Димитровград иска паметника на Съветската армия

Ако паметникът на Съветската армия бъде демонтиран, да бъде предоставен на община Димитровград. Това са поискали от общината в писмо до зам.-кмета на София Христо Ангеличин.

Обратно в новината

Коментари - Димитровград иска паметника на Съветската армия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо забравяме историята? Нима не сте учили, че на 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България? Нима не ви е известно, че няма нито един загинал съветски войник на българска земя? Не знаете ли, че това недоразумение е построено с наши пари - на народа. Построено е за да се подмаже продажната БКП на СССР. Тази БКП, която искаше да продаде България и да я направи република от СССР! Та паметника е на окупатори, а не на освободители!Паметник се прави в памет на нещо или на някой!? Ето защо той той трябва да бъде разрушен!

Хаха, нещастник! Имаш представа какво ядеш сега в "демокрацията". Пък и тогава имаше доста повечко нещица, недей лъга.

Паметник се прави за да се запомни нещо. Нали? За 21 години колко паметника се разрушиха и колко и какви се построиха? Построи се паметник на турските терористи, на мюсюлманския воин и на американските летци бомбардирали София! Събориха се паметниците на истинските и достойни българи или им откраднаха буквите, ръцете и главите за скраб. Аре стига опомнете се! Новите активни борци да си спомнят какви са ги вършили, и на Боко Дедо му също. Дали са го "утретали" комунистите или някой за курвалък не е много ясно...

"Паметник се прави за да се запомни нещо. Нали?" - НЕ! Паметник се прави да се запомни нещо и той трябва да е на положителните герои, не отрицателните! Съветската армия ни е превзела преди 60 години, затова сега сме най-бедната страна в Европа. Ако искаш...предложи и на Османската Империя един паметник да дигнем, а?

Жертвите на Комунизма са палачите на жертвите на Фашизма! Просто и логично е!

нещо си се объркал, или май горе по етажите ти няма никой. Жертвите на комунизма са елита на нацията по онова време (нямайки нищо общо с днешния "елит"), хората движеши икономиката (министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители) тормозени или избити по лагери и затвори, без причина, без съд и присъда или минали през псевдо съда, т.нар. "Народен Съд"!! А ти си платен комунистически лицемер!!! Но..има господ!!

Напразно хабим емоции, остроумие, обиди и слюнка. Паметникът няма да замине за Димитровград. Паметникът ще остане там, където са го въздвигнали нашите предци. По тоя начин са благодарили на безименния съветски войник, спасил човечеството от кафявата чума. Войнк, който "се подпря с крака си на Урал" и натика Адолф Шикългрубер там където му е мястото - във вълчето леговище. Това е моят аргумент защо Паметникът трябва да остане. За да не забравят идните поколения . Защото ако четат писанията на фалшификаторите пак ще допускат същите грешки. Това е то: Един - единствен аргумент...на мен повече не ми трябват!

Този паметник трябва да се махне. И колкото по-рано, толкова по-добре. някои отявлени червено-кратунковци си мислеха че и мавзолеят на Г. Димитров е вечен, ама го гръмнаха. Не е особено цивилизовано, но го гръмнаха. И за да се избегнат такива ексцесии все пак е по-добре паметникът да се демонтира и да се премести. като много други паметници от ерата на милиционеро-социализма. Иначе в един хубав момент така или иначе може да го гръмнат по бързата процедура. Като мавзолея. А това наистина ще е обидно. И не особено цивилизовано. Пък не си струва да си разваляме отношенията с Русия.

Че то по големи фалшификатори на история от руснаците има ли ?

1 "А иначе че си го бива като поет бива, ама чак пък толкова!" Ееееей, тоя Вапцаров получи такава висока оценка от теб! Типично в твой стил. 2. Ама това с партизанските ембриони даже не е твоят стил. Тук, брато , надмина себе си!

Няколко пъти вече този господин нарича хората, които мислят иначе, червени боклуци. Аз уважавам неговото мнение и споря, без да обиждам! Коя партия в България не уважава чуждото мнение и как се нарича тя? Кой е номенклатура и чия?

Грешите, уважаеми. Само тези, които ттпо и упорито продължават да вярват че кривата линия, успоредна на линията на БКП е права линиянаричам с гореспоменатите наименования. За тях "Партията е права, когато съгреши дори". За тах няма нищо по-свято от любовта към СССР и верността към нещо си там, пак свързано с болшевизма (дискоро си мислех че е варност към БКП, но откакто за една нощ смениха резбата и от убедени комунисти станаха социалисти вече не съм сигурен). Как да ги нарека такива екземпляри? Велики мислители. Ами те не са измислили нищо със собствения си мозък. Така че галеното "червено-кратунковци" мисля че най им приляга. Пък и те повечето свикнаха с него и му се радват. И когато не ги блъскат по чугунените кратуни страдат. Абе, комундета, какво да обяснявам повече.

