Край на разкопките на "Скаптопара" по трасето на АМ "Струма"

Очаква се до дни експертна комисия към Министерство на културата да реши бъдещето им

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз предлагам да бутнем партийния дом , отдолу сигурно ще изскочи римска колесница . Защото каскетите след 1944 са мачкали наред и там където са построени тия ботури е пълно със история . Сигурн съм , че веднага на амбразурата ще излязат червените кратуни да го пазят .

Малоумни чалгари без национално съзнание, нищо българско не е останало в тях - само любовта към мангалските кючеци,кебапчетата и дебелите ланци. Това са идиотите, които поддържат унищожаването на цял хилядолетен тракийски град. Освен магистрала, върху него им се иска да построят казина, шкембежийници и мутренски автокъщи сигурно

какъв хилядолетен град? пет камъка на кръст, от селскостопански обори. "квадратите" които се виждат по теуевизоро са направени от археолозите. Не си мисли че са някакваи тракийски квадратни кутийки...

Пък верно, що да го не затрием??? Тук магистрала ще минава! А разни тъпаци в Гърция и Турция само да видиш някой камък, дето уж е седял некой си преди 2000г., ти вземат по некое евро. ДА ЖИВЕЕ ЧЕЛГАТА!!!!

Че първо шкембеджийници изникват покрай исторически или святи места --Бачковския манастир, Шипка за повече се сети сам , ще откриеш невиждани неща , ако не си ходил отиди !

Айде, стига си се излагал, бе! Някой лъже простите хорица, че от тези камънаци ще потекат пари в джобовете им. Това е периферията на незначителен град, никакви артефакти. Културни слоеве, има ги навсякъде, където е било населено. У съседите ще ходят туристите, защото там са интересните антични градове. Докато излишно се оскъпява и бави с 4 години магистралата, съседите ще построят своята, и транспортният коридор ще минава през тях. Някой саботира, и работи за чужд интерес.

Извади от джоба си 27 милиона за преместването на трасето и всичко ще е ок. Аз обаче много ще се ядосам, ако тия 27 милион излишно похарчето пари заради 5 камънака на кръст не отидат за асфалтиране на десетки че дори и стотици второкласни и третокласни пътища в цялата страна, които ще облечкат живота на хиляди хора. Камънаци и археология имаме бол. Освен това се изказаха компетентни учени които казаха че нищо особено важно или интересно не е открито на обекта, че да се налага да се трошат милиони за заобикалянето му.

За разлика от тебе много хора си плащат винетките и данъците на колите за да се изграждат пътища но уви парите потъват за безработни и малцинства а ЕС ни дава пари за магистрали а нашите умове ги правят със срок на годност до 2 години :) за да се наядът. По добре 27 милиона там за двата камъка да се запазят от това да гледам как пеят фълшиво в сръбските кръчми и да не говорим за КТБ и Цанков камък мнимата зелена енергия и т.н което ще плащаме а файда имат 1% които ни управляват :)

милиони хора включително и местните ще спечелят много ако магистралата не завива и не се удължава. отколкото ако има разкопки и някой да ги посещава че да събират такси. малоумна история.

тоя народ изперка. заради едни камъни от преди 2000 години хората няма да могат да минават следващите 2000 години. при това срутени сгради. преместет църквата. преместет каквото може. в италия и франция нищо няма да могат да построят заради археологии. ами след 1000 години, ако изровят панелки пак ли няма да строят. милиарди хора ще минават по тоя път. малоумни селяни. само бсп то ги разбутва.

Завършен си, а ако някой изкопае панелка, нас няма да ни има отдавна и то поради тъпашки разсъжедения и непоклатима вяра в собствения си нарцисизъм.

Онези получовеци от ИДИЛ унищожиха сума археологически останки от древни цивилизации. С какво се отличаваме от тях? Явно, с нищо!

