Как капитализмът сам ще се погребе

Капитализмът е на смъртния одър и всички опити да бъде поддържан на изкуствено дишане са обречени, твърди британският икономист Пол Мейсън.

Обратно в новината

Коментари - Как капитализмът сам ще се погребе | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

1. Когато се срине основата в една структура, тя се срива кат цяло. Точно, отчитайки това, още Маркс е заявил, че комунизмът може да победи само и единствено, едновременно във всички или поне всички развити капитлистически страни. Ленин се опита да докаже, че става и на прче, но класиката, затова е класика, за да не се манипулира. 2.Опитваш се да внушиш, че капитализмът НЕ Е командно планов? Кому? Просто, стимулът на "командващия" е личното му свръх забогатяване, което при социализма е недопустимо. 3.Сциализмът ПРИНУЖДАВАШЕ населението да работи. А това е най малко стимул за мързел. 4. Хората не отказват да работят. Отказват принадената стойност да им се краде от алчния некадърник, който ги експлоатира, криейки се зад капиталистическата държава.

Тя тази система умря още 2009г.От тогава е на изкуствено дишане и се правят опити да се съживи мъртвец.Очаква се нова "Октомврийска Революция".Не е далече!

Има да я чакаш тая революция... Ама хората ненапразно са казали "Луд умора няма!".

че революция се чака, а не се организира, с всички рискове и опасности, заблуждава себе си. А който счита, че революция може да се организира по всяко време, -още повече.

Това не са проблеми на социализма по принцип, а на приложния му вид и на управляващите по онова време "комунисти". -Плановата икономика може да бъде дори по-ефективна от пазарната, но само ако се изгради и поддържа правилно. Ако няма корупция и ако решенията се взимат от експерти а не от партийни дейци. Проучи socially optimal solutions, Nash equilibrium и защо оптималният вариант не се случва при пазарната икономика, но лесно се постига с планова. -Пълното равенство е лоша идея и е част от комунизма, не от социализма. Хората ще имат стимул ако за всички се осигурява минимален приход, а по-работливите и способни получават повече. Социализмът всъщност заклеймява мързела.

Но преди това ще отнесе със себе си доста ЗОМБИТА!

Пълни лъжи си написал.

ами в испания има страшно много апартаменти празни, които хората са си изгубили и въобще необитаеми къщи и така ще си стоят, а в същото време хората се гъчкат да живеят по 4-5 човека в апартамент под наем. арабите се множат ли множат, арабките не са работили и 1 ден в живота си, ама получават помощи от данъците които не раждащите европейки плащат.

Е защо не идеш да си вземеш някоя друга къща? Тъй като те слушам от комунистическата школа си, умеете ги и ги знаете тия неща как стават.

при капитализЪма, тия неща, така стават -отиваш и си взимаш... Ти чалнат ли си или си просто комунист, та друго не знаеш?

не е капитализма на одър ами на евр.сметкаджии не им отърва решението на англичаните които искат викторианската епоха отново.Лорда,кучетата и прислугата от Индия.

Съвременната финансово лихварска система стои в основата на световните проблеми.

И на световния технически възход. Нещата никога не са черни и бели. Аз съм човек със социални възгледи, но комунизмът не е двигател на прогреса, а консерватор на икономиката. От друга страна, капитализмът обрича на мизерия огромен дял от населението, още от раждането им. Епизодичните рекламни дарителски еуфории служат само за завеса на мизерабълмейкърите. Капитализмът няма да си иде без революция. Но революция не се организира от лумпени.

Ами той си работеше. Само, че беше като трън в очите на капиталистите, които умишлено го събориха.

Ами всяка с-ма, която не отчита основните общо-човешки изконни нужди е обречена на неизбежен провал - робовладелски строй, феодализъм, националсоциализъм в хитлеристка Германия, комунизъм в СССР и бившия източен блок и разбира се и западния капитализъм, който вместо да е свободен пазар в името на хората стана развъдник на мега корпоративни структури -монополи, в които няма нищо човешко, а хората са само консуматори и ресурси. Естествено всички тия с-ми колкото са по-безумни се съпротивляват до последно и се дават много жертви -човешки. И сега е така.

