Млад математик от Пловдив с голяма награда от конкурс в ЕС

Ученикът от Пловдивската математическа гимназия Петър Гайдаров донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс.

Обратно в новината

Коментари - Млад математик от Пловдив с голяма награда от конкурс в ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

поредната хамериканска кражба. Който още не е разбрал защо САЩ много години бяха и са напред в науката и технологиите, сега се надявам ще му се изясни. Един път отиде ли там, едва ли ще се върне повече тук. Трябва да се приеме закон, че ако хамериканците искат да вземат един такъв умен младеж, с него да отидат и не по-малко от 1000 от другите, дето не знаят да четат и пишат, без право на връщане, та да има някаква справедливост. Нашата държава дава по 25 000 лева за всеки човек, докато завърши средно образование, и 40 000 - за висше. Направете си сметка колко пари са ни отмъкнали милите западняци, само по този начин. А има още хиляда начина, по които ни обират.

БРАВО ПЕТЬО!Познавам това момче от пети клас.Наистина е много умен и талантлив,но и още толкова трудолюбив и упорит!Успехите не идват - хей така!Да опознаеш света на математиката на такова ниво,каквото е постигнал той, се иска пълна всеотдайност! Макар,че по всички учебни дисциплини е на ниво,математиката за него е неговиата вселена. Пожелавам му от все сърце: Да постигне мечтите си!Да намери верния път в живота си и най-вече да бъде щастлив!

Браво на момчето, но статията е много неясна - кой точно е този 'конкурс в ЕС'? От къде са участниците, как точно са избирани проектите за конкурса...?

деер

Един българин по-малко в България! Остават само тарикатите!

да стане специалист по чиста математика, да ходи в Русия, ако електроника, да следва в Америка.

....Най-добрите образователни системи (доказано!!!) са в Сингапур и Тайван (да не се бърка с Тайланд!!)

САЩ отчетливо води в класацията с 54 висши учебни заведения в топ 100, като осем от тях са сред най-добрите десет. С 27 университета в топ 100 на университетите в света Европейският съюз (ЕС) подобрява резултата си от миналата година от 26 университета и по този начин е второто най-желано място за получаване на висше образование в света. Обаче само 2 университета попадат в първите 10. СУ е в топ 600.:) Най - скъпят е университета в Масачузетс - специалност медицина, където таксата е над 300 000$.

ТОВА Е СПАМ !

Това е най-обкикновена информация с която много от образованите хора са запознати. Тя е широко достъпна. Думата информация е чуждо понятие за балканския дебил.

говори само за средно образование, но не за това къде са найдобри математици.

Болен народ, че чак изкукал! Това е класация на университетите в света и какъв избор има това талантливо момче да продължи да учи. Разбира се изборът е негов.

Чета коментарите Ви и не мога да повярвам на очите си. Това момче е постигнало нещо за което мнозина от цял свят се трудят и мечтаят, това момче е Българче!!! Естествено е да учи там където ще има най-големи възможности да развие уменията си и това не го прави по-малко Българин. Отвратен съм от повечето коментари.

Вече бях изгубил надежда, че българска медия ще си направи труда да публикува подобна новина за Българин. Ето това са истинските VIP хора, достойни да бъдат пример за всички, а не хора известни само с това, че са се снимали голи за поредното списание или подобни.

такива трябва да се растрелват на границата !

Поредното нацистко изстъпление, а? Докога ще ви търпят на тази земя?

Срам за България щом смята да учи в Сащ или Англия.

И какво ще научи тук?

Браво!!! Българина е УМЕН!!! Лошото е че този УМЕН МЛАДЕЖ ще НАПУСНЕ Б-я?!?? Нека политиците ДА МИСЛЯТ за Б-я , а НЕ за ДЖОБА си!!!!

Не е лошо. Умните хора са космополити. Те ходят там, където има най-добра база и най-добри учители за тяхното развитие. Умните хора служат на цялото човечество.

за какво са ни такива национални предатели като този ученик след като само мисли как да напусне България?

Той мисли, как да се развива най-добре и това е негов дълг. Иначе може да оглупее като теб и ще прахоса живота си. А ти нямаш право да даваш такива средновековни, измислени оценки.

Коментарът ти точно обяснява защо това талантливо дете трябва да изчезне от тук колкото се може по-скоро.