Прав си, същите мангали без род и история сме, мечтаем си да сме цигани, а не българи и им друсаме кючеците с любов

масата народ от Благоевград до вчера нищо не знаеха са тоя град сега почнаха да протестират. Що не са правили разкопли до сега. Къде са бляли от регионалния музей през годините. Най голяма вина имат проектантите че не са се съобразили от къде точно минава трасето, типично по български ама и местните спали че спали 100г са изведнъж давайте да спасяваме Скаптопара.

tonk11

Абе ти мислиш с лейката или е само за равновесие? Проектантите били виновни! В какво бе? Тези останки са намерени при копането по трасето! Те не са били отгоре на повърхността в нивата! Как проектантите да се съобразят с нещо дето не се знае, че е там!

Много прост народ сме не се коси :)

Защо бе, Цензоре изтри коментара ми, в който писах за Списаревски? Та той също е част от нашата и на земите ни история - както и Скаптопара? И точно както се стремите да затриете спомена за Списаревски, така с удоволствие ще затриете и Скаптопара! По-малко история - по-малко национална гордост, по-малко патриотизъм! Патриотизмът е мръсна дума, нали? Важното е да обичаш Европа! Трий Цензоре - сега ти е паднало! Трий - затривай България и българите! Да се задавиш дано с 30-те си сребърника!

Така се затрива историята ни, на земите ни - завещани ни от Дедите ни. Последствията са ясни - срам те че си българин, мразиш България... Целувш чужди подметки. Колко си спомниха, че на вчерашния ден - 19 юли е роден един велик българин - капитан Списаревски?! Защо го подминахте? Не помните ли кой е бил, какъв е бил? Той - царският офицер, поетът, Списаревски - живеещ на същата улица, на която е живеел Вапцаров (на 100-тина метра един от друг)? Ще ви дам цитати на негови изказвания. Поне 1 (един) да запомни нещо - хубаво ще е.: „Аз съм се венчал за България.“ „Не ни трябват никакви чужденци – нито хитлеристи, нито фашисти. Ние сме българи и трябва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцето ни.“ „Слушайте добре, извънказармените си идеи ще насипете с един вагон нафталин. Не искам в моята рота да се говори за разни Хитлер, Сталин, Чърчил, Рузвелт, Мусолини... Ви сте преди всичко български войници и нашата единствена идея трябва да бъде България.“ „Готов съм да воювам с всички, които посмеят да нападнат България, с руснаците няма да воювам, защото са ни братя, но ако братята решат да ни забият нож в гърба, няма да забравя, че съм Българин!“ „Аз пръв ще хвърля бомба отгоре и няма да позволя да бъдат екстрадирани евреите по Дунава!“ Списаревски, Скаптопара - това е нашата история! Всяко камъче от нея, всяка дума - безценна са! Пазете ги!

кат си почнал за Списаревски, карай докрай. На какъв самолет лети, а? ме109 Густав. Когато БГ започне да произвежда свои бойни самолети, танкове и ракети , тогава може да е независима. Дотогава ще е зависима. А защо ми струва, че имаше малка улица Списаревски -западно от Кръста и после май-изчезна името.Като малък съм минавал оттам , но не съм сигурен. Дали има нещо общо с пръч 16?

Аз се чудя ако изместят пътя на магистралата и на новото трасе излезне нещо пак интересно какво правим тогава ?????

Ще има работа за всички проектанти инженери строители биолози археолози и общаци. Ще се вдигне мост над отсечката и детелина за отбивка към древноста :) а доло внимателни и любезни учени и т.н. Ще обесняват на хората как какво и кога а хората които желаят ще си плащат за да са маст от науката разкопките ще харчат за всичко за хотел и храна а след време пак ще се върнат ако са получили спокойствие и са опознали себе си и света по добре. Също е важно че много хора ще са зависими от приходите а държавата ще пълни хазната от данъци които може да се харчат за армия и здравеопазване

България само от туризъм може да печели повече от силна западна индустриална икономика. България е пълна с неразкрити антични градове а световните историци треперят от нови разкрития в България защото това може да им струва цялата кариера и фълшивите трудове които са писали в защита на фълшиво изградената история от векове насам. Само ако разкрият истината в световен мащаб за находките от пещера козарника и че от траките се е зародила днешната цивилизация то тогава туризма и археологията ще се развият а магистралите трябва да са в помощ на това. Защо да унищожаваме неща на хиляди години за некачествени магистрали които след 2-3 г ще са за ремонт? Поне да бяха на нивото на немските :) Не ние или унищожаваме или присвояваме! Как паметник на културата последната крепост на цар Иван Шишман над Пасарел е купен от иманяр и прави наркомански сбирки и оргий с мутри и политици в него? Това е погазване на традицията и народа

