Коментари - Какво се обърка в опита да се качат и семействата на градския транспорт за по-чист въздух в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нищо нямаше да се обърка, ако вместо да се купуват всички тези скъпи софтуери за контрол по време беше пуснат безплатен градски транспорт. Така със сигурност никой нямаше да предпочита личния си автомобил и въздухът щеше да е кристален :)

Ако всеки,който има автомобил направи за 2-3 месеца бойкот на алчната, безскрупулна и самозабравила се даскалица,като пътува с автмобила си,вместо да ползва услугите на градската дебилност ,и като качва по двама- трима свои приятели, дебилите ще фалират и ще останат гладни.Тогава ще видят "конь боб яде ли" и ще посмеят ли занапред да си правят гавра с хората .

Не знам как го обмислят да намалят замърсяването, но от както вдигнаха цената, ако излизам със семейството си предпочитам да хвана такси. Първо е по топло, второ - по - чисто, трето - в повечето случай по - бързо и парите за сметката са ми с 1-2 лева повече от колкото ще дадем за билети.

От мен няма как да крадат, нито ще чекирам, нито ще валидирам безумията им. Приключих с градския транспорт :)

От мен няма да крадат, нито ще чекирам нито ще валидшрам, защото с тези безумни действия ме свалиха от градския транспорт завинаги.

Върнете старата система за таксуване в гр.транспорт. Беше много удобна и добра. Новата система е пълен боклук. Не става. Това е. Другото е приказки.

Това са гербаджийските назначения на свои хора, необразовани, некадърни и нагли!

След като дават за пример стойността на картата във Варна, ще дам пример с Барселона! Десетте пътувания, които ги отмениха у нас, ги има там! Не са в билети, а карта за десет пътувания, които се валидират при качване в превозното средство (важат за всички превозно средства и метро вкл.)! И едно пътуване струва 85 евроцента (около 1,70 лева)!!! При това разстоянията са по-големи, чистотата и състоянието на превозните средства е несравнимо по-добра там, водачът е облечен прилично, усмихва ти се и поздравява като се качваш, като вземем пред вид и доходите на хората там , за всеки е ясно , че жителите и гостите на този град пътуват за по-малко пари отколкото софиянци! Така че, господа софийски съветници, вземете пример от тези, които са по-напред, а не от тези, които са по-назад!

Съветниците не разбират от съвети,ами избиращите да вземат мерки за изчистване на боклуците

Сигурно липсата на украински знамена на автобусите.. знам ли, това ми идва на ум

Идиот, там загиват хора всеки ден, защитавайки родината си!

А ние каква вина имаме за това, че да търпим лишения и неудобства! А помощта за бежанците не е задължително да минава през 5 звездни хотели, които българинът не може да си позволи. Помощ да, но в рамките на възможностите и без дискриминация- каквото за тях , такова и за другите!

Кретенчо,тук хората лежат с инвалидните си колички с дни в шахтите за боклуци без помощ,други обикалят контейнерите гладни,а плямпалата загрижени за кучета,котки и украински шлюхи

След 40 години стаж и навършени години се пенсионирах!Като такъв имам и карта за Софийският градски транспот!До тук -добре!но с тази карта мога да пътувам само в София!Аз пенсионер на Столицата ли съм или на България,за да не мога да пътувам с пенсионерската карта и в други населени места !?същото важи за всеки като мен който е от друг град!

Няма как хора, които не се качват в градски транспорт да вземат правилно решение.

Всичко разбрахме. Колкото хаосът е по голям, колкото е по сложно, толкова повече се краде. Ако искат задължително валидиране трябва да въведат ред от къде да се качват и откъде да слизат пътниците. Целта е била по малко валидиране, повече глоби за да се печели и от това. Затова толкова бързо се отказаха от глобите за не валидиран документ

Защо не оставихте и старите варианти на карти и билети заедно с новите? Ако новите са толкова хубави хората сами ще ги предпочетат и старите ще станат ненужни и тогава ги махайте. Е, вярно, малко по-малко ще се крадне в началото, ама така ще има и още, че ще трябва да се правят пак комисии, за да се отчетат ненужните тарифи.