Паметници се строят и пак ще се строят. Не е в пълномощията на едно поколение да руши паметници, които предишните са създали. България има дълга история, която няма да се промени с разрушаването им. Можем да променяме само настоящето и бъдещето, защото засега участваме в него.

Добре е да се строят паметници. Но на достойни хора и за достойни каузи. А не паметници на претъпници, идиоти и неща, които светът отдавна е отрекъл. Такива паметници е по-добре да ги махнем овреме, за да не ставаме за кашмер.

Приветствам идеята на Димитровград. Човек трябва да си уважава историята. А в София както са тръгнали май няма да останат паметници . Тук в САЩ една американка ми разказа как е била в София по време на събарянето на мавзолея на Г. Димитров и беше искрено възмутена. Просто не можеше да приеме факта, че се рушат исторически сгради и паметници. Сега седесарите от София правят същата грешка. И какво ще сложите на мястото на паметника, някой нов, този път десетоъгълен петох*йник ??? Или МОЛ ???

Защо трябва да наказваме хората точно от Димитровград. С какво са заслужили те такова отношение? Може би само с факта че циганите са избрали там кмет-комунде? Не не съм съгласен. катъо някой толкова си го обича този паметник - на ешелон и в Русия. Може да си го сложат на границата с Естония или Литва. Поне литовците и естонците да има къде да си пикаят. Като във Виена.

Никога не съм членувала в комунистическа партия и няма да членувам в никаква партия. Родителите ми бяха безпартийни.В България умират хора ДВАДЕСЕТ години, защото не живеят добре. Стига призраци. Ако твоят живот след 1989 г. ти харесва, сигурно ходиш на работа по жълтите павета. Сбогом и си злобей другаде!

Не е нужно да си бил член на БКП за да си номенклатурчик. Примери много, но най-характерния може би е академик Благовест Сендов. Страшното при тези номенклатурчици е че те винаги са се опитвали да се правят на по-католици от Папата. Искали са да бъдат по-верни на Партията от самите членове на БКП. И най-важното, издигането им е било изцяло зависимо от тяхната вярност. Това е някаква форма на Стокхолмски синдром, когато жертвата започва да съчуства на похитителя и да му съдейства. Втората категория безпартийни, които са се облагодетелствали от режима са дечицата на т.н. "активни борци". Аз тук няма да коментирам колко са били активни, колко са били борци и за какво са се борили всъщност - това е тема на 3 страници. Но тези мушмуроци покрай своите родители са се облагодетелствали. Те не са искали да влязатв БКП. За какво им е - само да ги гонят по партийни събрания. Така че тази работа с безпартийността е ужасно гнила. Ако мога да го кажа по-ясно - имало е и свестни членове на БКП, имало е и големи боклуци безпартийни. Това е най-ужасяващото в болшевишкия режим. Това е нещото, което най-много го доближава до фашизма. И самият факт на наличието на доволни от истемата, които са били подтискани цял живот говори за трайните поражения нанесени от болшевизма.

Ако паметника беше на Руската армия - ок, но това е паметник на Съветската армия, което нищо добро не ни е донесла.. Демонтиране!

който посегне на тая светиня п...ка да не види

Мисля си, че всъщност, ороммна част от жертвите и на двете страни са жертви на българската и още балканска политическа нетолерантност, простотия и комплексарщина, скрити под маските на една или друга идеология.

не мога да разбера докога в тази държава ще се обрьщаме с гняв назад? Ако случайно не броите годините трябва да ви напомня че вече е 22-рата. Ако отворите статистиката за времето от 1944 до 1966 и прочетете какво е направено за Бьлгария през това време ще трябва смирено да сведете глави и да млъкнете веднаж завинаги с кучешкото си джафкане-дори и кучетата тогава по улиците бяха по малко и по дружелюбни. Не разбрахте ли че хората имат защото пазят. На никого не пречи паметника и изобщо не е грозен в сравнение с днешните ужасии на мутробарока - просто искат да заграбят и съсипят и тази градина като много други. Щото глупостта и простотията са непобедими!

Аз не мога да разбера докога в тази държава ще избягваме да наричаме нещата с истинските им имена. СССР е обявил война ан България на 5-ти септември 1944 г. И съветската армия окупира България. Това е окупационна армия, и всякакви други интерпретации са манипулативни. Доста перверзно е да издигаш паметник на завоевателя си. То, ако е така, дайте да издигнем паметник и на турската армия. На Царевец, във велико Търново. Може би пък и на Шипка, имаше и такива предложения. Крайно време е да се научим да наричаме нещата с истинските им имена. Турското робство е турско робство, защото така са го определили герои като Ботев и Левски, така го е описал и Дядо Вазов. Те са съвременници и знаят малко по-добре от разни самозванци че то е турско робство, а не османско присъствие. Съветската армия окупира България в резултат на обявяване на война. И стои 4 години тук като окупационна армия. Храним ги поим ги, а те съдействат на БКП да се разправи с политическите си противници. Това е.

