри и носорози, само на картинка.

като че ли сега е паднал от небето. Не забранява обаче палмовото масло в сиренето и кашкавала, а го "премества" в друга група... В кварталната бакалия или в някое магазинче в по-малките градове колко витрини с групи или без групи има бе "министърчо"? Плещи ги едни врели-некипели, хвърля прах в очите на хората.

Палмовото масло трябва да се извади със закон от хранителните продукти,защото това е важно за здравето на хората за което пазарната икономика не се интересува. Всичке бисквити и вафли , а и шоколади в България съдържат такова масло ,а се консумират най -вече от деца и възрастни.

ПОДКРЕПЯМ.точка.

Палмовото масло явно вече им е скъпо и искат да го заменят с някой по-евтин аналиг

А къде бяхте толкзо време ?? 10 години ГЕРБ е на власт, смени поне 4 министри на земеделието и храните .... къде дрямахте бе ?!!

Що, имаше движение!Първо Мирослав Найденов върна БДС на храните,то преди това беше анархия и свърхбоклуци на млечните продукти,колбаси!После въведоха разделното сирене ,имитиращо и стандартно!Но тъй като му беше изпуснат края ,възстановяването не става автоматично,още има работа!

Върнал БДС - ама друг път! И като бил върнал БДС-то, що продължиха да слагат глупости в храните?? Или в БДС от преди демокрацията е имало и съставка ПАЛМОВО МАСЛО за сиренето и кашкавала ?! А реално Мирослав Найденов и кликата около него се опитаха да въведат частни стандарти за месо, хляб, мляко ... с които да "Абонират" фирмите и да си осигурят редовни приходи в личните сметки. В каква степен са копирали БДС не съм сравнявал, но идеята беше като застраховането при мутрите. Специално пък за млякото, имаха още по-кардинална идея, да накарат всички производители на кисело мляко да си купуват закваската само от една фирма, където тогава работеше любовницата на Миро Мършата!!! Добре че не успяха! И последно - възстановяването става автоматично - приема се наредба за разрешените добавки в храните и от утре, храните, които не отговарят се изтеглят от магазинната мрежа. Толкоз!!! Всичко останало са ГЕРБерско - мутрафонски номера! От екс комунисти и настоящи мутри друго не може да се очаква.

Технологията ,пич, е следната---министрите се СМЕНЯТ по-бързо от законите....

Защо не се забрани тотално употребата на трансмазнини, след като отдавна е доказано колко са вредни? И защо за сладкарски изделия ще бъде разрешено използването на палмово масло? Защо толкова години е допускано безалкохолни напитки и др. за България да са произведени със заместители на захар, също доказано, че са вредни! ЗАЩО???

Както казваше един БКП министър някога "За Бога братя не купувайте!.. менатците и всички останали с раздути цени от алчни производители и търговци" и сами ще видите как качество и цени скоро ще се наместят както трябва. Освен това млечните продукти са вредни за организма. Колкото по-малко ги консумиратее толкова по-добре. Животновъдството е вредно също за екологията ни, месото за здравето и кармата ни. А какво да говорим за месото в което отделно има купища хормони и антибиотици, овкусители и пълнители кои от кои по опасни за здравето. От вредния навик печелят от производители през търговци-> бюрократи->медицинска мафия до погребалните агнции. Ще им го позволите ли знаейки че вие сте жертвата на навици създадени ви чрез реклама, пропаганда и промиване на мозъци зависи от вас. Аз лично отдавна съм им дал червен картон и нито ям палмови деривати нито млечни или месни и се чуствам отлично освен че пестя и така си позволявам истински полезни продукти.

Защо и в сладкарските изделия не се забрани палмовоти масло?Дали в сирене,кашкавал ,кисело мляко или бисквити е еднакво вредно!Това ,че и във вноса слагат палмово масло в бисквити и шоколади, уж престижни марки,ами толкова са престижни,няма да се купуват,а хората ще се ориентират към българските производители,ако го премахнат от производство!

