Лагард: Излизането на Гърция от еврозоната е възможност

Гърция се надява на споразумение с кредиторите до неделя. МВФ смята, че е възможно излизането на страната от еврозоната и напомни за опцията "Замбия".

Обратно в новината

Коментари - Лагард: Излизането на Гърция от еврозоната е възможност | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На фона на това което става с гърците, виждам колко голяма е разликата между тях и нашата незавидна действителност. Дали ще е СИРИЗА или Полковниците няма никакво значение...важното е как живеят самите гърци и какво получават пенсионерите им. Това е мерилото за стандарта на една страна, всичко друго са празни бръщолевения. Дано нашите пикливи политици разберат някога, че когато си начело на една Държава ти си в правото си да решаваш нещата само и единствено в полза на НАРОДА СИ! Това трябва да е мерилото когато ги избираме, а не това как се режат лентички..

На 29.05.2015 г. самият МВФ опроверга тази "новина".

Това се нарича цунгцванг в шаха

Тая не беше ли преследвана за кторупция, за предоставена облага на трето лице....

СИРИЗА е в мат. Ако подпише губи, ако не подпише още повече губи. Когато се правят обещания, те трябва да са реалистични. СИРИЗА ще отстъпи а Гърция ще остане в ЕС, което е добре и за нас. Очаква ги съдбата на НДСВ.

Да земеш да понаучиш правилата и термините в шаха а?!

Това е вариант за гърците - седнали на общата софра , хапнали пийнали и после си тръгнали като оставили сметката неплатена.След тях седнали българите- масата вече празна а сметката голяма .Кой ще плаща - пита се в задачката ?

Европа е пълна с гърци от 2 години на сам масово мигрират заедно със семейството си това не е балкански гурбет. Но скоро ще ги върнат обратно на село и ще трябва да садат домати за износ към Русия .

Извинявайте, но това Замбия в заглавието е елементарно търсене на сензация и подвеждане на читателя Изобщо не е акцент възможността да се обединят плащания, още по-малко кой се е възползвал от опцията.

Умна жена ама говори глупостите дет са и наредили! Заплхата за ЕС а Англия а не Гърция!

Англия не е заплаха. Мани ги лафовете за излизане от ЕС. Хората просто си водят вътрешни политически битки.

Някой финансист може ли да обясни грамотно на широката публика, как за пет години 500 милиарден дълг се стопи на 120 милиарда?По силата на какво обстоятелство?

Не ти трябва финансист, а продаваш на пазар. Когато ти дължат пари, който е ясно, че няма как да ти върнат имаш два варианта. 1. Стискаш силно палци, да стане чудо. 2. Отказваш се от част от взиманията си, като целта е да си гарантираш, че останалите ще ти ги върнат.

Ако позволите, Колега : - отн. 1 - Ниц !, Всички Знаем че Не става. - отн. 2 - Определено ! .. НО ! - при Сериозни Воистине-Гаранции ииии... И-нови лихви (, а Публичното ошамаряване - по подразбиране ;-)

И да излезе Гърция от еврозоната - няма да свърши света. Ето, другите държави как си поддържат собствена валута... Да си се върнат към драхмата, да си оправят бакиите ... и като толкова много искат - пак да кандидатстват за еврозоната.

там е работата ако излезнат гърците не се знае дали ще оцелее еврозоната , сътресенията ще са сериозни и може да доведът до разпад

аман от специалисти. Общия дълг на ЕС е към 15 трилиона евро. Какво са некакви пикливи гръцки 300 милиарда дълг?

Няма механизъм за излизане от еврозоната. Най-вероятно, официалната валута на гърция ще си остане евро, но ще се въведе местна жалута, която да покрие нуждите (да могат да си печатят от нея). Случая с Гърция е прецедент, затова никой не знае какво точно ще стане.

Гърция се подготвя от месеци с т.нар. "паралелна валута" за вътрешна употреба.