Ако оставят и старите нямам как да дрънкат нагоре - надолу, че "всеки ден след 01.01. гражданите на София избират новата система и така доказват нейната ефективност и удобство".

Гейбераска работа

Не направено за наше улеснение а за повече пари за ЦГМ тези разбиха градския транспорт

Съвет за бунаците в СОС - валидаторите в град от ранга на Мюнхен са МЕХАНИЧНИ - буташ билетчето или картата в процепа, туря ти дата и час и край, за по-малко от секунда. Все едно перфорираш билет. Ама не ще се правите на много модерни, как ще накарате някой възрастен случаен пътник да вицели ъгъла на баркод скенерите?! Ами в манго рейс 111 в навалицата гъз до гъз???

В опит да качиш хората на градски транспорт ти вдигаш цената на билета... Може, ама ако си от ГЕРБ...

#оставкабе!

Въпрос? Защо дискриминирате пенсионерите? Това, че са пенсионери, а нямат 68 г. да не могат да купуват пенсионерска карта?

Боклуци. Отделно корумпирани, крадливи и малоумни! СОС и сликата на Фандъклийката

Какво се обърка ли?! Това,че ако решиш да се възползваш от градски транспорт рискуваш да лепнеш пневмония.Чакаш минимум 25 минути,возиш се в претъпкан автобус или каквото й да е превозно средство, е отговорът е ясен.....подигравка с населението,

В цялата простотия, сътворена от СОС, има и нещо положително - вече знам за кого няма да гласувам. Жив и здрав да е Бонев, че показа истинското си лице на самовлюбен глупак. Държи се нагло, изживява се като месия вместо да бие чело в земята и да каже: "Прощавайте, сгреших, давайте да оправяме нещата".

Няма как с хора като Фандъкова, Бонев и постаналите клоуни да се управлява милионен град добре. Това са слабо образовани и силно корумпирани индивиди, без професионални качества и квалификация, но с болни амбиции и свръх его. Бонев да се занимава с градския транспорт е все едно Фандъкова да организира ремонта на жълтите павета. Маса пари, откраднати, а в резултат неработещо, неудобно, грозно и нефункционално. 30 години вече някакви случайници се упражняват на гърба на хората. Янчулището остави София без вода. Софиянски беше усмихнатото лице на корупцията. Тулупът беше кмет!!!! И за капак полуграмотна учителка по руски. Няма да стане с такива кадри. Не стана преди, не става сега, няма и занапред.

Господа, направете градския транспорт в София безплатен, тъкмо да не работя и ще свалите хората от колите им! Той като е платен, кой ще си развали комфорта от пътуването с кола пред висенето по спирките и разреденият график на всички линии? Направете го безплатен и тогава вижте - цяла София ще е във вашия градски транспорт г-жо Фандъкова. А пари за горивото и тока, ами от такса смет? Някой изчислявал ли е колко пари отиват в общината от такса смет от един блок? Ами 168 апартамента по 120,00 лв. на година? Ами само от един блолк 20 160,00 лв. ами съседния блок, ами квартала, ами новото строителство, ами един камион обира един квартал два пъти в седмицата. Колко е разходът на един камион? Ами 300 лв. на курс по 2 - 600,00 лв. на седмица. значи 16200,00 лв. за година само за единия квартал. А приходът от такса смет е ....... 1 600 000,00 лв.един милион и шестстотин лева. Ето от там ще дойдат приходите за безплатния градски транспорт!!!

Оооооо, българинът е егосит и малко шоп. Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле. Всеки се пъне да пръдне в колата си на пъпа на София, като че ли баба му все в кола се е движела от сутрин до вечер. Но това си е мое мнение, не задължавам никого с него. Все пак всеки им право да се мазохистира... в задръстванията.

Досега пътувах с талони по 1,20 и аналогичната карта за метрото. Сега трябва да си купувам билети по 2 лева от водача. Почти двойно поскъпване.

До колкото разбрах, статията е за свалянето на хората от колите, а не за цената на превозните документи?!?