Цар Иван Шишман е изоставил народа си, избягал е в Никопол, където е бил заточен и убит от османците. Тези приказки за съпротива и последни крепости в Пасарел са несериозни небивалици. Синът му Александър е пристанал на османците и дори е получил длъжност санджакбег. Другият му син Фружин забягва невръстен в Сърбия, после в Маджарско и прави невъзможни опити за борба с поробителя, загива безславно при похода на Владислав край Варна.

И руския ХИМ да ми запееш историята няма да промениш :) а това е последната крепост и битка за България всичкото злато от Плиска е било завлечено там но след като се вижда че България ще загуби Иван Шишман тръгва към Рила да преорганизира и продължи битката но само успява да скрие златото някъде в планината докато иманяра купил замъка мислил че е там и се скъсва да копае от 1993г

БГ понеже не може да произведе една игла или напръстник търси печалба от истирията. Ама и нея не може да я използва. Защо вятърната мелница на входа на Несебър не се въртят витлата? Защо керпостта на Царевец не е възстановена както е била с една линия от руините нагоре? Едно е жива крапост, друго е умряла. Даже едни македонци на Лебедово езеро са сковали една дървена вятърна мелница в изкуствено езеро, с елмотор въртят перките и бурафорно се движат от уж водопадче. Българите се трупат на комплекса езеро -ресторант, цъкат с уста и остават парите си там, а не на 30км - Рупите- Ванга с 32 века история -налични само камъняци, духове и паразити

Тези разкопки не са на българско селище. В България и тоалетна на двора си да направиш, ще се натъкнеш на камани и счупени грънци. Ако селището е българско, и има нещо ценно, да го запазим. Но освен зидове от необработен камък нищо ценно не се вижда. Не вземам страна.

Ми кво тогава да пазим некрополите от неолита - едни скали! За кво сани тракийските могили - пръст над някакъв си гроб с изгнили кости! Дори Бай Тошо не посмя да си направи резиденция на Царевец. Но такъв като тебе с удоволствие би си направил вила или кенеф на вилата с камъните от някоя крепост - що да се зяносва дялания камък!

Стига клатили стабилността !!!! Магистрала трябва да има, за да може БОЕКО да си построи с откраднатите пари замък в Банкя!!!!

dotan

Според познати от Благоевград проблема е не дали може трасето да заобиколи разкопките - отговора е може, но ако ги заобиколи ще мине през спортното игрище на местен велможа... Та избора е дали да се унищожат разкопките или да се отчужди въпросното игрище на "наш" човек... Избора е ясен...

Само да питам Скактопара не е ли старото име на Благоевград ?

Така се счита до сега. Че Благоевград е бил Скаптопара, който се енамирал там, дето сега е квартал Грамада. Точно заради такива несъответствия, значението на ...хъм... такива "едни квадрати от камъни" (както пише един тук) е важно. Липсват сведения. Градът може да бил там, може да е възникнал на друго място и в последствие да се е преместил на ново място запазвайки името си... Всичко е възможно, на със заличаването на руини информацията просто ще се загуби.

но ето - нова информация. Което ни доближава и доуточнява истината, надявам се...

Точно така е.

Как може въобще да се коментира дали да се строи или не? Българийо, Българийо нещастна! Ако бяхме една нормална страна този въпрос щеше веднага да се реши. Всяка страна ще запази старините си. Може или да се измести магистралата или да се построи виадукт!!! Да си бръкнат в джобовете и да извадят някой милион от крадените пари за оскъпяването.

То по тая логига в Рим не трябва нищо да се строи. Времената се менят.