възстановяване на работната сила и локални медицински експерименти маскирани като социално -здравна система!Пък при глобализъма къв кеф ше е не ти работа баце.

Не просто капитализма, ами така наречената Западна цивилизация е пътник. Опитът за спасение е глобализацията. Безумието е в колосалната алчност, която се изразява в клонящата към безкрайност норма на печалба. Този основен модел не се съобразява с природните и физичните закони. Моето просто обяснение е, че на управляващия елит не му пука, защото първо е с единия крак в гроба (за сега не живеем над 100 години) и второ тези хора са наркомани за които нищо няма значение освен дозата власт. Учените потвърждават, че стават необратими промени в мозъка, а примерите в човешката история са много. И всички им ходим по свирката, но явно, че това е част от еволюционния урок на човечеството! Оптимизмът е в това, че все повече хора се усещат, че нещо хич не е наред.

Тези, които се усещат че нещо не е наред нямат грам значение. А тези, които знаят точно какво не е наред, се отстраняват своевременно от пътя на парите.

Къде тоз чиляк видя капитализъм? На мен ми се струва, че освен на 2-3 места в Далечния изток, капитализъм няма от десетилетия. Русия се опитва да го прероди на своя почва, но като се има пред вид историята й, шансовете не са големи, Америка е превърната в страна на корпоративния планктон, Европа, ех Европа - тя се отърва от всичките си активи и произвежда все повече матрял за сферата на услуги, от които никой нужда няма. Живеем в болно време, силата на парите е концентрирана в игра с н-ти производни между хора, които нямат реален интерес от понятието "продукт" и "пазар" в обичайния смисъл. Просто хората се страхуват за поносимото си ежедневие и не мислят за абсурдността на факта, че огромна част от капиталите се въртят през нещо равносилно на игра на покер, която няма нищо общо с битието им. Тая част се увеличава, държавите налагат все нови законови изисквания за харчове, които завъртат повече пари, но и откъсват повече към тая безумна игра. Концентрацията на богатството фактически унищожава устоите на света, които засега с в едно относително универсално отношение към парите - те ги разделят на малки и големи пари, но това не може да продължава до безкрай. Как се изразява това ли? Ами като задължение за застраховки, за здравеопазване, сега в САЩ се готви задължително плащане за превенция на заболяване, за образование (не навсякъде засега), най-големите проекти са държавни, вече приемате за нормално частна фирма да расте само на държавни поръчки или от държавни субсидии ... това не е капитализъм, хомо сапиенс вече не е най-важния вид на планетата, а корпорацията. В нея бацилите на мениджмънта могат да печелят на корем откъсвайки мерни еденици за себе си, но те не са предприемачите на миналото, нито ние сме техния пазар - те работят за други себеподобни, а ние нямаме право на търсене, ние купуваме каквото ни предложат и ни учат сами да се самозалъгваме, че го искаме.

симо

Нормален ход на нещата,породени от изродското изчадие на капитала---НЕОЛИБЕАРАЛНИЯТ капитализъм НА БЕДСТВИЯТА И ШОКА...Кърлежов капиталисъм.Как ще се случи е друг въпрос.

ХРИСТОС Е ПЪРВИЯ СОЦИАЛИСТ ПОНЕЖЕ ОТРИЧА РОБСТВОТО ДАВА ПРАВА НА ВСИЧКИ И ПРОПОВЯДВА МИР И ЛЮБОВ:)) ... А ЙОАН КРЪСТИТЕЛ Е БИЛ ОТ ПО-РАДИКАЛНОТО КРИЛО - ИСКАЛ Е РЕВОЛЮШЪН :))

ТАКА Е НА ЗАПАД - СТОИ СИ НЯКЪДЕ ЕДИН ФИЛОСОФ В УНИВЕРСИТЕТ. ЗА ДА ИМА ВИСОКА ЗАПЛАТА ТНРЯБВА ЧЕСТО ДА ПУБЛИКУВА В НАУЧНИ СПИСАНИЯ... И ТОЙ ПУБЛИКУВА ПРОРОЧЕСТВА...ПИШЕШ МНОГО НЕЩА - ВСЕ НЯКОЕ ЩЕ СЕ СБЪДНЕ И ГЕРОЙ СТАВАШ

Няма измислена по-добра система от социализма и в него е бъдещето.