Само герберастите, недоразумението Бонев и умствено недоразвитите не виждат връзката между двете. Със скритото вдигане на цените стана по-изгодно икономически да се пътува с автомобил, отколкото с (гр)адския транспорт, който освен че е скъп, е нередовен, мръсен, претъпкан и с често неудобен маршрут, а глупостта с вализдирането е капката, която преля чашата . И понеже ще писнете за Ганьо, който ходел и до кенефа с трошката си (една от любимите опорки на "умните" и кресливите), да ви светна, че нямам кола, но за щастие нямам и деца, които да трябва да мъкна по скапания (гр)адски транспорт до училище и обратно.

Отново ни лъжат. Мръсният въздух в София е от печките за отопление, а дела на автомобилите е пренебрежимо малък. Ограничават автомобилите, защото са некадърни да се справят с организацията на движението и паркирането. Правят тези промени в градския транспорт, за да откраднат още доста милиони от нас. Промените оскъпяват пътуването с градския транспорт и са стимул хората да си ползват личните автомобили. И още много такива.

Бойкот, уважаеми съграждани! Нали сме демокрация? Каквото каже народът, това ще стане!

За семействата с деца никой не помисли. И при "общественото обсъждане" и после след като приеха наредбата питах... Отговорът беше повече грубиянски и обиден - с годишни карти ще ви е изгодно... Уви, в къщи пътуваме пет човека - студентката и преди и сега си пътува с 20 лв на месец и около 2 месеца не е в София (200 лв и преди и сега), второто ми дете ползваше само метро за две спирки - 9 лв... За 10 месеца - 90, срещу 200 сега, сретото също с 9 лв пътува само за тренировки в три дни от седмшцата за по три спирки с един тролей - отново от 90 на 200... Живея в широк център. Плащам данъци и такси за широк център, ползваме и аз и съпруга ми изключително ГТ за ходене до работа - по една линия, за инцидентни пътувания имахме талони и метро пластика... По около 270-280 лева на човек... Е както и да го смятатм - увеличението в къщи ми е 440 лв... Ще кажете какво толкова, ами общо за транспорт стават 1340 лева годишно... 1000 от тях, ако не ги дам на ЦГМ правят 50 седмици по 25 лева за газ на колата правят 40 седмици, в които пътувам в използваните дестинации и разстояния в града без ограничения, народ, валидиране и т.н. Та не разбрах какъв е стимулът за моето семейство, което зя вас е частен случай, но за мен си е 100% от случаите.

Искам си талоните от 12лв за 10 пътувания. Използвам рядко обществения транспорт. Не ми се налага да пътувам всеки ден. Сега увеличението за мен е почти 100%. Нелепо ми звучат всички обяснения, че с новите билети всъщност се намалявало цената на пътуването, защото се въвеждат билети за време. А за тези които ползват билети без прекачване? Защо отпада намалението при закупуване на повече билети наведнъж? Все въпроси на които отговор няма

Това е работа на Путин за да ни следи, чрез руските валидатори. Бонев е руски шпионин.

Лайното бонев не е семеен и няма деца Как може да обяснява, че ученици и студенти са на далавера, защото месечната карта е 20лв и като си вземат годишна за 200 лв спестявали 2 месеца... Той за ваканции чувал ли е? Глупаците вместо да привлекат хората да ползват градски транспорт, насила ги тикат към автомобилите!!!

АМИ гей браковете не са законни, та не е семеен

100млн. лева са дали, а автоматите били 30- 40000 лв и били скъпи. Те могат ли да смятат 100 автомата за билети по 40000 са 4 млн. къде са отишли другите 96 млн.? При положение, че има само 15 автомата за цяла София, къде са парите на софиянци???

Докато купувам билет и го валидирам,ще си пропусна спирката да сляза.Голяма бъркотия.Кой го измисли тези промени.Върнете си старата технология по добре.За тези пари да бяха плащали на кондуктори.Защо отпаднаха и 10-те билета за по ниска цена.С една дума увеличиха цената за градския транспорт.Няма да пътувм с него,предпочитам с кола.

Тези майтапят ли се?! На мен метрото ми беше изключително удобно, купувах си карта за една линия само за метро, но сега такава няма. Сега предпочитам автомобила си!

И оз пътувам само и единствено с метро !!! Карта за цяла градска ми идва в повече на джоба, НО НЕ МИ ТРЯБВАААА !!! ЗАЩО ДА Я ПЛАЩАМ .???? ИСКАМ ОБЯСНЕНИЕ ОТ Ц Г М и СО !!!!