Рим, а? Ти в Рим ходил ли си? Гледал ли си снимки на централната му част през годините? И колко много се различава от сегашната. Как съвременните сгради постепнно се "отдръпват" от централната част и на тяхно място се повявят руините на древния Рим? Та италианците непрекъснато разширяват периметъра на археологическия резерват там. Ето и и Помпей - та от откриването му до сега сещаш ли се колко частни имота са отишли в небитието? Та до преди 10-тина години едва една трета от града беше разкопана. Сега е доста повече. Нима си въобразяваш, че не са били унищожени частни имоти за да стане това?! Твоето е демагогия. Руините, които сега ще унищожат са много малки по площ.

в Рим затриват всички старини и строят магистрали, хотели, бардаци .. може , ама в Рим, в пустинята Невада ! Те Арката на Мусолини не разрушиха, (като нашият(те) идиот(и) дето разруши мавзолеят и жълтите павета) , та камо ли да бутнат някоя римска старина ! Напротив, ограничиха движението на автомобили в центъра за да Пазят Старините!! Така направиха и в Лондон и в Париж, и скоро и мадрид и Барселона са на ред .. Но, Ние - Диваците на Балканите Спорим !?! Дали.. или ?? Е, по това си личи интелигентността и мъдростта на народа и управниците му ! Язък !!!

Червените престъпници всякак пречат на строителството на нова България!

си морски идиот. щото и вълкът има маалко мозък, но ти хич !

Следващата цивилизация, ако има такава наука археология, ще открие останки от времето на Бокун Първи Закриващи и още един стар слой под тях.

(циганите ще са ги откраднали), ще стигнат до извода, че комуникациите ни са били безжични, нали?

МНОГО ИНТЕРЕСНО,КЪДЕ БЯХТЕ МИШКИ ДО 1989год ..? ТОГАВА СЕ УНИЩОЖАВАШЕ МНОГО ПОВЕЧЕ , А И ОСВЕН ПАРТИЗАНСКАТА ИЗМИСЛЕНА ИСТОРИЯ ДРУГА НЕ СЕ ЗАЧИТАШЕ ! СЕГА ШЕПА ПЛАТЕНИ СТАЧНИЦИ ИЗЛЕЗЛИ ПО НАРЕЖДАНЕ , АКО ГИ ПИТАТ КАКВО ЗАЩИТАВАТ И КАКВО ИСКАТ, БИХА МОГЛИ ДА ОТГОВОРЯТ АДЕКВАТНО ДВАМА , ТРИМА !

Добре де, освен че си се изокал (пишеш само с главни букви), ква ти е идеята? От 1989 г. до сега са почти 29 години. Много от пишещите тук тогава са били или невръстни деца на по10-тина години, а може и да не са били родени. Защо обиждаш хората?

е комплексар !

Казах, че колкото и да саботирате магистралата, няма да ме спрете да ходя в Гърция на море.

ходи не в Гърция, а на майната си ако щеш на море. Тук става въпрос за културно-историческа ценност на хиляди години...

Покажете снимки на ценностите.

Ценностите са руини от древно селище. Ти какво очакваш - златен дворец ли да има там?!

И без магострала пак ще ходя в Гърция на море. Бавете колкото искате.

тиквата и неговата шайка са готови да асфалтират и живи хора само и само да не изтърват комисионните от евро средствата чрез подставени фирми! В нормална държава щеше да гръмне международен скандал, но не и в територията на стадото!

Мълчи бе! Не им давай идеи, че квито са супер суеверни, като нищо ще бетонират или асфалтират хора в магистралите!

Едно време защо в къщата са вграждали сянката на някоя булка? А пък сега... има "българи" дето не можеш да ги разбереш сянката ли му е, той ли е... Тях да вграждат!

виадукт над селището? Пък отдолу да си копат колкото си искат? И вълкът сит, и агнето цяло!

zeddd

И какво пречи да се промени малко плана? Вдигнете я да мине над Скаптопара. Направете го като туристическа атракция. Това ще е точно на магистралата. Ще си избие оскъпяването за нула време...

Точно в десятката! Браво!

И аз бих го посетил със семейството ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ако го направят така!