друга система досега не е оцеляла:с комунизма в различните му форми видяхме какво се случи и дори русия и китаи си имат капитализъм бил тои смесен.

Тоя брътвеж го слушахме 45 години, докато враговете на капитализма банкрутираха от собственото си малоумие и некадърност... Тоя палячо не знае ли какво стана 1989 г.?

,,Враговете на капитализма" не са банкрутирали, се продадоха на капитализма, който щеше да банкрутира без завземането на новите територии. Но краят на капитализма е близо, не може вечно да се живее на кредит.

Защо не го каже това на германците на американците или поне да поиска мнението на своите сънародници. Няма как такива хора като коментиращия да създават блага и просперитет.

То пък един просперитет през капитализма, думи нямам.

Капитализмът умря още с падането на берлинската стена. Това, което движи събитията и икономиките днес дори не е капитализъм, а едно чудовище, което е съшито от най-отвратителните части на "комунизъма" и "капитализъма". Едни си построиха "комунизма", но само за себе си, а народите си ги хвърлиха направо във феодалния строй. Т.нар. демокрация е използвана да се узаконят чрез избори простотиите и нездравите бълнувания на билдербергови и масоните, всички заедно изгубили разсъдъка си, понеже се мислят за нещо свръх висше, което да определя дневния ред на света, а в същност се оказва за пореден път, че и те ходят на тоалетна, хъркат и пърдят и не са нищо повече от нищо. Накъде е бъдещето ли? Преди да се задава този въпрос трябва да се пита, а кой го иска?

ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА А МОТИКА :))) ... ШАШКИТЕ ДИНАМИТ И ВСЯКА ДЖАМИЯ КОСМИЧЕСКИ КОРАБ ВСЕКИ ХОДЖА , БЕЙ И МУТРА КОСМОНАВТ ...:))

терапията на шойбле НЕ работи ??? в германия работи перфектно !!! никоя друга европейска страна нЕ я прилага а уж правят опити частично да я приложат но никой не е направил реформите за да се твърди , че не работи

някой беше казъл, че е капитализмът е като мушмулите - "колкото повече загнива, толкова по-сладък става" ... не пропускайте момента ;) ;)

:-))))))) - бяло сладко и смокинова ?

"В една система, в която полагането на наемен труд ще се окаже почти излишно, хората ще се препитават от един гарантиран за всички основен доход, уверява авторът." И кой и откъде ще заработи паричните приходи, които да бъдат разпределени като "гарантиран за всички основен доход"?

Браво ! ... Има ЕдноЕдинствено в/за което Фарадж - Е прав : - че Доенето/Свинстването със соцпрограми - е Разрушителна Зараза.

-"Дългосрочната перспектива за капитализма е лоша", пише 56-годишният лондончанин, който дълги години е работил за БиБиСи и "Channel 4". -все някога ще прерасне в диктатура, убеден е Мейсън -Според Мейсън, капитализмът се е превърнал в гробокопач на самия себе си -затова вече няма да е нужно да броим огромни суми, за да си купим нова къща или нов автомобил, след като в бъдеще ще можем да си ги отпечатваме с 3D-принтер. -"Най-същественото вътрешно противоречие на модерния капитализъм е противоречието между възможността да се произвеждат в изобилие и почти безплатно стоки за масово потребление и съществуващата система на монополи, банки и правителства, опитващи се да запазят контрола си над властта и информацията. -А това би бил първият случай в човешката история, когато господстващата класа с благосклонна пасивност наблюдава как я обезглавяват, пише Кайндълсторфер. ДРУГАРИ ВИЖДАМ ЧЕ И 200 ГОДИНИ СЛЕД МЕН ИМА ЖУРНАЛИСТИ СМЕШНИЦИ ПЛАГИАТИ!

Дискретно : - ВВС-2 (Само. ...и то - Само за дигиталнистите) - Гюнтер - 'странни' частушки из ДобреЗнайният 'наш' домВитгенщайн. ...колкото до Основоплагащото : а. Засега (Засега !) Без пари - Не става Никъде б. Пазарите - Не могат да бъдат Безвалутни ....а че РеконфигСтарт ще обхване Несамо ЕС - Ясно .