КГБ, ти сигурно си живял само през последните 20 години и познаваш историята само от митингите на сдс. Да, ама хората са живяли през охулваното от теб време на социализма и то не зле (като сега). Така, че престани да врещиш едни и същи лъжи, няма кой да ти се върже.

ДА, вярно е. Този период от 1944 г. до 1989 г. беше най-добрият за Бг. Имаше разстеж, строителство, икономика и работа за всички. Ама на някой сега не им изнася този факт. И затова са тези истерии по събаряне на паметници от онова време и чествания на някакви несъществуващи жертви на комунизма. АБЕ, Я ДА ВИ ПОПИТАМ КОЛКО СА ТОЧНО тези жертви ??? И колко от тях са на комунизма, а колко са крадци, бандити, престъпници, убийци, изнасилвачи........дето се направиха на велики жертви на комунизма.

Ало, коневръза! Какво значи колко жертви, бе червени боклуци! Само в периода 1944 - 1945 г. са избити къде със съд къде без над 30 000 души. С мълчаливото съгласие на Съветската армия окупаторка и с активното съдействиое на НКВД. Посел нещата продължават с по-ниска интензивност. Но колко качествен народ са затрили тези престъпници! В името на работническо-селската власт. За да дойде накрая да ни управлява полуграмотния селянин от Правец.

Предлагам 3-ти февруари да бъде обявен за Ден на жертвите на Демокрацията. Хора, починали, поради липса на медицинска помощ, умрели от глад, самоубили се или избили семействата си, замръзнали в кашони на улицата,застреляни студенти, хвърляни в тоалетни и сметища току-що родени деца и няколко милиона българи с откраднати завинаги усмивки.

Червено-кратунковците не обичат годините след 1989. Въпреки че трябваше да ги натикаме на Мурджо в ауспуха. както направиха други цивилизовани държави - Чехия, Полша, Унгария. Тези страни са светлинни години пред нас. И то само защото с еразправиха навреме със собствените си национални предатели - национал-болшевиките. А ти, уважеми, можеш да пишеш тези неща срещу управниците, не благодарение на СССР, а на демокрацията. Аз винаго съм бил против всякаки ограничесния на свободата на меннията. Но сега виждам колко мъдро са постъпили нации с утвърдени демократични традиции, като са приели закони за лустрацията. Знаят си те стоката - яли са им попарата. Съветската окупация на Унгария през 1956 и на Чехия 1968 не се забравят лесно. И кой знае защо никой не им е вдигнал паметник. В Прага има един танк Т-34 като паметник. Бяха го боядисали розов. Апропо, защо червено-кратунковците искат 3-ти февруари. Ей го нека си празнуват утре на 2-ри февруари. Или може би ще бъдат ангажирани да ходят на конгреса в Горна баня.

ДА, така е. И за откраднатите и потъпкани надежди за по-добър живот на милиони хора в Бг. Ама за тези, които окрадоха държавата е най-изгодно да плюят срещу социализма, нали сега е тяхно царството крадливо. И гледат да се отърват и разрушат паметници и мавзолеи, само и само народа да не си спомня за историята. Да, ама те не са толкова прости колкото ги мислят седесарите и разни КГБ-та. Хората помнят и могат да направят сравнение.

Хане, смисълът на постинга ми не е точно да защитя предишния строй. Акцентът е в друга насока... Нещата, който казваш, са в известна степен верни, но само донякъде, защото не отчитат факторите. Идеализацията на т. н. "свободни държави" в контраст на България и близките й по соца страни е меко казано неадекватна позиция. А превъзнасянето на обществото на потреблението и на фрийк-културата и в същото време жалбата за затритото християнство явно е от не добро обмисляне на постинга ;-)

МДА, много малко смислени коментари чета тук, и вашият и един от тях. Повечето са безумни, злостни отрицания на всичко случило се преди 20 години. Но сте прав/а, че който не уважава миналото си, не може да построи и стойностно настояще. ЖАЛКО, но затова действителностт в Бг е такава.

Никола Вапцаров - червен терорист? Хора, осъзнайте се! Мислете с главите си! Вапцаровото творчество е преведено на над 70 езика. Един от най-големите класици в българската литература, да не кажа най-големия. Много са промитите мозъци, създадени по време на комунизма, не по-малко са промитите мозъци на днешната демокрация. Погледнете по-широко на нещата. Комунизъм не е мръсна дума, мръсни са тези, които непрекъснато ви натрапват неговия призрак. Край с комунизма. Беше каквото беше. Уважавайте паметта на признатите ни таланти, дори заради думите:"Но в бурята ще бъдем ПАК със теб, народе мой! Защото те обичахме".

