Най-малко 13 души загинаха при лавина под Еверест

13 души са загинали, а 7 са в неизвестност, след като група непалски водачи бе пометена от лавина под връх Еверест, съобщиха световните агенции. 7 са спасени.

Обратно в новината

Коментари - Най-малко 13 души загинаха при лавина под Еверест | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хората от тия заледени чукари милиарди долари направиха, ние си попиляхме нашата природа.

8848метра е а не 8850!

Зависи къде мериш! На главата на един двуметров човек е точно 8850, не си ли съгласен? ;)

тук става дума за комерсялни платени ехпедиции кадето сравнително добре поготвени авантъуристи си плащат по около ш5 хилади долара на калпак за да бадат придружени до варха от шерпи и водачи. в днешно време при ехпедиции на професионални катерачи няма шерпи или понякога седят в базовя лагер да готвят и да помагат с други неща. предизвикателствата на алпинизма са савсем други от това да изкачиш еверест, което не умаловаява работата на шерпите и постижението на лъубителите. много лоша новина, но такива неща се случват в планините! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Шерпите са там за да хранят семействата си! Изпращат ги страхливите алпинисти и непалските власти(за да има още повече алпинисти да плащат таксата за изкачване)! Ще кажа лека им пръст на момчетата и бог да пази душите им!

Абе, госте, ако не са тези "страхливци", въпросните шерпи, бог да ги прости, нямаше да си хранят семействата (както сам пишеш). Шяха да ядат някому дедовия. Не изкарвай "страхливците" виновни! Никой не ги изпраща, те сами искат да идат там. А защо искат - сам си написал защо.

Кура ли ми крепат там

къде са тръгнали като знаят че има лавини??не ги жала

Тъпак!

Само хабиш място и кислород.. пусни си чалга канала или там каквото правиш за да ти минава деня и се съсредоточи в това да си незабележим.

Непал винаги е била, в момента е и винаги ще си бъде комунистическа страна. Никога, ама никога там западни алпинисти не са били добре дошли! Това ми е повече от ясно, особено взимайки предвид, че тази държава на няколко пъти искаше присъединяване към СССР. Така, че на семействата на загиналите, честито ви членство е ЕС и НАТО!

Не разбирам хумора.

Пълен кретен! Въобще защо ли ти обръщаме внимание, нищожество? Остани си завинаги с твоите изкукали разбирания!

Явно Еверест е пораснал, по мое време беше 8848м

Катеренето на Еверест показва странностите на човека. Това е доста скъпо удоволствие - пътуването до там и обратно, екипировката, таксата, която е висока, шерпите. Изисква сериозна физическа подготовка година две преди това. Писмени препоръки от алпийски клуб. А вече там е пренаселено и доста мръсно. Почти всеки може да се добере до върха и да се порадва от няколко минути до няколко часа на постигнатото. Не повече, защото има опашка от чакащи реда си и то в зона, където се диша от кислородни бутилки, при лют студ и ветрове, така че всяка минута е скъпа. Слизането е най коварната част. Защото силите са свършили при изкачването. Кислородът също може да не достигне. На Еверест най често се загива точно при слизането - крайно изтощени хора, които са напънали последните си сили за да стигнат върха. Наоколо е пълно с трупове, които никой по никакъв начин не може да свали долу, това е непосилна задача. Хеликоптери дотук не могат да летят, няма въздух за тях. Така че много "покорили" върха при слизането си осигуряват дълбоко замразяване за вечни времена. А мнозина умират още в подножието - от падащи ледени късове и пропадайки в скрити под рехав сняг дълбоки дупки. Или падайки докато вървят по две или повече съединени стълби, сложени вместо мост над многобройните тесни и дълбоки клисури и проломи. Накратко - плащаш десетки хиляди долари за голямата вероятност дълбоко да се замразиш во веки веков.

Все пак, дълбокото замразяваме си е доста скъпо и си го плащат. Не минават метър.

хм и то кво излиза сега, шерпите слагат въжетата, правят лагерите и всичко, а "алпинистите" само минават по утъпканите пътеки до горе

С този коментар се приближаваш към писателят-чукча. Извинявай ако съм те обидил ,но първо прочети нещичко по въпроса /например"Еверест-по западния гребен" на Аврам Аврамов-ръководител на българската експедиция от 1984година/

Не ми сравнявай 84-та с 2014! Тогава е било предизвикателство, сега е бизнес и надуване! А и 84 не е чак толкова голям успех, все пак първият българин качил Еверест не доживя да разкаже!

Честно казано, и мен ме втрещи написаното. На практика излиза, че истинските алпинисти са шерпите, а другите... туризъм по-скоро. Остава да им монтират и лифт.

ПЛАНИНАТА си взима своето! Никога не я подценявай! И никога не използвай думичката "покорявам", защото не покоряваш нищо! ТЯ те допуска до себе си!