И да се качи половин София на градския, което е невъзвожно другата половина от кварталите ще горят въглища, платмаса и дограма, за да се отопляват. Така че тези фантасмагории ги говорете на другите

Аз друго не разбрах, Баце като загуби София и няма правителство от къде ще цицат яко....

Sm3hurk0

Преди малко се возих в градския транспорт в София... Линия 204 Не се бях возил в градсия транспорт от мнооооого години... :))) Купих си билет от 2.00 лв. от водача на автобуса... Попитах го, какво да правя с билета - да го валидирам и после да го дупча или.. ? -Само се валидира - не трябва да се дупчи, макар че има перфоратори..... Причината за да не се дупчи е, че няма да може да се чете баркода при валидиране или при следваща евентуална проверка. Самата валидация стана малко трудно ! Бях поставил билета малко по-близо до четеца... Четеца за скенери е бялата светлина, която се намита най-долу на устройството. Не забелязах някъде да е написано, че именно там е сканиращата част на устройството.. Може и да го пише някъде, но може и да не го пише никъде.., поне не е видимо. За да се прочете кода, билета трябва да бъде отдалечен от "бялата светлина" на 5-6 сантиметра. В момента в който се прочете баркода и се валидира - бялата светлина си сменя цвета на синя. Знака за четеца на безконтактни карти се вижда добре и човек може бързо да се ориентира.

Демек трябва да уцелиш ъгъла хахах.Трябва да те назначат в СГМ. Ти поне ни обясни, за разлика от тях

При така описаната ситуация, си представям как 100 човека в автобуса чакат ред за валидиране и всеки по 10-15 секунди минимум върти насам-натам билетчето пред сканиращото устройство, докато види синята светлинка. Смях.

А вие какво очаквате от хора, поставили четците за билети в метростанциите отляво на турникета? Вероятно са ходили да гледат как е в нормалните градове, ама са гледали от вътрешната страна на станцията... Идиоти!

Именно

Тъпи ли сте или нас ни имате за малоумни? Как ме стимулирате да ползвам градския транспорт като ми се увеличи билета от 1.20 на 2.20 и в обратната посока - още толкова? Накрая ми се обяснява, че това е за мое удобство!!! Ти да видиш! А всички отворени по форумите вече правят научни разработки на тема "валидаторът - какво е това удобство и има ли място в подредената ни действителност?"

Пак си ги изберете тия кръвопийци и пак ревете още по-силно! Нещастници!

че основните "потребители" на градския транспорт, както и на БДЖ, са неграмотни и не искат да плащат... Може да звучи полит-некоректно, но е истина...

Ялова идея, според мен - ако искаш да стимулираш хората да ползват градски транспорт и да са изрядни платци, запази им повече опции за абонаментни карти. "Никъде в Европа няма едномесечна карта за една линия" - а тогава как я имаше 20 години и чак сега почна да им пречи. Аз пътувам с годишна карта и ми е все тая, но хората трябва да имат опции за избор, според нуждите си. Мургавелника няма да го накараш да плати превоза, каквито и нововъведения да внедриш. Това с банковите карти е готино - признавам им го. Другото - по коледните и новогодишните празници въздухът беше по-мръсен от всякога, а половината коли липсваха и градският транспорт се движеше с празнично разписание. Няма как да не се запитам - дали основната причина въздухът да има мирис и цвят (а понякога - и вкус) са превозните средства или отоплението с примитивни инсталации и паркиране в зелени площи. Аз питам, но на някои хора им се плаща не само да зададат тези въпроси, но и да им намерят отговорите и да вземат мерки.

Това независимо нещо доказва, че няма капка мозък! За какъв се мисли? Заедно с контрерата, самоковската селянка, другарят председател на общинската сбирщина са за линчуване, изхвърляне и забрана да зае му ат каквато и да е длъжност на територията на столицата. Стига малоумници!

Точно тези промени и умнотии ме качват в колата, със задръствания и паркиране ще ми е по-евтина семейната разходка в София с децата.

Има си достатъчно пътници, просто да пуснат контрольори.