каква глупава фамиля "гаидаров" :))

Вярно! Някой си Гайдаров. Къде по престижно е да си Борисов, еле пък комунистическо Бойко! И да си чел Винету! И да си човъркаш зъбите с нокът, докато си на изложба. Така де.

Слава на България, че има такива синове. Гордея се с теб синко, не те познавам, но си заслужил това с много труд. Защото състезанията са между гении и ти си доказал, че в България, духът на прадедите ни не е загинал. Прекланям се пред, защото в трудните години в които живеете печелите младото поколение на България световни награди. Бог да е с теб и да постигнеш и реализираш мечтите си. Но не напускай завинаги България. Натрупай още повече знания и се върни в милата си Родина.

Дрън-дрън-дрън, та пляс. Празен вестникарски патос.

амчи аз вече не го смятам за български учен щом смята да продължи образованието си, а най-вероятно и живота си в Сащ или Англия.

Дано така стане, иначе ще има да бачка в бг кол ценрове и ще си погуби таланта. Успех му желая!

мноу комплексарско мислене.

То пък да не мислиш, че някой го интересува ти какво смяташ. Браво на момчето!

Кога от Пловдив е излязло нещо свястно, а?

Този успех за България няма НИКАКВА стойност. В България се цени това, което ни се показва в кочината наречена "ВИП Брадър".

Български ученик с голям прAз от конкурс в ЕС..........

БЛАВО на Петър Гайдаров! Браво на Пловдивската математическа гимназия! БРАВО на родителите на Петър!

Браво и на учителите, които са го подготвили

Браво на момчето,трудът му е оценен! Родители ,не обвинявайте образователната система и учителите ,а вашето възпитание!

достоен наследник на филип македонски

Кога от Пловдив е излязло нещо свястно, а?

Сега и много пъти. Самият факт, че ти най-вероятно не си от Пловдив доказва, че боклуците са другаде.

............донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс........... Ewropata e stara, ne i se napywaite i nadiawaite..........

А в "стара " Европа, най старата държава е България.

A?

на младежа. Той сам ще прецени къде да учи по-нататък. А защо не и в Русия? - нали тя е най-най-най червени тролчета. Ха-ха.

В България той няма да учи заради такива идиоти като теб, които всяка новина с повод за БГ гордост ..ират с злобата.

Раво, ти си пълен идиот, човече!Скрий се и не се бутай в А група!

младият ни математик е една малка надежда за Б-я расъждава правелно което също много важно ИМА МНОГО УЧЕНИ ПО СВЕТА КОИТО СЕ ЧУДЯТ КАК СА ПОСТРОИЛИ ПИРАМИТЕ В ЕГИПЕТ !!! А ТАМ СВИЧКО Е НАРИСУВАНО ПО ЕТАПНО КРАЧКА ЗА КРАЧКА !!! ЗА ТЕЗИ КИТО НЕ СА БИЛЕ ЩЕ КАЖА ,ЧЕ ЗАЛИВАНИ КАКТО БЕТОН ИМА СИ КУФРАЖ И ПОСЛЕ СЕ Е ЗАЛИВА СМЕС И СЕ Е ПОЛУЧИЛО ТОВА КОЕТО Е !!ТОВА НЕ СА КАМЪНИ ЗАЩОТО В ПРИРОДАТА НЯМА ТАКИВА КАРИЕРИ !!! А ЗА МНОГОТО УЧЕНИ КОИТО СА И МАТЕМАТЕЦИ ВЪЗНИКВА ИМЕННО ТОЗИ ВЪПРОС КАК СА ПОСТРОЕНИ !!! А НИКАИ НЕ КАКЗВА КАК И КОГА СА ИЗЧИСЛЕНИ !!! ТАМ СЕ ИСПОЗВАТ И ЗЛАТНИТЕ СЕЧЕНИЯ !! НЕКА НЯКОИ ДА СЕ ВЗЕМЕ ОТ ТЕЗИ МАТЕМАТИЦИ И ДА НАПРАВИ МАКЕТ БЕЗ ДА МОЖЕ ДА ИЗЧЕЛИ ВСИЧКО СВЪРЗАНО С ПИРАМИДИТЕ !!!

ИЗЧЕСЛИ--- А НЕ ИЗЧЕЛИ

mpmuk

Е само тази грешка ли си намери?

Браво на момчето! Респект!

.........Обмисля да продължи образованието си в САЩ или в Англия................