Интересното в еврозоната е, че няма примери на това нещо - отделни държави да имат обща валута. Да си представим, че еврозоната беше една държава - тогава просто заради южните райони щеше да има инфлация и обезценяване на валутата. За да платиш пенсии и заплати ще напечаташ повечко пари. Две-три години щеше да е зле положението, но към днешна дата нещата щяха да бъдат забравени. Наистина трябва да признаят северняците, че не успяха да се справят добре с кризата. Липсваше им смелост. Ние имахме хиперинфлация през 1996г. но за 3-4 години нещата се успокоиха и след седем вече имахме виско ръст на БВП. Еврозоната се мъчи вече седма година и не се вижда края. Цената на по-високата инфлация е вече платена заради ниския ръст през тези седем години. Т.е. ще излезе по-скъпо този северняшки вариант.

КОГАТО ЕВРОТО СЕ ОБЕЗЦЕНЯВА ЕЖЕГОДНО ОТ ИНФЛАЦИЯ В НЯКОЯ ИЛИ ДРУГА ДЪРЖАВА ОТ ЕС, ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ СА ДОЛАРА ЩЕ ОСТАНЕ СВЕТОВНА ВАЛУТА. САМО СТАБИЛНО ЕВРО, МОЖЕ ДА Е КОНКУРЕНТ НА ДОЛАРА. И ВСЕКИ ДА ХАРЧИ СПОРЕД ЧЕРГАТА СИ.

Излизане от еврозоната и от ЕС за Гърция ще е добре за всички. Гърция ще може да води по-самостоятелна политика, ще планира разходите си самостоятелно!

Че тя и сега планира разходите самостоятелно. обаче виж приходите са НЕсамостоятелно планирани, щото разчитат на Евросубсидии и кредити.

ВЪПРОС : КАК СТАВА ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ЕВРОЗОНАТА ?? ... МЕРКЕЛ ЛИ ОТИВА И КАЗВА НА ГЪРЦИТЕ МАХАЙТЕ СЕ .. ИЛИ ИМА ПРОЦЕДУРА ?

Свършват им еврата в хазната, нямат как да плащат заплати и са принудени да печатат драхми или бележки за дълг. Най-вероятно това ги чака.

Той друго те пита. Процедура по гонене от ЕС няма. Така че за момента единственият вариант е една страна сама да излезе.

Както се разпадна соц. лагерът. Събират се във вила в някаква гора, говорят си и на другия ден казват "Всеки да се оправя".

Моше пита приятеля си: Имаш ли да ми дадеш 100 лева? Приятелят му вика: Не, имам само 50. А, Мошето такъв: Е, нищо, дай ми 50 и ще ми дължиш още 50.

На всичките червенотиквеничковчета кротко да им обясня, защото не разбират или се правят, че не разбират. На БСП, на СИРИЗА и на всякава подобна червена сган, Западът пари не дава. Посланието е простичко - "щом казвате, че сте против нас, ще трябва да се справяте без нас". Така, че изобщо не става въпрос на изпълнение или неизпълнение на някакви условия. Ако тези условия бъдат изпълнени, ще се появят нови, още по-неизпълними. И така, докато червената напаст не се разкара от властта. Спомнете си Тройната коалиция на Станишев, после Орешарски, вижте сега СИРИЗА. Нещата са прости - на комунист пари не се дават.

тогава? Щото матряла няма да оцени благородните им намерения и край на гей-съюза така ли?

Първо - СИРИЗА не са комунисти, нито имат нещо общо нашето БСП. По принцип вече комунисти няма. Има само, лесно-манипулиуеми анти-комунисти с застинали мозъци в 90те на миналия век. Елита на БСП обслужва и зависи от едрия капитал в България и винаги е водил дясна политика. Остави ги лицемерните приказки за бабите по клубчетата и площадите. Човек, 21-ви век сме. Второ - Ако е така както казваш разцепването на Европа е сигурно. Знаеш че всякакви социални политически формации са във възход в Европа. Това ще е много лошо за глобалния бизнес модел който искат да установят.

Дано да успеят да се издължат. Излизане от еврозоната ще се отрази негативно на всички, и на тях, и на нас!

Ние от това по-негативно няма как да сме.

Минималната заплата е 200 долара! Никога ли не е била по-ниска!

да им покажат един среден пръст и да ги пратят да си търсят недоборите от ония, на които са ги раздавали и сега си кътат милиардите на бахамите и кайманите. Кьорав карти не играе, като някой дава трябва да си прави сметката за какво и дали може да му ги върнат, а не примерно за стадион само за бягане 200 м. с препятствия с 30 000 седящи места. Щото и такива недомислия бяха сътворени за Олимпиадата там. Ама тогава никой не искаше рИформи и гръцките рафинерии и пристанища "на концесия" нали?