Защо до сега това не се случва не ми е ясно? Иначе хубаво е да се правят призиви.

Опитаха се,още при Москов,но тогава производителите скочиха с разни али бали и нищо конкретно,освен да има обозначения за състава!И какво излезе,масово се ползва палмово масло ,евтино и с ниско качество!Сигурно пак ще почнат да се надлъгват,но вече потребителите трябва да повишат активността да не се оставят пак да ги преспят,защото действително производителите са нагли.

А с тоалетната хартия в каймата какво ще правим? Вчера си взех "ПРИНЦЕСА" от край пътно капанче на края на квартала Главиница, на Пазарджик, на път за Батак. Беше повече тоалетна хартия от колкото кайма!

Yaxooooo

Ти тъп ли си?? От селяндури какво очакваш???

Ще дадете ли имената на фирмите употребили палмово масло или ще напишете от Х проверени , в У са открити палмови масла. Аз искам да знам , имената на фирмите, които не са обявили на етикета палмовото масло.

Защо лъжеш, колко пъти беше това спиране. Всичката храна е вредна, с долно качество, срок, Е-та и др.отрови. Не ви пука нито за децата нито за другите, внасяте боклуците на европата, а ми говорите за еко продукти, къде са? Дори и да си произвеждам зеленчуци и плодове, пак не са чисти, защото пръскат ежедневно отрови отгоре, натото уж се грижи да няма болести по растенията, ха-ха-ха. Както стана с гъсениците миналата година, които изядоха чимширите, а и продължават, бяха сбъркали гъсеницата, тя е била за зеленчуците....Всичко е само обещания и празни приказки, да го духате.....

Поканих си четирима гости и реших за мезенце да купя по парченце малко шунка,луканка и ”балкански ”кашкавал.Е,не ми беше по джоба,но...един път.....Започнах да го режа и подреждам . Любимият ми котарак се завъртя около мен и аз му дадох по мъничко парченце от всичко,да види какъв човек съм.......Той подуши,подви опашка и се оттегли от кухнята........Еее,аз и гостите.....пени се непени.....Добре,че единият гостенин донесе две бутилки домашно винце,та прокарахме ментетата........ЕЕЕЕЕЕЕЕ.....?

Моментално,убийците производители,ще го заменят с друг боклук. Няма да се откажат от високите печалби. За тях,това е важното.А,щом ще го допускат в сладкарските изделия......сетете се.ПОРЕДНОТО ПРЕЛИВАНЕ ОТ ПУСТО,В ПРАЗНО И ПРАХ В ОЧИТЕ.......УБИЙЦИ!!!!

stankow

Забраната ще важи за продуктите, които се изнасят за Германия. Затова се е разтичал министърът, пази интересите на "началниците".Ние ще продължим да си рупаме заместители. Че инак сиренето трябва да удари 15 лева. Кой ще го купува ?

По-скоро имитиращите продукти трябва да бъдат забранени. Очевидно не сме умрели от глад, но за сметка на това сме затлъстели. И до голяма степен за това имат принос боклуците в храната.

а дано, ма надали ....

празни приказки/как едно време нямаше такива измами в храните,а сега се осрахте от своеволие....

какво не е имало едно време , я пак че не те дочетох нещо :))) ... и идея си нямаш какво слагахме в шпековия и кремвишите ... партидата луканки за ЦК беше една за народа друга :)))

stankow

Няма такова нещо. Смядовската луканка си беще супер ! От онзи край съм, по-добре знам !

По света палмовото масло започва да губи популярност заради начина си на добиване - изсичане на гори, палежи и пр. свързано с нарушаване на дадени екосистеми. Изискват се сертификати RSPO за доказване на добив разрешен по стандартите. А не защото е вредно. Маргарина да не е по добър, или пък свинската мас?