Браво Пешо и бягай от тук... Ако останеш в тази комунистическа среда бял ден няма да видиш! Баща ми ,който е роден през 1926 год. казваше,ако можете живейте в страна,където не е имало комунизъм,защото той всичко отравя за столетия напред...

изпитвам чувство на тревожна гордост...най-накрая в в бг ще остане народното събрание,бБ.Б.,пенсинерите и затворниците (разбираемо)....страх ме е ,че остава т.н. лош човешки материал.....

*коментара е скрит защото съдържа мнение относно модериращите дирници... За тяхно сведение - няколко минути (след които коментара ви ще е видим) са 2, 3, 5 или 10; в краен случай 15...

Браво Петьо! Постигнал си много и знаеш, че предели няма. Един ден, когато в България: 1. Политиците се накрадът; 2. Убийците се наубиват; 3. Прокурорите се нагушат; 4. Съдиите всичките като крайно нуждаещи се си построят палати и хотели на морето; 5. Циганите се награбят и изтрепят, който им се опъва; 6. Когато ПОЛИЦИЯТА спре да стиска младежите за топките и да превиква студеннтките в РПУ след митинг; 7. И когато Президента спре да избива нашите войничета и да пронституират нашите момичета... Ела в България!

Евала на момчето! Браво!! Само дето дир журналята требе поне малко да питат кое как е в математиката преди да пишат глупости; и аз имам 5г. университет математика, и знам за числа, цифри, редове и поредици; никога не бех чувал за цифрички и редички... дали Дирника ше може да обесни каква е разликата между цифра и цифричка или между поредица и редичка, че види се имало още основни неща дето не ги знам...

Е, не са виновни те. Момчето само приказваше така в интервю с него - като с малки деца или малоумни. А и предполагам в опит да се чувства по-малко неудобно и да не изезе, че се надува. Но той каза "цифрички".

mpmuk

Абе.....щом след 5 години в университет нивото на Българския ти е такова....

АКО ИМАХМЕ УПРАВЛЯВАЩИ УМНИ ,КАТО ТОЗИ МЛАДЕЖ БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е НАЙ-ДОБРОТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ,НО С ТЕЗИ КРАДЛИВИ ТЪПАЦИ УМНИТЕ НИ ХОРА БЯГАТ ДАЛЕЧЕ, УСПЕХ МОМЧЕ

Ами кога ше гони пичките тоя

Както се очертава те ще го гонят.

Браво на момчето! Жалко е, че не може у нас да продължи образованието си и след това реализацията си. На Запад такива талантливи младежи големите компании ги лапат още със самото им влизане в университета. Поемат им издръжката по обучението и живота им , в замяна на което те се задължават след завършване на образованието си да работят минимум 10 години в тези фирми. Доволни са и двете страни - студента, който няма да се притеснява за таксите за обучение и за търсене на работа след това, както и фирмата, която си е осигурила способен служител, на който 10 години ще плаща два пъти по-ниска заплата .

Фамилното име на унгарския математик, споменат в материала, е Туран.

Сбогом Петре и на добър час!

БРАВО!!! УСПЕХ !!!ГОРДЕЯ СЕ ,ЧЕ МАЛКА БЪЛГАРИЯ ИМА ТАКЪВ ИНТЕЛЕКТ !!! ДЕРЗАЙ!!!

България не е малка!!! По територия сме в топ 20 от 60 държави в Европа...!!! Така че въобще не сме малка България! Много мразя някой като пише така, ние се числим към големите държави! Не към средните държави, камоли към малките. Щом сме в първите 20 в Европа (има си класация гледай) значи сме от големите държави. И какво е това "дерзай" не ми харесва тая дума и начина ти на изразяване. Иначе по темата браво и успех и от мен. Ние винаги сме били най-добрите в математикат и не случайно българи по олимпиадите бият китайци и американци. И другите се чудят как се получава. Но тайната е в гена ни, ние сме първата държава в Европа....

Не е вярно, не бием американци и китайци. Имаме умни деца, но ръководителите на отборите им си стоят в миналия век и затова вече сме извън първата десятка на IMO. Просто състезанията по математика са си вид спорт - трябват треньори, щаб, пари и мерак. А нашите деца общо взето карат на мускули и каквото сами се научат.

Дано да не открие нещо важно, че ше му погубят таланта в някой забутана лаборатория. Както обикновено става с добрите учени.