Ако Вапцаров беше жив и беше видял какви са ги натворили онези, заради които той си даде живота, щеше да се гръмне сам. За тъпотата на червено-кратунковците той има един много по-сполучлив цитат: "И бренебойни патрони за нея, няма открити, няма открити" И да вметна още нещо. Някои симпатизанти на БСП се дразнят от яленството на ББ в БКП, но въобще не ги притеснява доносничеството на агент Гоце. в тази връзка, бащата на Н. Вапцаров, Йонко Вапцаров е бил доста близък с Цар Борис Трети. Той му е спасил живота на фронта през Първата световна война. Въпреки всичко, за тероризъм се съди във всяка държава. А Елисавета Багряна - велика българска поетеса, на два строя метреса, когато е могла да спаси Вапцаров от разстрела е казала че не е никакъв поет. После стана партийна поетеса на БКП-то. такива боклучарници са БКП елита.

КГБ, теб те преследват лоши призраци от времето на комунизма. Върви се лекувай. Че да не те подгонят още по-лошите призраци на демоосерацията.

Народ, който посяга на собствената си история и се опитва да я отрече, няма бъдеще. Тези, които построиха Димитровград, завещаха на идните поколения само едно: Любов! Този, който написа стихотворението "Песен за човека", завеща на поколенията само едно: "Любов". Тези, които загинаха за чистата идея и които вярваха в "Бялата пролет" на Вапцаров трябва да намират признание в поколенията. Не пипайте паметниците на България.Нямаме право да рушим. Нека да създаваме.

Паметници да. Но на такива, които заслужават паметници. А Съветската армия окупаторка не заслужава такъв. СССР обяви една позорна война на България през 1944, окупира страната и наложи 45 годишен болшевишки режим. Това ни върна 50 години назад. До преди Втората световна война България е лидер на Балканите. Само 45 години след това ние сме далеч зад Гърция и Югославия. И всичкото това е следствие на съветския режим, в резултат на окупацията на Съветската армия. А БСП ако иска паметник на чужд окупатир да си го изгради в заседателната зала на Позитано 20

Човече, много си умен. Ама ето на, идва КГБ-то и о*ира работата. Неговия девиз е : Дайте да рушим, щом е от времето на социализма. Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, КГБ.

Започнахме с лични обиди, така ли. Аз също бих могъл да употребя някои доста пиперливи изрази. Или както се казваше в една песен:"Абе, парцал такъв, мръснице долнопробна. отпускам ти петарка за нощщта плюс поркане, квартира и храна". Но моите аргументи срещу комундетата са много по-сериозни. И те почиват на исторически факти. А тези факти казват че Съветската армия е окупатор, а БКП-БСП е престъпна анти-народна партия, защитаваща интересите на СССР или там каквото се казва. А колкото до личните обиди - моля, Дир-а цензурира и значително по-безобидни неща.

разсмя ме ...най-много соц паметници и чалга певици :)

ако не беше Съветската армия доста демократи нямаше да са живи щото дедите им щяха да са суровина за сапунената промишленост и това ли ще цензурирате? това е истина, кой размаза фашизма а?

Днес е ден на жертвите на комунизма .Да напомня кои са жертвите на комунизма: Богдан Филов Добри Божилов Иван Багрянов Принц Кирил и други от управниците до 09.09.1944г Ако това са жертвите,какви са убитите от тях. Децата от Ястребино. Децата от Белица Васил и Сава Кокарешкови. Никола Вапцаров майор Франк Томпсън 2000 софиянци загинали от бомбите на американците в резултат на "символичната" война. Убитите без съд и присъда ятаци и стотиците отрязани глави. За партизаните не говорим -на война като на война. А Що се отнася ,до окупацията от Червената армия -нека всеки който е под 65 годин каже ,с чиста съвест,виждал ли е руски войник в България ,още повече въоръжен. А на антикомунистите и фашизоидите бих казал ,че с кресливото си и агресивно поведение водят държавата към пълен крах.Дерзайте, целта е близко.

Гео Милев и десетки безследно изчезнали хорица

Имената,на жертвите, които си изброил представлява около една 10000-на от физически унищожените след 9-то Септемрийския преврат хора. Предлагането на само толкова малка част от истината е класически пример за лъжа и мнаипулация. Да не говорим, че акъла на хора заграбили властта тогава е толкова, колкото на и на сегашните. Затова и демокрацията им е такава. И не ще успеем тотално да дискредитираме. Какво да прави! Не е измислена още подходяща политическа система за българите.

"Децата от Ястребино. Децата от Белица Васил и Сава Кокарешкови. Никола Вапцаров майор Франк Томпсън" - Ей промит мозък си и такъв ще си останеш - тези който си изброил са ЧЕРВЕНИ ТЕРОРИСТИ!!!! И са получили справедливи смъртни присъди. А защо забрави да споменеш за атентата в Света Неделя, където ЧЕРВЕНИТЕ ИЗВЕРГИ СА УБИЛИ над 200 човека???? Кой прави атентат в ЦЪРКВА? Дори и талибаните не са правили такова зверство. КОМУНИСТ Е МРЪСНА ДУМА!!!!