Изгледайте в YouTube: George Friedman, "Europe: Destined for Conflict?" за да разберете, че точно това е което искат САЩ. И доста интересни неща относно геополитиката на големите - САЩ и Русия. Останалите са само едни марионетки в игрите им.

НЕ МОЖЕ ДА ФАЛИРА ЕДНА РЕПУБЛИКА В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ( ЕВРОЗОНАТА) И ТОВА ДА НЕ СЕ ОТРАЗИ НА КУРСА НА ЕВРОТО ..:)))

Абе ние сакис авантакис, ама тиа гаднис германакис не давакис бе! Дебис технис мамакис! Авантакис за гърцакис народакис, товакис ниес правакис професионалакис! :-)))

преди години тия дето сега се пекат на плажовете във Флорида и Бахамите. Със същите тия германакис дето наливаха в кацата без дъно 30 години, като знаеха много добре какво ще стане.

Да бе,че как?!На балканците все някой им е виновен..Германците им давали заеми насила...И те ко да праят?Взимат и харчат..Западняците не могат да проумеят такава наглост...И нищо не са знаели,щото гърците редовно са фалшифицирали икономическите си данни..И сега-друг им виновен на гърците..Нечовешка наглост,почти бесепарска...Все едно Гечев да говори за икономика...Или Манолова и Серж за избори...И те го правят де

Оф-ф-ф-ф, тия ще се въртят и сучат докато не свалят Сириза от власт, после потока от милярди пак ще потече към Гърция. Грексит, ала бала, фалит, ала бала, даже и да излязат от еврозоната пак ще им наливат пари, не от симпатия, чиста политика. Сега се чудят как да свалят "народната" партия от власт, че да не им ръчка установения ред.

Ал

Анджък!

Ал

Искат да им се плати, но са ги отрязали за рефинансиране... Изнудват Гърция за да приватизират националните им богатства.

От имането на много богатства ли са натрупали 300 милиарда дългове?Феновете на Юруш си личат от километри...

Ал

300 милиарда са натрупани по схемата "Сименс" - с подкупни политици - На ти 1 милиард заемче, вземи си от него малко, а с останалото ще възложиш на нашите фирми да нищоправят.

А стига глупости бе. Значи ако не им дадът сега 7 милярда няма да плятят 1,5 милярда по дълга. Ама не щото не искат а щото нямат. Значи какво - дай ме заем да платя стар заем. А след 2 месеца? Пак ли заем? Тези опукаха 300 милярда и сега опряха до 7. Така не става.

Ал

До края на годината имат да плащат и други заеми. Рефинансирането е нормален и много често ползван инструмент. Включително и от нашето правителство - част от "нашите" 16 милиарда са точно за рефинасиране на стари кредити.

Но когато харчеха безразборно не си мислеха за националните богатства... те пък едни богатства камънаци и острови в морето. И други държави имат дългове, но за разлика от Гърция те си плащат.

"Лицето" на МВФ прилича на европейска видра, както някой я нарече.....студенокръвна и напълно програмирана, навита на пружинка.....Биха натикали всеки народ, нация, държава, човек в тръба, за да смучат енергия. Безмилостно......

Заем не се дава насила. Заем се дава ако се поиска. Дори и в момента Гърция ИСКА нови 7 милиарда евро НОВ дълг. Никой не се натиска насила да и го дава.

... и никой не е длъжен да го прави.

Наивно е да смяташ че държавен заем не се дава насила. Всъщност в повечето случаи е точно така. Държавните заеми са част от сложни политически и военни сделки при които големите и мощни държави извиват ръцете на малките и слабите. Идеята е задлъжнелите държави да са под контрола на кредиторите. Наистина ли не го разбираш?

и да приказва единственият вариант е излизане на Гърция от ЕС, връщане на драхмата, девалвация до реалната й стойност и затягане на коланите. Всичко, което правят от 10 години насам само отлага и ужасно влошава положението на Гърция. То е като с болестите, щом има възпаление, трябва навреме да се вземат мерки, отлагаш ли до гангрената, ще отиде целият крак, а можеше само палеца. Пълен абсурд е да си мислите, че за финансовите хиени има народ, който им е симпатичен или галеник. Всички сме за стригане и колене.