После да ми разправят как лакомията на властващите в България не унищожавала исторически паметници! Има ясно очертаваща се приемственост - от времената на фашизма, през комунизма, та до сегашния неокомунизъм. Ето ви пример - Севтополис, столицата на Севт ІІІ. По времето на комунизма е потопен във водите на язовир Копринка. Да, ама идеята за този язовир и дейностите по проектирането и изграждането му са още от 1923 г. И през 50-те комунистите само са довършили започнатото от фашистите. Друг пример - центърът на София е бил бая разрушен от демократичните американски бомбардировки през войната. Комунистите го изградили - тежки сгради, сталински стил. ЦУМ, МС, Президентството, Партийния дом, Хотел Балкан (така се е казваше по времето на соц-а) - всичко това е върху антична Сердика, София... Могли ли са да го запазят - ами да могли са да го разкопаят, така или иначе е било разрушено доста, а тези сгради е могло да бъдат по-встрани от центъра.. Но селянията е надделяла - Как така ние, Властта няма да сме в Центъра! Сега и това с магистралите. След бетонирането на маса археологически паметници в София... Истината е стара и простичка - ако имаш желание намираш възможности, ако нямаш желание - намираш си оправдания. Ако са искали да запазят града, щели са да намерят възможности - да изместят трасето, да направят естакада и той да остане от долу, дори - да пренесат самия град в страни от трасето. Вярно, ще е доста по-скъпо и ще има забавяне, но ще остане историята ни. Не за нас - за децата и внуците ни. Ама няма как да се откраднат сега, на момента тлъстите комисионни - друг ще ги вземе, следващото правителство! Пара е това, ей! Не се пропуска, нали?! В Западна Европа (без Италия разбира се), хората две римски тухли една върху друга да намерят и правят музей или археологически парк... Ние -каквото намерим ще го разрушим, бетонираме или асфалтираме!

Журналиста лъжат, а ние си мълчим. Събрали 6 човека и ми ги тикат за народ. Защо? Щото им плащат копейки да манипулират. А вие толкова ли сте прости? Що им се водите по акъла?

Ех, овчарче Калитко, на теб ли се падна да определяш колко са прости хората. По добре си пази овцете от чумата.

не може да строят защото попадат в нарушение на закона за културното наследство. ,имистерство на културата няма право по закон да разрешава строителство върху културна ценност. в случая цял античен град, непроучен, с потенциал за наука и туризъм. безкнижниците съсипват България, не им позволявайте, те ще отстъпят!

"Хората от региона" шест човека ли са? Точно толкова протестиращи преброих. А останалите? Път ли искат или разхвърляни камъни? Защо не ги питате? Защо манипулирате? Защо малцинството диктува?

Вероятно имат някой парцел наоколо и се надяват, че ще го отчуждат за новото трасе. А и ми се струва, че самия град е открит отдавна.

За да стане на протестиращите, трябва да кажете, че ще си вземат по някое друго милионче бонус, Бойко, министъра, еколозите и т.н. ако го измислят как да стане. Гладна мечка, хоро не играе :D После като почнат да се раздават бонуси в министерствата всички реват - ама на тях това им е работата. Ей сега ясно ще се види кога може да се даде бонус и кога не.

Ясно трябва да се избистри какво предпочита БГ. На живите или умрелите да се дадае приоритет? Дали да се прекратят условията и предпоставките за катастрофи с убити и ранени и да останат повече живи и здрави хора? Или да се спасят някакви незнайни скелети припичащи на врагове на БГ ? З$брала се е една групичка тарикатсващи хора, която не е способна да произведе нищо освен лакардии и да се крият зад тях. Ако е искрена групата и държи на историята повече от настоящето да си ипотекира имотите и за всяка катастрофа на НЕпостроения участък от магистралата да участва в плащане на пострадалите. Така се поема реална отговорност. От провалянето на М-Струма има интерес Тесал- Ско- Белград и ако продължава мотаенето ще ще има нови ненужни скелети на участъка, БГ пак ще бъде заобиколена и ще инкасира нови загуби, както ЮП-Бел-Бург-Алекс = 70 000 работни места.

Пострадалите и убитите не са защото магистралата не е построена, а защото винаги има шофьори, които карат като идиоти. Справка: вече построените магистрали.

