Дванайстокласникът Петър Гайдаров е на второ място в генералното класиране по всички науки с необикновен проект, представен преди дни на състезание в Полша, предаде БНТ.

Петър е скромен и с нищо не показва, че е в топ десет на най-добрите презентации на престижния институт за наука RSI в Масачузетс.

В Полша печели престижната награда с проект, свързан с криптографията.

Сложният въпрос, на който Петър търси отговор, е поставен през 1962 година от унгарския математик Торан.

"Кое е това число, което като сменим най-много цифрички получаваме нашите специални редички и съответно има хипотеза, че това число е равно на четири. Като цяло може да се обясни по този начин. Ако имаме някаква ябълка, голяма зелена ябълка и отхапем от нея, тя има някакъв вкус и това се дължи на това, че тя е ябълка, а не защото е зелена или голяма", коментира младият гений.

Пловдивският математик открива и грешка при изследването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг.

"Когато имаме редичка от нули и единици, може да сменяме нулата в единица и единицата в нула и разстоянието е всъщност колко цифрички сме сменили", посочва той.

Петър е син на филоложка и инженер по електроника. Има малък брат.

Обмисля да продължи образованието си в САЩ или в Англия. Той получи парична премия от 5 000 евро, покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди и право на участие в младежки научен семинар в Столкхолм.