Май отиват към опция ''Виденов'' или направо да я наречем опция ''БСП(к)"...Ама,да не се плашат.Преживява се

Виц относно даването на пари на неплатежоспособен приятел: "Един приятел казва на друг: - По дяволите, забравил съм си портфейла, ще ми дадеш ли назаем 10 лева? - Ето, заповядай. На следващия ден. - Нали ти дължа десет лева? - Да. - Пак съм си забравил парите. Дай ми четиредесет и ще имам да ти давам точно 50. - Добре. - Нали имам да ти давам 50? - Да. - Пак съм си забравил портфейла. Дай ми още 50 и ще имам да ти връщам 100. - Е, добре. На следващия ден. - Нали ти дължа 100? - НЕ! " Дали илюстрира ситуацията с Гърция?

- абе... - а, де! - е, да де.

Dobromir Dimitrow

ъхъ...

15 години социализъм направиха и от Гърция парцал, та стигна до срамния комунизъм вече. А в България продължават зомбита да гласуват за комунисти. Сбърканията по света води до воини. Друг не е страшно, ето това е страшното. Масовата циганизация в следствие на мързел и комунизъм води закономерно до войни. Въпросът не е дали, а кога ще изпусне клапата. Лумпенажът, вместо да си гледа работата и да учи и поумнява, се набира да прави политика, дето не е на магарето работа. Те ти Сириза - ярък пример. 5-6 такива и лумпенажът ще се наежи, а свръхбогатите тарикати чакат именно това - да запалят война. Лумпенажът няма да мисли, а тарикатите ще се облажат с още милиади от далавери, които за тах са най-лесно по време на война, направо им е мечта! Причините за войните днес се коренят в лумпенажа, който избира спекулативно лесното, най-често комунизъм. И се просва на земята закономерно. Богатите само изпозлват ситуацията.

още в началото бъркаш сириза са от 3 месеца на власт преди това два мандата бяха нова демокрация тъи че нещо ти увисна точката

В модерните времена Гърция винаги е била парцал. Живна малко с помощта на Запада защото бе избрана за витрина на капиталистическия начин на живот, но сега трябва да си плати сметката. А тя не иска. Иска да живее както до сега. Никой не можа да ми каже няколко световноизвестни гръцки марки, покорили световните пазари и докарващи реки от валута в страната.

Съвсем скоро: 4 рула тоалетна хартия (по прилична) - 2 лв. 1 кило драхми - 1,50 лв.... Дано само ги правят по мекички...

Комунисти като СИРИЗА стъпят ли в къщата брой я срината.Те са като вирусите.

къщата я сринаха други, а сириза се опитва да я реставрира! Сложи цайсите или иди при колегата да ти изпише!

И как се опита? Я кажи някое от предизборните обещания на тази шайка, което спазиха и от което Гърция е по-добре? Верно е, не са обещавали да не фалират страната си!

Аз пък мисля че чудесно разбираш че къщата я сринаха други и СИРИЗА не са комунисти. Просто мислиш че с такива реплики вредиш на нашата БСП. Пропускаш обаче основното, СИРИЗА водят в голяма-степен противоположна политика на тази на БСП и са по-опасни за БСП от всички останали български партии взети заедно. Сириза и БСП са врагове.

От всички коментари лъха пълно невежество относно фалитите. Когато една институция се обяви във фалит, всички които имат да вземат се избутват настрана, въвежда се строга дисциплина и се прави пълна ревизия на положението. Целта е да се даде възможност на институцията да се оживи и заработи като се замразят плащанията или затвори завинаги. Ето затова кредиторите нямат интерес от фалита на Гърция.

България като фалира преди 20 години, защо продължаваме да плащаме дълговете и?

zeddd

О боже, като фалира една фирма това да не означава, че спира да дължи? Простотия до шия...

1977 год. България беше ограбена от "мъдрите" БСП-есоглавци. Това не е фалит. "Избутани настрана" не означава че няма да си получат вземанията а само промяна на системата за вземанията им и намеса на "трета страна, посредник". Ето това тарикат-банките не искат. Защото и работата на кредиторите не е съвсем чиста.