Николай

Гений!!! Досега никой не се бе сетил да нарече седемгодишния Стойне Калайджиев "червен терорист". Браво на теб!

И тези, получили смъртни присъди след 9 септември 1944 г. са ги заслужили. Били са или от правителството, въвлекло България във войната на страна на Германия или попрестарали се жандари, колели и режели глави на партизани и ятаци.

Като ще помним, дайте да помним всичко. Нека да запмним добре че т.н. "народен съд" е избил над 30 000 българи. За сведение, Нюрнбергският процес е осъдил на смърт 1000 пъти по-малко. Пък не ми се вярва тоично в България да са били най-големите военнопрестъпници. Това си е било саморазправа. Тук някой искаше да ме дава на народния съд. Това им е демокрацията на червено-кратунковците. Трябваше преди 20 години да натикаме цялата номенклатура на бКП по затворите, пък после да се оплакват на арменския поп. В Полша Чехия и Унгария, страни, които са далеч пред нас сега, тогава приеха закони за лустрацията. Защото са по-малко демократични от нас ли? Не, знаят си те стоката щои за престъпници са всички комундета. Яли са им те попарата. Та това трябваше да направим преди 20 години. И сега такава доиискусия нямаше да има нужда да водим. Болшевизмът е по-престъпен от фашизма. Нищо че като идеология са много близки. Но понеже болшевизмът е упражняван от доста по-примитивни екземпляри пораженията са по-тежки. По различни оценки жертвите на билшевизма са стотици пъти повече от жертвите на фашизма. И това вече не е тайна заключена с девет ключа. Престъпници са те! Комундета мръсни!

Ти пък.......откъде я измъкна тази бройка....30,000 ??? Да не е от уличните митинги на сдс ???

България дръпна със светлинни години за този период. Панелките са Немска измислица. А индустрията работеше на 6! Такова развитие не е имало и никога няма да има. Колкото до религията, нещо не виждам в момента да сте се засилили по църквите, особенно младите.

Развитие в България има до 1939 година , независимо от няколкото войни , плащане на репарации и др. загубени територии , България създава стабилна в икономичесто отношение държава и лев със златно покритие. След 1944 год. , освен безумните "титанични" комунистически строежи , и натрапените по линия на социалистическата идея за обединени икономики на поробените от СССР държави в България натресоха химически производства , които отровиха плодородната българска земя . Бог да ги съди унищожителите на България.

Какво по-логично от това, Димитровград да стане бунището на болшевизма?

Не съм съгласен някакво комунде, пък бил той и кмет на Димитровград да налага на останалите личните си предпочитания. Всъщност, ако отчетем че за БСП там гласуват главно в циганската махала, ако иска този паметник може да си го монтира в центъра на циганската махала. Но да тормозят нормалните граждани на Димитровград с паметник на армия-окупаторка не съм съгласен. И като сем казали "А", добре е да кажем и "Б". В много градове тихо-мълко паметниците на "видни" съвестки овенначалници бяха демонтирани. Крайно време е да бъде демонтиран и паметника на "Альоша" в Пловдив. Защото, той Альоша верно, прост съветски солдат е, ама си е окупатор, откъдето и да го погледнем.

Интересно ,че в Германия паметник на съветски воин стои. Хора малко надраснали вашето съзнание - история не може да бъде изтрита. Защо не се коментира лагеря на смъртта , които се намират понастоящем в Полша, Латвия - нали ви били съюзници на държава, която правила сапун от хора, източвала кръв на деца за нужди на фронта. По тази логика предлагам - да се махне Паметник на Съветския воин и да сложите паметник на Доктор Менгеле. Как ви се струва. Нали паметник на американски летци , бомбардиращи София сте сложили. Нито се заяждам, нито поучавам, изказвам лично мнение, което вероятно на много хора няма да хареса.

да си взимат грозния паметник на армията - окупатор в Димитровград, да я сложат пред входа на Пайнер студио и да го изтипосат като емблема на ТВ Планета фолк.

как пък нещо свестно не измислихте..като бутнахте мавзолея какво....паметника срещу НДК данее по хубав и със история.а пък тоя на св.София със крак да го бех правил по хубав щеше да е.

Паметкика на ГЕРБ ще е в Белене

Добра е идеята именно в Димитровградда се съсредоточат всички тоталитарни паметници. Правят им един огромен парк, пълнят го с кебапчийници и удрят една масирана реклама. Целият им град ще живне, туристите ще са доволни, а паметниците ще са попаднали на точното си място. В София на мястото на странното нещо до НДК да направят нормален паметник на някой възрожденец например, а на мястото на съветската армия - на някой хан примерно, я Аспарух, я някой друг.