...и от Линуксианство - Да преминем към Вазовианство (отн.'наште') - Капиталист ли ?!

НаМясто !, отУпор ! (Chapeau !)

Добре е, че е казал "КАК капитализмът сам ще се погребе", т.е. не разсъждава върху това дали ще се погребе, а върху начина, по който ще го направи. защото първата част, ЧЕ КАПИТАЛИЗМЪТ САМ ЩЕ САЗДАДЕ СВОЯ ГРОБОКОПАЧ са я обяснили на човечеството двама философи още през 19 век. Ама кой ти чете философия. Това става в знаменития Манифест на комунистическата партия, публикуван на 21 февруари 1848 г. В него Маркс и Енгелс провъзгласяват необратимата гибел на капитализма и привеждат кратка програма на прехода от капиталистическо общество към комунистическо. Карл Маркс, обаче силно критикува утопичния груб и необмислен комунизъм. В Комунистически манифест, Маркс и Енгелс разглеждат насилствената антикапиталистическа революция като краен етап на класовата борба между пролетариата и буржоазията. Но след поражението на революциите от 1848-49 г., те преодоляват илюзиите си за относителната близост на антикапиталистическата революция, което им позволява по-трезва оценка на ежедневната борба на пролетариата за права в рамките на буржоазното общество. Те започват да говорят за възможността за мирни социалистически преобразования, като имат предвид разширяването на избирателните права в европейските страни през втората половина на 19 век. Така, в увода на преиздадения труд на Маркс, Класовата борба във Франция от 1848 до 1850 г., Енгелс пише, че работниците започват да оспорват на буржоазията всяка изборна длъжност, ако в гласуването участват достатъчен брой работнически гласове. И става така, това е, че буржоазията и правителството започват да се страхуват много повече от легалните действия на работническата партия, отколкото от нелегалната; от успех на изборите отколкото от успех на въстанията..

... Скандирате 'капеесес бекапе' ли ?! ...ил 'да здравствует тов. Нинова' (Пръмова.. Перванов... Станишив...Боуисов..и т.н.) ?! ....защо Така звучите...а Нещата Днес - Еднозначно показват че : А. Партиите - Губят/Нямат смисъл Б. Работещите - Са ВсеПовече Независими/Индивидуални - Са ВсеПовече от Вкъщи - Са ВсеПовече функциониращи в Неедин вид работа ...и Естествено - ЗнаятДобре кое Е добре или недобре.

Авторът сигурно вече си е отпечатил къща с 3D принтера, ... за което е платил с хонорара от тази статия. Хахаха.

ДАНО ДО ТОГАВА АЛЧНИТЕ БАНКЕРИ И ПОЛИТИЦИ ,НЕ ИЗПИЯТ И ПОСЛЕДНАТА КАПКА КРЪВ ОТ СРЕДНАТА КЛАСА

За Протокола : а. у Нас - Средна класа НЯМА. б. Банкери - ЙощПо. ...а колкото до политици : - едно че Всичките 'наште' СА Нефела - второ - Днес от политици на Всички Хора им Е Писнало ! ... Да ! - Единствено-и-Само Хора Знаещи-и-Можещи. ...а дали ще Се справим - зависи Единствено-и-Само от Нас ! Всички !! Заедно !!!

Все си мисля,че ако всеки си върши работата,няма да има време да мислят хората за глупости.

Именно ! - Ние. Всички. Заедно.

Е, щом ЧакТолкова Държите - БЕЗ Вас, Отрицателния/ата !

Гюро, не си разбрал основното - точно защото в сегашните условия "Капиталистическия" икономически модел не е в състояние да произвежда благата и услугите които е генерирал успешно в миналото, ще бъде заменен. Световните икономически кризи не са случайност, а закономерен резултат. Всъщност неолибрализма се появява като идея тъкмо за това. Въпросът е дали гражданството ще приеме този репресивен, неравностоен нов модел или ще се мине към някаква форма на директна демокрация. Не се сърди, но мислиш с клишета от миналото. Прочети малко по въпроса.