България никога не е фалирала. Ти и хората дето са ти сложили плюсовете май наистина не разбирате какво значи държавен фалит. Как може да имаш мнение по темата ако такива елементарни неща не са ти ясни?

Наистина кредиторите нямат интерес от фалита на Гърция, но нямат интерес и от продължаване на споразумението на всяка цена. Очевидно е, че трябва да се отиде на вариянт за ограничаване на щетите.

вариЯнте. Пфууууууу

Някои много се радват на затъването на Гърция и евентуален фалит. Само,че като фалира Гърция водят целият регион за рисков. т.е. Инвестиците намалчват и за съседните държавви,влючително и за България.Колкото и да се пънят нашите да случат и да затягат коланите.

Мисля, че е разумно никой да не си прави пясъчни кули от обещания за бъдещото благоденствие на Гърция, което би позволило на гръцката държава да изплати 400 млрд. Гърците си имат древногръцки митове и легенди , европейците са ги чели и някак не е разумно да се чака из зад някой храст да се появи поредния гръцки бог или митичен герой, който да спаси бедните гръцки граждани от чудовището на фалита. Герои няма, богатите избягаха с парите, гражданите изпиха каквото можаха, а след тях и ние минахме и нищо не остана. Тезгяхът е празен, касите също. Някой трябва да плати сметката, че едни хора с кисело изражение на лицето се тресат като станиоли. Приказките- в леглото преди лягане! На борсата и в банките се плаща!

а каква е причината да нямат пари и къде без пари са ЕС

"Правителственият говорител Гавриил Сакеларидис изрази оптимизъм за постигане на споразумение до неделя.", защото в понеделник идват Черните полковници.

- Днес Гърция има пенсии по 1000 евро, утре няма и за 100 лева.

класическите фараони.....не тези в Египет,а криминалните измамници прибират спестяванията на хората чрез обещания за бърза печалба в инвестиране в пирамиди.При тази схема първите участници наистина могат да спечелят ако излязат на време. В днешно време обаче и политиците на държавите осъзнаха чара и магията на пирамидите,но за разлика от пирамидите на криминалните фараони тук участието е задължително.... и никой не може да спечели,дори и първите,защото политика-фараон гради пирамидата си от външен,многомилярден дълг в който всеки един гражданин участва без значение дали има желание да го прави,просто в един момент той гражданина,трябва да плаща своята част от тоя дълг,взет и похарчен от политиците-фараони предимно за техните си нужди.

Всеки път като видя статия за Гърция ми се повдига. Гърция е пред фалит, Гърция няма пари да си плаща, Гърция се надява на това онова, аман от тези новини. Всеки Божи ден това чета. Време е вече да изключат поддържащият апарат и да се приключва с агонията.

Гърция Е фалирала още откакто (достойно) храни децата си с парите на лошите германци.

Това което се случва в Гърция предстои в много други държави в Европа. Това би променило ситуацията и баланса тотално. Статиите за Гърция не са за нея всъщност, а за тези нови глобални политически процеси които нас ни засягат директно. От втората световна насам не е имало по-големи политически катаклизми от това което става в момента. За това пишат толкова.

да лапат и да не плащат, само византийците - не! Те обичат за лапат и да ИМ плащат.

Аман от гяволи, станахме много и почнахме да си пречиме. Аман от византийски номера.

държава е фалирала,по спомен от 90-те години на миналия век за България,всичко в нея се продава на безценица...........дали гърците ще започнат да си продават туризма без пари,че тая година да карам морето там

Не са я обсъждали, защото са я отписали... Ще изчакат да фалира, та да я изкупят на безценница...

Западните кредитори на Гърция много добре знаят, че най добрият ход е да продължават да дават пари, при малко по строги условия, защото гърците наистина започнаха да ядат по два зелника наведнаж. Но за всеки случай искат да ги поизмъчат малко, защото тия от Сириза могат да послужат за пример и на други. Такива неща, като свободомислие в ЕС не се търпят. Освен всичко това, гърците си падат малко русофили. А днес да си русофил си е малко опасно. Я го вижте Орбан, как го третират като диктатор. А той е обиновен националист.