А ти ще си "патриота", мислещ за България, с емблематичното си име, Jack Western...

да го заменят с паметник на крадлив дедо и манго джери по известен като костофф

Протестиращите против този паметник били малко...Ами хората са наясно че в тази ДС/ КГБ държава ще бъдат заснети , проследени къде живеят, какво работят , кои са децата им...и накрая ще има полоний в чая. Затова са малко просто ги е страх.

Като ви чета глупостите и простотиите, даже се учудвам как така дори не са ви млатили съветските воини...

Абе ясно е що германците ви наричаха UNTERMENSHEN - подчовеци...

Не ние сме ги нападали, но беше много приятно, когато ги пребихме..

Как не те е срам, бе болшевиче! Не мога да повярвам, че има такива Дураци-продажници. Виж какви глупости си написал: "Господата не искат да видят простата истина, че България в края на Втората световна война нямаше как да не бъде окупирана. Нека повторя: България бе от 12 декември 1941 г. - във формална война със САЩ и Великобритания. Тя претърпя военно поражение, беше бита". Абе, Дурак оглу. България с никой не се е била. Нещо повече, не въобще изпращала войска на Източния фронт, каквато трябваше да изпрати, като съюзник на Германия. И ако трябваше да бъде окупирана, това трябваше да бъдат американци и англичани. И сега щяхме да бъдем като Германия. И освен това участва във войната и даде 50 000 души жертви. Как е възможно това, другарю?

Инфото ти не струва и пет пари. Победителите във войната са се събрали и решили какво ще се прави с нас. Просто като фасул. А лично аз паметника го приемам, защото по времето на соца си живяхме царски, а сега България е кочина и е обречена на изчезване. Капише?

Интересно как това да имаш паметник на ЧУЖДА армия е нещо не само нормално, но и признак за родова памет в очите на някои?!? Иначе колко паметници има на всички онези няколко стотин хуляди патриоти, дали живота си в петте войни за национално обединение. За жалост явно тяхната саможертва е била в името на това някви помияри да протестират в защита на онези, които ни превърнаха от една от десетте държави в Европа с най-силни економики (1939година) в най-бедната страна в ЕС, в защита на онези, които накараха насилствено собствения си народ да се нарича "македонци", понеже интернационализма го изискваше. Нормално ли е символът на Пловдив да е огромна статуя на руски войник, а същевременно да има една плочица до един подлез за изкланите след Априлското въстание, да няма ни един паметник да Бенковски??? Предлагам след като спрете да протестирате срещу "унищожаването на родовата ни памет", да се подготвите да защитите паметниците на ония, които взривяваха вагони с майки с деца в тях, ако някой случайно иска да ги премахне и тях. И след като си вземат пенсиите от по 150лв и заплатките от по 300 лв, щедро дарени им от партията, предлагам всички тея млади социалисти и борци против фашизма да бъдат изпратени в Сибир, където ще се чувстват по-близо до корените си.

икономики, не "економики".. без да искам :)

Ами питай Виенчани да ти обяснят как имат същия паметник и не е проблем за тях. Това са факти от историята. Но си е друго да се гушне градинката с паметника за да се направи поредния МОЛ. Само,че будлаите, които реват против паметника ще загубят и градинката си и нищо няма да спечелят от МОЛ-а. Но за какво са ви паркове и градини вие сте в София, а не в Ню Йорк.

Тук доста мога да поспоря, защото не си спомням съветската власт да се установила в Австрия след края на войната... А, също така никъде не съм дори и споменавал, че смятам, че трябва да има МОЛ??? Тук става въпрос за доста принципни неща, а не за това какво ще стане с градинката. Иначе ако търсиш моето мнение, да сложат в градинката някой смислен паметник на някой, допринесъл за България (без значение от каква националност), но факт е, че из цялата държава има повече паметници на партизани и чужди войски отколкото на български ханове, царе, възрожденци и пр.

Всъщност, знаете ли как наричат този паметник самите виенчани. "Паметник на незнайния мародер и изнасилвач". И който си е направил труда да го посети, лесно може да установи че това място си е повече обществена тоалетна, какъвто беше станал Мавзолея на Г. Димитров. А всъщност Виена е освободена от немски войски, въобще цяла Австрия, така че поне формално и Червената армия и съюзническите армии могат да се считат за освободителки. То, ако става дума и в Трептов парк в Берлин има паметник на Съветската армия, но в Германия никой не ги нарича освободители. Пък и паметниците на изнасилвачите на над 2 млн немски жени не са особено почитани.

който посегне на тая светиня аир да не види....

За да почетем историята - нека на мястото на това грозилище се направи малка градинка с копие на този паметник, колкото човешки ръст. За да виждат идните поколения, виновниците за интелектуалното ни опустошение и материалната ни нищета! В Димитровград, паметника ще стои добре. Градчето е с хубав център, но в покраинините си е чист социализъм - пушещи комини, разбити улуцу, кал, прах, дворовете пълни кочини, цигания, чалга...