БРАВО НА МЛАДЕЖА

прощавате, но няма как при пазарно стопанство НАСИЛА да задържите талантливите. Ха-ха, администарцията ще го изгони, за да може да краде, иначе ще трябва да дава пари за развитие, а тези пари не влизат в джоба им. Знам какво говоря и ме е яд, че търпя подобни безобразия, но и да ви обяснявам- дълго е.

Търпя подобни безобразия, защото знам че до три години ПРОМЯНАТА ЩЕ Е КАРДИНАЛНА. Бедна ми е фантазията, за да си съставя някаква представа. Знам също, че всеки ще си плати за дяволъците, без изключение /разбира се и аз също/.

търпя безобразия, защото сте много смели пред компа, ама пред властта сте мишки. И друго- на никой нищо не дължа, на мен ми дължат и то МНОГО.

промяната ще е кардинална и начело ще са още по-прости и алчни. И причината не е в тях, а в централното управление, там където е главата.

Сервитьора винаги идва...........

ME

Как сте написали новината? Не разбрах нито какъв е въпроса, нито кой е на първо място. МНОГО, МНОГО ПРАЗНО И НЕСВЪЗАНО СЪДЪРЖАНИЕ, слаб 2 на вас, а БРАВО НА МЛАДЕЖА!

Готов съм да се басирам, че след 10 години в България ще има зверски недостиг на млади учени, добри преподаватели и свестни лекари!

След 10 години?! Ти да не мислиш, че сега няма недостиг?

Защо? Не вярвам да има недостик. Българите от чужбина ще се върнат и ще оправят България. По неофициални данни имаме 4 милиона българи разпръснати в чужбина. А и повечето вярвам са патриоти и ще учат и отглеждат децата си в България. Няма да я обезкървяват. Ето моя град е с положителен естествен прираст, за последните 4 години. (и не е столицата). Така че ако си мислим, че изчезваме и загиваме това наистина ще се случи. Затова трябва да мислим положително.

Добре е човек да мисли положително, но това, което пишеш, едва ли ще стане. Не само аз, но и всички българи живеещи в чужбина, които познавам, нямат намерение да се върнат в България дори като се пенсионират, а камо ли в разцвета на силите си. Да не говорим, че хора заминават от България именно за да отгледат децата си в нормална държава. Оптимизмът е хубаво нещо, но от двайсетте и повече години, откакто съм "навън", виждам движение в посока от България за по света, и много рядко обратно.

Защо? Не вярвам да има недостик. Българите от чужбина ще се върнат и ще оправят България. По неофициални данни имаме 4 милиона българи разпръснати в чужбина. А и повечето вярвам са патриоти и ще учат и отглеждат децата си в България. Няма да я обезкървяват. Ето моя град е с положителен естествен прираст, за последните 4 години. (и не е столицата). Така че ако си мислим, че изчезваме и загиваме това наистина ще се случи. Затова трябва да мислим положително.

вече има

ТОЯ СИ Е ЗА ВИФ ИЛИ СИМЕОНОВО - ПОЖАРНИКАРСКИЯ :))) ... ОБАЧЕ НИЕ ЩЕ СИ ГО ВЗЕМЕМ И ЩЕ БАЧКА ЗА НАС :))) ...

стой си при кюмюра в детройт; чувам че там вече имат и режим на водата щот от 3 нови казина цел град от безработни маймуни труднно се издържа... там ти е мястото

И пак съм аз! Може да ме обявите за национален нихилист, но наистина на такива деца не им е тук мястото. Така, че Пешо, драги, избирай къде ще учиш, то те няма да те върнат, ясно е и се махай. Тук в България си идвай само, за да си видиш семейството и другарите от училище, но за нищо друго. Не си и помисляй да инвестираш нещо тук, защото ще искат да те ограбят разните дребнави човечета, които се пишат за главни икономически експерти, а реално не са нищо различно от едни квартални тарикати. И пак ще кажа: ние, средната класа, които избрахме да си стоим тук си заслужаваме дереджето на което сме. Ние сме едни малодушни овце, които търпят да ги мачкат толкова години. Всяка вечер изпсуваме цял Стоичков речник пред телевизора, по адрес на политиците ни. Но и през ум не ни минава, че ако сме на тяхно място ще направим точно същото, което е и те. Ще крадем до посиране. А нима не го и правим? Нима всеки от нас си плаща данъците и си върши работата максимално съвестно? Да бе! Хайде стига! То ако беше така, на това положение ли щяхме да сме? Еми нямаше да сме и Гайдаров щеше да иска да остане тука, защото щяхме да можем да му дадем достоен живот. Но ето сега, като сме тарикати за 5лв, губим най-ценното, което имаме. Губим интелигенцията си! Е, честито да ви е дами и господа!