Само че, точно благодарение на ЕС, Гърция дръпна толкова много икномически, че преди няколко години да стигне до първите 20 държави в света по индекс на човешко развитие. Сега, когато трябва да връщаш изяденото, ЕС става лош и деспотичен!

Намери се решеието - плащанията за месеца ще ги обединим за края на месеца, плащанията пък през годината - за края на годината, а пък плащанията за годините - за края на века. Може и по-нататък да отидем в нашата гениална идея :)))

След края на туристическия сезон Гърция е аут. Почва да печата драхми. Какво ще стане с гръцко-българските банки работещи под надзора на великата БНБ никой не казва. Фондът (за гарантиране на влоговете) пълен ли е, празен ли е, пак никой не казва.

Нищо няма да стане с влоговете по простата причина, че такива в гръцки банки вече няма. Всички отдавна си ги изтеглиха. Има само кредитополучатели от тези банки но там нещата са съвсем други.

Е след ТКБ всичко се омете, от къде да е пълен -:)))

Заеми... Взимайте заеми, позволявайте на "общественици" да взимат за вас и ще я докарате на тяхното дередже.

напомня на ЕС операцията разпад на СССР!

Ако Гърция излезе ... шанса България да приеме ОЙРОПЕСКА валута става много малък ...

Ами да им дадем заем ние,а?

ми то и нии сме на кредитче

и да плати и да не плати гърция на 5 другия месец все тая и дълга ще им опростите 4е и още ще им дадете

ми тои 5 е след няколко дена бе кво слагате минуси кво си мислите че ще стане ще ги оставят да фалират да излезнат от еврозоната и тем подобни глупости . наивници

Абе, червени псета.Само простотии дращите.Простотии,които са опорни точки сведени ви от вашия руски работодател.Вие РУСОФОЛИСТИЦИ мазни не сте българи.Слагайте сламените цървули и отивайте в селската Русия.Поживейте,ще видите как е истината и тогава ако имате доблест се върнете и напишете истината.

ти българин ли си бе фес вмирисан , и кои си е да казваш кои къде ще живее бе резняк , лапаи домус и се потапяи

Не резняк, нито руснаку а българин с българско самосъзнание, не като тебе с руско.

за новината ли се отнася

ДО ЕДИН! Като няма нещо важно да пишеш, не плювай по нета. Аз съм американски възпитаник, което не ми пречи да съм русофил. Ти явно тия неща не ги разбиряаш. Русофилството не е политическа категория. Ние сме били русофили, още преди Русия да ни освободи. Русофили сме и при Цар Освободител и при Сталин и при Путин. Сега ясно ли тие, че русофилство значи благодарност към народа, който ни е освободил? Толкоз сте бедни и прости, че вече хиляди повтаряте едно и също- Путин е лош. А нашите нови поробители са най добрите поробители на света. Разрешават ни свободно да ходим да им слугуваме на работа, която те не желаят. Приятен ден.

Може и марсиански възпитаник да си, но не си българин! Вие (активните борци) може и да сте русофили, но ние сме просто ПАТРИОТИ. Да си български потриот и русофил едновременно е невъзможно. Нещо като млад старец или дървено желязо. Понял!

ГЪРЦИТЕ АКО СА ТАРИКАТИ СЕГА ЩЕ ИЗКУПЯТ ПО ПАЗРНИ ЦЕНИ ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА УКРАЙНА И ЩЕ ПЛАТЯТ С КНИЖАТА ПО УКРАИНСКИЯ ДЪЛГ НА КРЕДИТОРИТЕ СИ ПО ЛИЦЕВА СТОЙНОСТ :))

А от къде и с какви парички драги?

10 МИЛИАРДА ДОЛАРА ДЪЛГ НА УКРАЙНА , ГЪРЦИТЕ МОГАТ ДА ГИ КУПЯТ ЗА 1 МИЛИАРД ДОЛАРА И СЕТНЕ ДА КАЖАТ НА КРЕДИТОРИТЕ ОТ МВФ - ЕТО ВИ ЦЕННИ КНИЖА ЗА 10 МИЛИАРДА ДОЛАРА:) ... ТАКЪВ НОМЕР И СОРОС НЕ Е ВЪРТЯЛ :)