Всеки Модел - Е Само модел... - Важното е Как ще Се Приложи Адекватно и Ефективно В Съответните Локални Особености ! ...та В тази насока : - идва вчера Украинец а. Данни от Киев (фотоси, видео) - Приказка ! б. Рошен - Връх !, слагаСи-В-джоба НестлеЯкобс в. ония-там (дет пише - 'куриня вбивае' ) - Бетер Дънхил, Давидофф, ММ. ... И ! - това при Днешните Реалности в Украйна !!! ТА ! - ... (Нали ?!)

И кое Ви Стегна, Отрицателния/ата ?

Макар и върл противник на капитализма, се чувствам длъжен да предупредя, че "гарантирания минимален доход" е просто встъпления към кастовото общество, където няма да има никакво движение надолу или нагоре по социалната стълбичка. Такава система ще има всички недъзи на социализма, без нито едно от преимуществата му. Целта е днешните капиталисти да запазят влиянито си дори и утре, когато капиталът няма да има такова значение каквото има днес.

Елементарно ! - Прогресивна Данъчна Система ! ...С Отбивки от данъци за Семейство, Здраве, Образование... РазвойнаДейност + Облекчено Финансиране ЗА Същите И ! - Тотална Яснота, Прозрачност и Отчетност.

И КакИначе я, Отрицателния/ата ?!

Според Мейсън, капитализмът се е превърнал в гробокопач на самия себе си... ТОВА НЕ БЕШЕ ЛИ КАЗАНО ОТ МАРКС ПРЕДИ 150 ГОДИНИ?

Е, щом Вашият АНТИСЕМИТИЗЪМ съ спихнА...:-)))))))

В амазония има много древни градове с пирамиди отдавна превзети от джунглата. Смята се че тези цивилизациите на тези градове-държави са загинали след като са изтощили силите си в междуособни войни и средата около себе си, защоти всяко малко кралче е сякло джунглата да произвежда вар за величествените си храмове. Продължавали са така, докато един ден всичко се е сгромолясало. Това е алтернативата за която говориш.

Напротив ! - Изказвам ТочноОбратното, Колега : ВзаимоУважение+Равнопоставеност+Равноотговорност + Грижа ЗА МайкаПрирода ----- = Осигурено ДълготрайноУстойчиво Развитие !

Взаимно уважение и равнопоставеност в капитализма? Ама ти сериозно ли? "Иатинското лице на капитализма е Нигерия, а не Норвегия."

+++...+++...+ !

Статията е по същество сбит преразказ на идеите разпространявани от документалната поредица Зейтгейст. Тя пък се базира на изследвания започнали от началото на 20 век, така че новина няма. Едва ли всичко казано е точно, но редица водещи икономисти вече застанаха открито зад позицията, че сегашният икономически модел, известен като "Капиталистически" не може да съществува още дълго, не по политически, а по чисто икономически и социални причини. Както автора казва, алтернативите са две - първата е нов неолиберален модел базиран на икономически репресии насочени към широките граждански маси. Втората е, активното участие на гражданството във взимането на политически и икономически решения. Тоест замяната на представителната демокрация с по-директни алтернативи. Разбира се двата подхода са противоположни което предполага сериозни конфликти за в бъдеще. В тази нова обстановка политическата конфронтация ще е между два ясно изразени полюса - неолиберали които вече настъпват в организиран вид и имат лобита във всички могъщи световни институции. Другото ще е на прогресивната интелигенция която все още не е представена политически главно защото хората все още не схващат какво става и накъде вървят нещата. Но осъзнаването им, дори и да отнеме известно време, е неизбежно.

Елементарно ! - След Успеха на Двустъпковата у Нас - Навсякъде.

Според Маркс "Комунизмът е гробокопач на капитализма". Обаче Маркс не знаел една българска поговорка, която гласяла - който копае гроб другиму, сам пада в него.

Все ми се струва че сирка 1945 - СА генерирани/заложени два Противоположни Модела за Тестване... И ! - единият Бе отсвирен. ...въпросът Вероятно е : - Как да се Осигури ДълготрайнноУстойчиво Развитие Нататъка.

ние вече го погребахме...държавниот капитализъм де, наречен цоциализъм.

Ммм...макар И ДоказаноРазложен - Продължава да Осмърдява Целево Всичко у Нас, Колега !