ЙК

Маргаринът е роднина на палмовото масло - и двете са хидрогенирани мазнини от растителен произход. За разлика от тях маста е естествен продукт и изобщо не е вредна за хората, само я набедиха преди време за такава - от нея не се затлъстява и не се задръстват кръвоносните съдове.

И палмовото е естествено.

Най сетне един смислен коментар след "араламбенето". Палмовото масло НЕ Е ВРЕДНО! Вредата е в това че ползването му в производство на сирене се намаляват количествата на кравето/овчето мляко, които са полезни и нужни за организма, особено на децата. Не съм сиромах: През последните 5-6 г' живях в България с не лоша и за чужбина пенсия, в България бях "баровец". Та можех да си позволя и сирене от 15+ лв/кг, и кашкавал от 20 лв. Но за определени сосове за паста ползвах едно имитиращо сирене от 5 лв/кг, което имаше по добър вкус от истинското сирене (след термична обработка). Иначе като мезе за червено вино ползвах свестни сирена с цени над 15 лв/кг. Същото се отнася за прясно мляко и кисели млека съдържащи мляко на прах. Което е чистат краве мляко, произведено в ЕС (където има ЯКИ СУБСИДИИ за млекопроизводителите), и е с по ниска крайна цена. И тъй като там има излишък на прясно мляко-то се преработва на мляко на прах, което улеснява съхранението му и неговата трайност преди да бъде продадено на млекопреработвателно предприятие произвеждащо прясни и кисели млека (и сирена) за директна консумация.

Един наистина смислен коментар от цялата некомпетентна простотия, която прочетох тук

Искаме: 1. Хляб от брашно 2. Сирене от млеко и 3. Салам от месо И всичко това без примеси и заместители - изровете забравените БДС и ги спазвайте.

Пък аз искам да спичеля от тотуту и повече да не бачкам (или поне няколко години).

Тези неща са осъществими, но след себе си водят до рязко повишаване на цените на тези стоки. Например салама такъв какъвто го искате не трябва да пада под 30 лв/кг.

Глупости! Искаш да кажеш че кило салам трябва да струва над 7% от Мин.заплата? Преди 90-та да не почваше от 10 лв ? Просто трябва да се коригира алчността на производители и търговци. При млечните продукти е същото. Българския кашкавал надхвърли цените на продукти произвеждани в страни с далече по-висок стандарт.

Абсолютен лъжец! Ако, се опита да го направи ТЕ ще го уволнят!

Помните ли го Миро - мършата? Той още преди 10 години го обещаваше това и много други неща със стандарта Стара планина. Е, нищо не се промени, та сега ли.

интересно как ще стане на практика -наште ще следят ваште,ама те ще бъдат предупредени,и при проверката всичко ще бъде точно,а ние-потребителите пак ще си лапкаме палмата...

Пълна забрана трЕбЕ, г-н министър!!! Пълна!!!

Холандци и французи пак ще ,,намажат,, от сухото мляко...!!!

Вземете каквото и да е пакетче с бисквити или какъвто и да е сладкиш. Ми със свещ да търсите, без палмова мазнина няма да намерите. А децата си ги рупат заедно и с една камара Е-та, мета и прочие боклуци.

Ако забраните палмотовото масло в млякото и сиренето с ръка на сърцето ще кажа, че поне едно нещо е свършило правителстовото дето да е полезно за целокупния български народ.

Че колко пъти ги забранявахте? Не е проблема законовата база а неспазването. Никой не му пука от закони защото няма държава.

Инфаркти , инсулти , тумори ! На първо място сме в света ! Не ни отнемайте първенството !

Това ми изглежда като ново поскъпване. Ще ни обещаят, че вече млякото и сиренето ще са естествени и безвредни, но ще се наложи да се увеличи цената, защото вече няма да се правят от боклуци. Реално нищо няма да се промени като качество, ще си ядем същите боклуци, но на нови био-цени.

stankow

Филмът сме го гледали ... :(

И от къде ще дойде млякото ? Изкуствено сухо ли ще бъде,забъркано в някоя гмо лаборатория,от някой велик учен ?