В Димитровград покрайнините са същите като в останалите градове на България, разбирачо. Даже в доста по добро състояние, от доста големи градове в България. Поне зеленина си имаме. А димитровградчани не искат разни грозни паметници, дори и в покрайнините си. Това е мнение и на мои познати, не само мое. Какво сме виновни, че кмета ни не го слуша главата и е решил да събира в града, де що грозотии от соца има в страната. Най много децата да ги позват да се катерят по тях, но си е опасно, ще вземе да падне някое и да се нарани. Тъй че слагайте си ги във вашите покрайнини. Които сигурно не са прашни мръсни цигански и чалгарски. Сигурно си вярваш, като да е истина.

Права си донякъде, но често пътувам и мога да намеря разликата - Димитровград е много зле извън центъра...

Ами нормално е да го иска. Комунизмът и чалгата са брадчеди...

Българите ще влезем в час само след като осъзнаем и признаем, че в периода 1945 - 1989 сме имали най-пълноценната държава за цялата ни история. Ние сме направили титанични неща за мащабите ни. И това особено ясно личи в днешните времена... Все още има останки от онези достижения и върху тях трябва да се стъпва вървейки напред. Те трябва да се приемат без истерия, да се вплитат органично в нашата идентичност, защото иначе оставаме без идентичност, или си "внасяме" идентичност от Балхара, Бактрия, Онгъла и Европа ;-)

Но за съжаление някои са готови да унищожат държавата само и само ,да не остане и спомен от това което мразеха от все сърце-а именно соц.държавата и комунистите.

Вярно , строита се "титанични" неща през време на социализЪма , но като по правило все безсмислени. "Титанични" АПК- та за неосведомените- аграрно -промишлени комплекси , които забатачиха селското стопанство до там , че през 1987-88 год го прекратяваха и възстановяваха предходните "титанични" ТКЗС -та . "Титанични" комбинати за черна и цветна металургия , съществуването на които и тогава и сега никой не успя да обоснове икономически. "Титаничните" дела и изхвърляния без вложен разум и анализи за икономически ефект си бяха и тогава и сега чиста разсипия на икономиката. Справка - 1989 год. култовия доклад пред пореден / за времето финален/ пленум на ком.партията. София я оставиха в развалини. Добре , че последните 20 години кметовете я приведоха в ред.

Наймного - почти 9 милиона, българите са били при преброяването през 1985 година. През следващите две преброявания населението на страната ни намалява.(Днес dir.bg)

Злобата не е продуктивна.Само за сведение,комбинатите за цветни метали са в момента най печелившите предприятия и едни от стълбовете на днешната икономика.Провери и ще се убедиш-МДК,АСАРЕЛ-МЕДЕТ ,ЕЛАЦИТЕ ,КЦМ -Пловдив са най печелившите предприятия с изключителен принос за националната икономика.Провери и селскостопанската продукция в натури преди 1989г. и сега ,при някои култури и животни количеството е в пъти по малко. Злобни приказки на невежи антикомунисти . "В България диваци и варвари са само българските фашисти"-Г.Димитров 1933г.,Лайпциг

Абе като стана дума за паметници, я да видим кой открадна петолъчката от партийният дом. 3 тона рубини? Дали е отишла в някоя вила или е била нарязана и разпродадена на парче??

Нямам проив,но да ги сложат там,паметниците,където и дявол да не може да ги види!Напримир в дяволското гърло в Родопите....

Мощен и титаничен, такъв какъвто трябва да бъде, за да пресъздаде точно и ясно, сблъсака кайто е бил между нацизма и комунизма. А който не знае какво и било, да чете независима литература!!! Много добър паметник-комплекс, оценен от много чужди непристрастни творци.

Паметник се демонтира за една нощ. така поне казват стари варналии, които помнят паметника на Сталин на входа на Морската градина. Голям, монументален паметник. Демонтираха и паметника на Ленин, който беше някъде около паметника на Св. София. И още и още. Така че примери за демонтиране на паметници могат да се дадат колкото щете. Срамота е един народ да издига паметник на армия, която го е окупирала. Защото съветската армия е точно такава - армия- окупаторка. Армия, която е окупирала България, в момента в който България е обявила неутралитет. В момента, когато България е била в пълноправни дипломатически отношения със СССР. Ако някой е могъл да окупира България това са били Англия и САЩ, на които предишното е обявило война. Но не става така - СССР обявява война на 5-ти септември и два дена след това частите на Съветската армия навлизат в България - първо само разъзнавателни подразделения, после предните отряди, а накрая и цялата армия от 3-ти Украински фронт. Както си се окупира държава. Всякакви спекулации от сорта на това, че видите ли СССР ни бил освободил от накого си са пълни глупости - когато е обявена войната в България няма никакви чужди войски - немските войски са напуснали страната много по-рано, по стратегически съображения, да не бъдат обкръжени. Пък и Германия винаги е била лоялен съюзник на България - не е искала да ни създава проблеми. Ние, от своя страна сме изпратили войски да воюват срещо доскорошния ни съюзник. Под давлението на СССР, разбира се, но други бивши съюзници на Германия не са го направили. а после, всички сме били под един знаменател - победени държави. С репарации, с окупационни войски, като се полага. окупационни воски на Червената рамия има чак до 1948 г. Храним ги, поим ги, както се полага на окупационна армия. и като връх на дупедавството, 10 години след това и паметник им вдигаме. Но от комундетата какво друго може да се очаква. Сега е време този паметник на позора да бъде махнат. Щото след накоя и друга година може и Турция да поиска да й вдигнем паметник на турската армия освободителка - я в Търново, на Царевец, я на Шипка, знае ли човек. И дечицата има да се чудят кой ни е бил окупатор, кой освободител