Мда, на всеки 100 години се ражда по един плешив евреин продаваш идеи. Процедурата и мерака на цялата тупурдия е "стани да седна ". Нищо ново под небето на Албиона.

Относно Джулиевата Далечна Предтеча ли ?! - Е, то остава да видите връзка И с Прибалтийската ИТ отбрана Днес...

Всичко ще бъде контролирано от едно Световно Правителство начело с антихриста. А този контрол ще бъде осъществено посредством високотехнологичен чип /печат/, който ще бъде имплантиран на дясната ръка или на челото. Посредством този чип ще се контролират и управляват всички действия на индивида. На Новия Световен Ред не са му нужни човешки личности, а подопечни роботи. Важното е да не се съгласим и да не приемем този чип/печат/ ако доживеем това време.

Някой злобар, на който обаче му е ясно за какво става дума ми е сложил минус.

Капитализъма е като френското синьо сирене. Искат си го хората.

Другарки и другари ! Бъдещето е на потребителската икономика и няма да има нужда нито от див пазарен-капитализъм ,нито от планова икономика ,защото всичко което ще се произвежда ще се прави по поръчка на потребителя -човека . С развитието на науката ще се създават нови материали с предварително заложени в тях свойства..С развитието на бързото предаване на информация ,транспорт и производство човек ще си поръчва всичко по каталог ,или по негово желание на стоката ,която иска от къщи преди тя да е произведена..след това тази поръчка ще бъде изпълнявана в универсални заводи /каквито ще има във всеки град / по принципа на 3D отпечатването ,както се говори тук и ще му бъде доставяна в къщи . Хората ще бъдат енергиино независими най-вероятно със слънчеви генератори .ще имат в къщи малки високо-технологични оранжерии и сами ще си произвеждат зеленчуци и тн...

Пълни глупости са това. Особено тая работа с 3Д принта. Даже и да си построиш къща с 3Д или по друг начин, идват данъчните и те засмукват с данъци и такси. Едно време се плащало за дъжд, а сега направо има ДДС, т.е. винаги се намира начин да се стрижат овцете все по-пълноценно.

И кат свърши капитализма ще доди кухонизма. Щото кумунизма веки премина.

Това човечество еволюира, откакто е било под формата на охлюв. Днес сме зомбита и икономически роби. Свободата и отговорността все един ден ще ги проумеем.

Твърдят че напоследъкМасовите ужаснотийки (зомбо-трилърите) - Са адресирани Точно към Това (в преносен смисъл) ... - ама : а. Всеки Знаещ(а)-и-Можещ(а) - хем ги гледа със Хохот (и Анализ !)...хем ВсеПовече заприличва на уилсмитовите Роли б. Мрежирането между Хората Знаещи-и-Можещи - Е Всеобхватно.

глупости частните университети си имат ниво, в Оксбридж не може да завърши сина на тъп олигарх , защото не може да си купи изпитите , не може да купи и самия университет , защото не се продава, мръсни комунисти къде учат децата ви

Ами "не можаха" в "Оксбридж" затова учат в Принстън и Харвард, умниий и ЧИСТИЙ ТРОЛЕ.

Не можел ли ?Че те повечето разчитат и на дарения .Чудя се на богатите за какво им диплома но сигурно си имат основание предимно за престиж вероятно.Иначе дреме му може или не може да вземе нали тия дето ще вземат ще работят за него така че няма да с едни дипломи

Тия приказки са още от зората на ранния капитализъм. В крайна сметка социализЪмЪ се роди и умря, а капитализма все гние и не умир,а

социализма го самоубиха точно тия които крепят капитализма и докараха сумати беди с него

:) Дано си по-компетентен в основната си специалност.

на запад висшето е също толкова ако не и по некачествено.Нема какво да се пътеш ,висшето отдавна мина на ниво само диплома.С тази диплома може да станеш политик ,областен управител ,депутат ,президент ,премиер ....но може и нищо да не стане .Отиваш вземаш още една и се надявш с нея да стане нещо.Поне си пробваш късмета естествено ако имаш нужните пари,защото е скъпо .След това се завърта рулетката и ако стане стане ако не пиеш една студена вода и терминал 2.