Какво щели да забраняват ? А, къде са овцете, кравите, козите, биволиците и колко на брой днес са останали ? Аман от идиоти !

Ужас. Сега ще вдигант цените, щото печалбата не трябва да пада

За маймунките - палмови продукти. Да копат без пари и да ручат палмите барабар с коренищата. За да има кинти за дечицата на политиците и куввите на оригарсите.

Порожанов, стига с тия проверяващи и комисии бе, колко на брой сте вече?! Вие в самото министерство какво правите?! Тия БАБКИ ги ликвидирате. Те нищо не вършат, освен да консумират рушвети. А ако някой бъде наказан, глобите са толкова мижави, че някои производители може всяка седмица да плащат глоби и да не им пука като произвеждат отрова. Защото може да има враждебни антибългарски фактори, които да им плащат да произвеждат отрови и да тровят народа! Вече когато говорите за глоби и санкции, те за да играят роля и имат възпиращ ефект, трябва да бъдат разоряващи! В таковъ огромен размер за производителя че да фалира. И това на първа глоба. Ако по някаква случайност или друга чрез сила преживее случката и продължи да произвежда отрови при второ такова нарушение предприятието се ликвидира, ама буквално - взирвяване и изравняване на територията до райграс за сметка на отровителя престъпник! Престъпникът се съди за отровиетлество 10-20 години и в зандана!? Такива изроди в Корея или Китай ги разстрелват на стадиона!

Luna0102

Задача за математици с повече от един отговор: Ако ще слагат палмово масло само накрая на сиренето и на млякото в задачката се пита какво ще слагат в началото?

"И след 2020 г. ще има много добра селскостопанска политика, която ще бъде добре финансирана"" Този явно е "забравил", че вожда му беше казал да няма думичката "ще". Щото това "ще" го чуваме още от социализъма, че и досега, га гоним да стигнем влака със Светлия Капитализъм.

Миналата седмица купих половин кило кашкавал от пазара в Пирот, Сърбия. Е беше леко солен, но супер вкусен, когато свърши хапнах от нашенския "БГ-кашакавал" все едно ям ГУМА.

Обикновенно точно ментетата са по-вкусни.

Тоест да ядем безвкусни храни и ще сме сигурни, че с аистински?! Хахаха

Ами там го правят от мляко,а тука.Животни много малко има,а пасищата дават на ,,,наши хора,, т.е. субсидийте.Затова хората не искат да чуват животни .

Тези приказки ги слушаме от всеки нов министър и като си купим някакво подобие на "сирене" и то от прехвалените "вериги магазини", едва ли и котките и кучетата ще го подушат. Не зная какво правят служителите в другите министерства, но тази върховна държавна инстанция, която е длъжна да осигури на хората нормално здравословна храна нищо не прави, не от вчера, или от оная година. От десетилетия ние поглъщаме от няма къдей, всичките боклуци на пишман производители-търгаши и на търговци-супер търгаши, за които ни обират и последните стотинки. И после сме на опашки с други пари пред лекарски кабинети и с големи торби за лекарства в аптеките. Човешкият организъм е уникално постижение на Създателя, който и да е ТОЙ, но и той си има някакви граници на допустимост за огромната вреда от боклуците, които сме принудени да ядем.

Затова не мога да намеря сирене под 10 лв. Щото се чудят какво да го правят.

Щом се внася и е налично- оставете всички тези сладки приказчици НАСТРАНА!...самоуспокоение.. Пак ще си го хапваме.

А дано, ама надали...

След като забранят палмовото масло в сиренето, моторно масло ли ще започнат да слагат?

Добра идея!

Може и отработено. За по-евтино. Обират го от автосервизите и готово.