МЕДИЙНОТО ПРОСТРАНСТВО Е ИЗПЪЛНЕНО С ИНЦИДЕНТИ И ТЕМИ, ПРЕДИЗВИКВАЩИ ПРОТИВОРЕЧИЯ, РАЗЕДИНЕНИЕ И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ. ДА СЕ ВСЯВА УСЕЩАНЕ ЗА БЕЗПОМОЩНОСТ И ОМРАЗА, ТОВА Е ОСНОВНА ЧАСТ ОТ ДИВЕРСИОННАТА СХЕМА НА ЛИЛИПУТА.

,... в България никога не се вземат правилните решения ! Сякаш че на инат се прави всичко !

За мен тези останки нямат художествена или културна стойност (вкл. и гробницата), не виждам причина да се запазят.

СКЪПИ ХОРА,ЗНАЕТЕ ЛИ ДРУГ НАРОД,КОЙТО ДА СИ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЯТА.В ЯПОНИЯ ПЪТ ЩЕ ЗАОБИКОЛИ ЕДНО ДЪРВО,ЗА ДА НЕ ГО ОТСЕКАТ,А ТУК ЩЕ ЗАТРИЕМЕ, НЕЩО КОЕТО Е ТУРИЗЪМ И ИСТОРИЯ ЗАРАДИ УМНИТЕ ТИКВИ,КОИТО ЛАМТЯТ ДА СЛОЖАТ НЕЩО В ДЖОБОВЕТЕ СИ :(

Тези камани наредени квадрати какво представляват.Нито виждам улица , нито сграда,само камани.

zeddd

На теб само камАни са ти в главата.

И без това след 1 година от пускането на магистралата ще лъснат отново разкопките.

"Трасето да се измести, без да пречи на строежа?!?!" Лесна работа! Само дето ще се забави с 3-4 години и ще се оскъпи с 10-15 млн. А и имайки предвид, че трасето съвпада с римския път вероятността отдолу да излезе още някоя руина е доста голяма. Най-добре е в България нищо да не се строи, построеното да се руши (да прилича на римска руина) и всички щяха да са щастливи. Но тогава щяха да реват, че няма път, че много завои... Няма угодия

Къде точно е проблемът да се оскъпи и забави трасето? Борисов вече 10 години не я е построил, да се е сетил по-рано и да е крал по-малко.

не те знам какъв си, с какво образование и какъв ти е умствения багаж, проблема е че когато се правят проучванията е за магистралата е трябвало да се извърши проучване и за исторически ценности и обекти! Ако някой се бе допитал до БАН или историци и т.н. щеше да се знае че ще възникнат подобни проблеми и щеше да се предпиремат мерки! Ако незнаеш на всякъде където копнеш в България ще откриеш обекти от Рим и от нашите прародители траките! Ние ходим върху музей щото тук са преминавали какви ли не народи и Европа се е създала тук а не на Запад!

Ами живей си в музей, ходи си на работа с колесница и се кефи, че някога тук е имало вила на някакъв римлянин. Аз пък искам да живея максимално удобно. Защото като спрат строежа на магистралата (а те не само ще я спрат, но ще трябва да се връщат пари - то това е целта на протеста) никой повече няма да я погледне тази руина. До 1 година местните ще са изнесли камъните и толкова. Да не мислиш че някой ще дойде пеш да гледа два реда камъни от римско време? Както правилно каза, където и да копнеш излизат старини. Хубаво, че София е построена когато неправителствените организации ги гонеха с ритници, и нямаше "социални мрежи", която да обединява "възмутени граждани", които всъщност са си селяни. Много вероятно същите селяни да се надяват да продадат на дядо си нивите за шапка пари, но нещо ми подсказва, че няма да ги огрее. P.S. Колкото до умствения багаж - факта че питаш говори, че твоя е много по-ограничен от моя, така че по-добре не се измъчвай с оригиналничене. Не ти се получава.