Диагноза - шизофрения. Гонят го призраци.

Съветската армия била окупатор, тя била окупирала България. Очевидно нечиста спекулация с думата окупация. Господата не искат да видят простата истина, че България в края на Втората световна война нямаше как да не бъде окупирана. Нека повторя: България бе от 12 декември 1941 г. - във формална война със САЩ и Великобритания. Тя претърпя военно поражение, беше бита. Бе невъзможно следователно тя да избегне пряката правна и военна последица от това обстоятелство - окупацията на нейната територия от войските на държавите победителки - САЩ и Великобритания. България щеше да бъде окупирана точно така, както бе окупирана от френските войски в края на Първата световна война. Съветският съюз, обявявайки война на България, просто се присъедини към държавите, които по силата на международното право и постигнатата от тях военна победа щяха да окупират и окупираха България. Бе създадена Съюзна контролна комисия, съставена от представители на трите държави САЩ, Великобритания и СССР: от страна на СССР маршал Толбухин (по-късно маршал Бирюзов), от страна на САЩ ген. Джон Крейн (по-късно ген. Робертсън) и от страна на Великобритания ген. У. Оксли

Ами след като е била победена страна защо войската и е изпратена да се бие на страната на победителите, където даваме над 30,000 жертви. И като награда на това плащаме репарации.

И още едно въпросче. Защо СССР не обяви война на България и на Япония през 1941? Или още по-рано - Англия е във война с Германия от 2-ри септември 1939. Когато "според съюзничските си задължения" е трябвало да воюва и срещу съюзниците на Германия. Да не би защото ако бяха обявили война на Япония и на България, български и японски войски нямаше да се срещнат някъде в района ан Урал? И войната да приключи бързо-бързо. Но "героичната" Червена армия, която за 4 месеца на 1941 е дала 3,5 млн пленници, предпочита "на умряло куче нож да вади". И са много ербап в края на 1944 и в средата на 1945. Нещастници!

Само човек,който не е построил нищо със собствен труд може с такава лека ръка да руши. В цял свят паметниците на културата не се рушат,какъв е този вандализъм тук? Явно им трябва терена за нещо,от което ще намажат Лично. Няма друго обяснение...

Това не е паметник на културата.Това е символ на окопацията ни от една страна

"Окопация" от окоп ли идва? :)))

Ей такива неграмотници като теб искат да събарят паметници. Умните хора не събарят, а градят.

Какво му е грозното бе неандерталци прости!!???

Ловеч и Скравена, прасетата които са хранени с хора са били много красиви свине

Тоя паметник бил грозен символ на комунизма. А какво да кажем за онова неописуемо нещо пред НДК, дето си наистина "паметинк на комунизма" и е от грозно по-грозно, а се говори, че ще го реставрират?! Защо него не го демонтират (взривят)? Пък и никой не го иска него....

Прекрасна идея! Да махнат паметника и да потроят един ... МОЛ! МОже и десетина блока, като се има в предвид, че е идеален център, било до метрото, доста парици ще гепнат. За какво да седи тоя паметник, при такива широки преспективи?

Централният съвет на Българския антифашистки съюз явно не е толкова антифашистки, колкото комунистически.

Драги ми финтифлюшко, и на глухите, и на слепите е известно, че основната тежест в борбата срещу фашизма изнесе СССР-държавата на победилия социализъм, ръководен от партията на комунистите-болшевики. Забележката ти издава душевна и умствена слепота, за която няма лекарство.

Хе, хе. Обвинявай опонента за своите собствени недъзи - основно правило на комуниста. Бетонната глава за която няма лекарство в случая си ти самият.

Димитровградчани да си направят един димитровски и да си го приберат.София да усъмне по- красива и по-свежа без тия окупатори...

А ние да Осъмнем без такива човешки аналфабетни грешки като теб, Марийче!

Ако може и без маститите реститутки да осъмнем, нямаше да е зле.