Значи и ти щеше да крадеш, ако имаше такава възможност, така ли?! И защо мислиш, че няма честни и достойни българи, които няма да го правят, ако заемат висок пост?! Никакъв шанс за България с подобно мислене!

Много ясно, че има и достойни българи, ама защо така се случва, че именно те не са управляващи? Много е просто. Управниците ни никога не са бил иистински избирани от народа. Всичко е нагласено и всички са поставени лица. А дали аз бих крал е напълно маловажно, защото така или иначе никога няма да се докопам до какъвто и да било висок пост.

ти си безродник. През турското робство по-лесно ли им е било на хората? Не. И въпреки всичко не са напускали огнището си ОСВЕН ако не е било за СВОБОДАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО. Търговците, учените, и през турското робство и в новоосвободена България, НИКОГА ходили къде ходили, винаги са се завръщали в България, особоено тези завършили престижни западни универститети, са се завръщали във малките китни български градчета където дори и улиците не винаги са били асфалтирани. ТЕ СА УЧИЛИ не само за себе си, те са учили в ИМЕТО НА БЪЛОГАРИЯ. А защо днес бъка от такива съветващи недоразумения като теб? Защото за теб най-важното е парата и властта, а за тях ПРЕДИ ТОВА Е БИЛА ВЯРАТА ИМ В БОГА и в бъдещето на България. Браво на това момче, че е скромно, мълчаливо и СЪЗДАВАЩО вместо "съветващо" да се напуска родината,. България ще успее благодарение на такива като него, а не като теб.

А ти откъде знаеш, че той като се изучи и реализира няма да се върне да създаде нещо в България?

Хайде стига с тези соц клишета, безродник и т.н. Живеем във времена, когато всеки си решава къде да се развива най-добре и си гради живота там, където му харесва. Побни празни фрази като твоите може да са действали на промитите мозъци по време на соца, ама сега времената са други, хората са информирани, могат да пътуват и да правят избора сами, не някой да го прави вместо тях. Животът е един и вече се свършиха баламите, които да го хабят за глупости като тази да построят нов живот в държавата на мутрите.

Достоен млад кадър на герб и на железния канцлер Борисов,след 10 години ще разкаже играта на комуняките!

Бог да пази свестните, кадърни и умни хора от престъпника Борисов.

Още един мозък, който ще изтече от България, но за сметка на това ще бъде заместен от десетки безмозъчни мангусти!

Знам, че ще прозвучи налудничаво, но според мен трябва да има ограничение за напускането на мозъци от страната. Все пак , базата за техните умения е получена и изградена у нас, а после ги пращаме наготово из света. Така доброволно гоним всичко качествено.

Не, другарче, трябва да има условия, за да останат в България, но в крадливо-мафиотска комунистическо-циганскад ържава това няма как да стане, анадънму?!

Но ако останат тук, ще престанат да бъдат мозъци.

и той ще търси по-добър живот извън родината си. Родината му е мащеха за таланта и рай за престъпника-крадец.

Браво момче. Бягай, ... бягайййй!

Аз казвам Браво момче. Стой, ... стой в България! Не бъди предател като kick! Ако дедите ни и предишните поколения българи през вековете са бягали пред всяка трудност, сега нямаше да я има България. И то от векове. Така че моя съвет е стой, за да сме силна България и да ни знаят по света. А не да се разпръснем и да изчезнем. Както съветва kick. Ако всички постъпват както съветва kick, след няколко поколения НЯМА да може да се радваме на такава новина като днешната, защото няма да има българи..... в България!!! Тия които останат в чужбина завинаги ще станат друга националност, и по паспорт и вс. дори и във вените им да тече българска кръв. Просто ще се слеят и смешат с другия чужд народ и ще изчезнат като българи...:(

Да не би да става дума за математика Туран. Изобшо, много е глупаво човек да се опитва да обяснява на другите неща от които не разбира, като криптография например.

е има на кой да се метне детето - баща му е инженер по електроника все пак......