Какво се случва с циклотрона на БАН?

Проектът е Националния циклотронен център на БАН пожъна международни успехи, но ускорителят още не произвежда изотопи за онкоболните, защото няма сграда

Обратно в новината

Коментари - Какво се случва с циклотрона на БАН? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Остап Бендер е омаял поредния лапнишаран:)

Вярно бе! Доставиха го в контейнера преди години. Още е в тях. Купи се циклотрона а сграда немаше. И още нема. Сигурно нема и да има. В ИЯИЯЕ-БАН не за първи път ще изгние в контейнери ново и никога не монтирано оборудване. Това е традиция от соца. Изгниха така едни неутронни генератори и не само. Междувременно, може да се изследва мелнишкото вино за стронций, а "доценте" Тонев!? Нали и ти си родом от мелнишките села, това е актуална тема. Дерзай! Пък в ИЯИЯЕ-БАН може вместо циклотрон да се построи изба, както предложиха "Господари на ефира".

Ясно е, че в ядрения институт циклотрон не е имало няма и няма да има. Ако някога бъде направен повече от ясно е, че няма как фирма за радиофармацефтици, хапчета, импланти или друго подобно да остане в един научен институт. Държавата ще го вземе заедно със земята и ... разбира се следва приватизация. Познайте кой ще е първи на опашката? Иначе това момченце от Виногради (Мелнишко) успя да разсипе водещия на времето институт по ядрени изследвания. За директор го сложиха "младежи" отдавна надхвърлили пределната пенсионна възраст за БАН. Те пазят него - той тях. Всичко що е кадърно беше или изгонено или принудено да се махне от института. С манипулирани избори в научния съвет бяха вкарани посредствени но послушни научни труженици: "гласуваш - ръкопляскаш". Следват приятелски кръгове, пари от стопански договори за приятелите, употреба на административна власт за личен просперитет: преди да е директор - 0 проекта, 0 докторани; година след като е директор: 20 проекта, 10 докторанта, а сега чувам обявил си и конкурс за професор - сложил в журито същите "младежи" които упорито не пенсионира. Изглежда сега така се става велик учен в БАН ...

Абе там имаше едни назначени с тайно решение на ЦК на БКП, военни, завършили в Русия, след като славните български учени Гогошев, Серафимов и Кутиев уреждат съвместната работа с НАСА на българските изследователи, по заповед на Москва с тайно решение на ЦК на БКП, в космическите изследвания идват военни, завършили школи в СССР. Та мисълта ми е дали тези още са там на върха и управляват космическите излседвания. Не знам вече този институт там дали има международна известност, освен приносите на една жена на международната космическа станция, която дълго време е държаха с голяма докторска на длъжност главен асистент., да не е конкуренция.

Всичко това е вярно. великолепната четворка, от която единия завършил кинематография в Русия, така се говори, тайно изтеглил всичките си научни приноси от процедурата му за професор, да не се знае, че няма данни затова, го готвят за директор на космическите изследвания. Там е едно блато, което някой от управляващите трябва да разрине, от вътре не става - млади учени няма по специалността, назначават само еколози и минногеолози и пенсионери. Останалите не са желани там.

Stan Stan

А изследователският реактор на БАН, защо беше закрит ? И той произвеждаше изотопи !

Огромният проблем в БАН е зависимостта там , от бивши на службите, от пенсионери, заемащи академични длъжности незаконно. Абе и там е като в държавата: липса на морал и справедливост и отказване на старата мафия да работи по световни и европейски научни критерии. Там още работят по правилниците преди 1989 г. и и това се поддържа от пенсионерите, заемащи академични длъжности.

Доносника на 6-то Киро Крежов още ли го кътат там?

Там е пълно със съидейници на този. Не може в БАН да е по-различно от това, което е в държавата. Не може.

Всичко е дрън дрън. На калпав моряк и водораслите му пречат. Колко години хрантутниците от БАН ще се оправдават с обективни причини. Тагава да се обърнат към магьосника Б.Б., който със замах решава всички проблеми. Или трябва да наближат нови избори и той да отсече отпускаме толкова и толкова пари за терен и сграда. Здравето на българина трябва да бъде на първо място и не трябва да зависи от некадърността на някои и желанието за повишаване на рейтинга на политици преди избори.

Плямпане като през 2016 година, милиони хвърлени за нещо дето сграда няма, ама хвалби колко е ''значимо'' е това пак като на женския.. Кой е виновен за поредния гешефтарски ''проект'' както се разбира от случващото се..

Това недоразумение БАН отдавна трябваше да го закрият, а науката да се прехвърли към университетите , както е в целия модерен свят !!

Stan Stan

Вие наистина сте нерегистриран професор !

Тази самохвалебствена "новина" от некадърника Митко Тонев-Рижото е тотален фейк нюз. Циклотронът им беше подарен чрез дарени от американското посолство с идеята да им се отвори някаква полезна работа. Това се случи още през 2012г. Потърсете в интернет - има много по въпроса. Например: "На прощаване от Уорлик - милиони долари за БАН " от днес.бг "Изграждат циклотронен център към БАН с дарение от 5 млн.." от дарик "БАН прави изотопи за ранно откриване на рак" от оффнюз и още десетки други новини от 2012 насам уведомяващи обществото как БАН започва да прави нещо полезно за обществото. Оттогава на поне две места в България вече фунционират циклотрони за производство на леки радиоактивни изотопи и БАН са АУТ благодарение на свръх некадърното ръководство. Това черна дупка за пари и разсиване на излъгалите се да започнат там работа млади хора.

Желаещите да научат нещо повече за циклотрона и ИЯИЯЕ, могат да прочетат следната кратка статия! "Защо зацикли циклотронът". https://bodil.bg/2018/03/22/inrne/

Пълни глупости! Самозванецът Тонев оклевети предишния директор професор Стаменов, като го обвини в злоупотреби, които се оказа че изобщо не съществуват, седна му на мястото и разсипа един иначе добър институт! Изгони качествените учени, остави само старците, които го подкрепят в замяна на това, че не ги пенсионира! В института не се върши никаква полезна работа, купиха стар модел циклотрон, със слаби параметри, с който хората по света отдавна не работят. Покрай него “усвоиха” сума ти парички и командировки в чужбина! В института престояват още един куп подобни архаизми, между които и неутронен генератор, които никога няма да заработят! Няколкото болници в БГ вече си имат ускорители за изотопите, които им трябват, а млади учени в БГ вече просто няма. Тонев се опитва да се докопа до още пари като разправя небивалици и кани хора отвън, на разноски на института за да демонстрира международен интерес. И всичко това - на гърба на данъкоплатците!

Kyde e DANS i prokuraturata??