"В столицата има само 15 автомата на отделни ключови места, защото, както коментираха общински съветници, един струва между 30 и 40 000 лева." Мирише ми на корупция. Много е 30-40 хиляди лева за една кутия с компютър и периферия за NFC карти (и евентуално хардуер за приемане на монети, банкноти и връщане на ресто). Не може да е толкова скъпо. След като се плати софтуера и проектирането - после маргиналната цена за една бройка не може да е толкова висока.

Абсолютно точно! Но как ще печелят братовчедите и "наште" хора?

Прочетох, че варидирането на билета купет от шофьора трябва да става под точно определен ъгъл. При тези условия заедно с билета трябва да получим и необходимия ъгломер. По-голям буламач от тези промени не е имало в скъпата ни столица. Вече мисля, че в Столича община са събрани най-големите некадърници.

ама не мой така те са от демократична България

СЕГА ЛИ ГО РАЗБРА :)) ГЛАДУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ ,ДБ,И ПРОСЛОВУТАТА ПРОМЯНА И ПОСЛЕ ПСУ.ВАЙТЕ НА ВОЛЯ....

Задължителното валидиране може да изглежда безсмислено, но всъщност има полза - събират се данни, които евентуално, ако има политическа воля и разбиране, биха могли, теоретично, ако се намерят специалисти да ги анализират, да доведат до подобряване на градския транспорт. Има много условности, обаче с хубавите неща е така. Не се случват безусловно и лесно. И ако може да направят така, че валидатор да има до всяка врата и да работи бързо (а не като във Варна от n-тия опит и хората като гълъби на Скинър да натискат и търкат картите, които всъщност би трябвало да работят само с доближаване) би било чудесно.

валидаторите нямат място при пътниците иначе ще им изсъхнат макарите с това СВЧ излъчване

Руски трол! Мощността е нищожна. Няма как да навреди такава нищожна мощност. Телефонът ти излъчва много повече когато не го ползваш, а когато се свързва с мобилните клетки или с WiFi - много повече. Не си спрял да ползваш телефон, нали?

Във Виена не си валидират картите, и без статистика градския им транспорт е на светлинни години от нашия, чистотата в автобуси и трамваи няма да коментирам. Сигурно ги чистят 1 път в месеца или годината.

След като транспортът им работи и няма оплаквания -няма какво да оптимизират, затова не събират данни.

Възможно е мнението ви да е грешно. И всъщност да не е вярно, че не валидират картите си. А ако наистина не ги валидират - възможно е да грешат и да има потенциал за подобрение, който пропускат, защото не събират данни и не ги анализират. Възможно е да ползват и друг метод да събират данни, например данни от камерите и с изкуствен интелект да ги обработват. Има много неизвестни, аз се съмнявам, че изобщо сте стъпвали в града, напълно е възможно да сте руски трол.

"основната идея, хората да слязат от автомобилите" И като слязат хората от автомобилите си какво ще правят? В някой квартали има по един или два транспорта, като в пиковите часове човек едва има възможност да се качи на транспорта. Дори и в зоните с множество линии все ще стигнеш до момент да се прикачваш и пак си в изходна позиция. На булеварда са коли до коли, в градският всички като сардини в консерва. И 5% от хората с лични автомобили да слязат ще настъпи пълен хаос. А при метрото не е по-различно. Цялата работа е да те накарат да плащаш повече. А другият проблем е че контрольорите в голямата си част са напълно безполезни. На някой линии ги виждаш през една спирка и то по 5-10 човека, на друга поне веднъж в месеца или най-много веднъж в седмицата, а на други линии никога няма да видиш контрольор! Най-забавно е да ги видиш в метрото!?! Защо не приложим опцията на споделено пътуване? Нали това беше водеща идея за намаляването на колите? А вярно в България услугата е незаконна защото пази боже бакшишите да имат конкуренция. Въпреки че заради конкуренцията между различните фирми искат общините да го играят на контролиращ орган между тях защото големите им шефове не може да се разберат помежду си.

Много от младите хора живеят в новосъздаващите се квартали - Кръстова вада, Малинова долина и т.н., където транспортът е трагедия. Има някакви селски рейсове, но всичко живо е на МПС.