На тази власт винеги и е липсвала култура. От просташкия начин на говорене, до сричането.За повечето политици ходенето на училище е било мъчение, а четенето на книги ги е карало да се срамуват. Не напразно когато трябва да се каже нещо по-префарцунено изкарват онзи дето започва с името на Бико.Все пак той има очила. Другите имат само слънчеви очила, че иначе им загрозяват "мъжките" лица.От такова място сигурно могат да се изкарват милиони от туризъм, но тях ги интересуват само магистралите. Та като казах магистрали. Някой от вас метнал ли е колко струва квадратен метър магистрала в България? Мисля, че ще излезе колкото квадратен метър в скъп кварт квартал в Мадрит, Барселона или Монте Карло. Те не плащат за земите през които минават, дори да са частни.Правят каквото си искат и слагат цени каквито си искат. Може би искат да построят тази магистрала за да приберат парите които са си надписали. Но това не е проблем, защото ние ще мълчим и ще мълчим и ще мълчим!

Точно. Ако бяха малко по-начетени нямаше да нанесат толкова поражения със законите си на науката и образованието. Толкова хора съсипаха там!

Гербер разбира от култура колкото свиня от кладенчова вода.... Който не храни своя култура, храни чужда.

А бе "другари", нали затова се правят ПРЕДВАРИТЕЛНИ, археологически разкопки!? ЗА да се види, какво има там? Какво сте се разбързали, като ТЕЛЕ пред Корнелия! ПРЕДСТОИ решение? И чак след това ще стане ясно .

НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ от ГЕРБ, ЗАЩО, се опитвате да ИЗТРИЕТЕ историята ни ??? Народ, който меко казано "ЗАГЪРБВА" историята си - НЯМА БЪДЕЩЕ !!! Явно, вие сте НЕБЪЛГАРИ !!!

Чукча Тодор е писател? Чукча Тодор не читател?

Дано здравият разум надделее и запазят селищата, защото от него ще се спечелят много пари за още пътища.

Нищо не пречи да изместят трасето и да направят една отбивка с табелки.

благоевградчани са силни, няма да спират разкопките... Когато е за кози мможе, когато е за историята и висши ценности - не!

Културата и националното богатство на един народ идва от миналото му. Но откъде от бивши рекетъори подобни ценности.

Само че 1 млн. млади българи напуснаха България защото НЯМАТ БЪДЕЩЕ, нищо че имаме богато МИНАЛО. Ако гледаш само в огледалото за обратно виждане няма да стигнеш там, за където си тръгнал.

Безродници! Спокойно можеха да изместят трасето с няколко стотин метра.

Или да се повдигне на колони, каквото и да е от съвременните архитектурни решения да се вземат за магистралата, така че да се запази това древно селище...аз например искам да отида да го видя, но ако го заличат няма да мога нищо да видя

Какво разбират от ГЕРБ от култура и наука, тези дето си създадоха закон, без реални научни приноси, да им гарантира експертност? Нищо.......а тях парата е по-важна. Унищожават държавни реликви заради шепа бетон. Ама за тях е нормално.

Така може да квичи само една червена свиня

Е, не на Корнелия и викат свинските медии. Ама сте много зле- който ви казва истината бил от БСП. Толкова пък елементарно мислене може да има само един герберджия. И без това не блестите с особен интелект.

Ами унищожителния закон за научните степени, който е в пъти по-благоприятен за получаването на научни титли от хора без реални научни постижения е факт. Учените от цяла Европа са в шок от законотворчеството ви. Корнелия не се е месила там. Но сте толкова първосигнални, че все Корнелия ви е крива. То и хората, които избягаха в чужбина от управлението ви и те са от БСП, а?

То това да не ви е пърцуцата, да я местите където си искате...

Интересно ми е, НЕуважаеми " рос ", да узная, КОИ са критериите ви, да сравнявате ИСТОРИЯ с РАКИЯ, а ??? Явно, сте НЕЧИСТОПЛЪТЕН, ГЕРБерски ТРОЛ !!!

Абе моля ви бе не вярвам тази комисия да е много експертна. Както станаха бизнесмени чрез рекети и криминална приватизация, така и си създадоха закон, който да им гарантира експертни титли, чийто закон въобще не отчита реални научни постижения. Експертни, тези от ГЕРБ са толкова експерти, колкото са и предприемчив бизнесмени. Фалшименто. Нали видяхме шефът им как говореше на една жена пред тези разкопки. Простаци. Нали знаете кои си говорят на каки и батковци, а?