Миналия месец се разгоря лют спор дали паметникът да бъде премахнат от градинката в центъра на столицата. Стотици хора се събраха на два протеста - за и против. Близо 200 души протестираха срещу символа на Съветската армия, докато стотина младежи от леви организации им опонираха.

"Даже ми е приятно да чуя, че някой го иска това грозилище", коментира Ангеличин пред в. "Новинар" идеята на община Димитровград.
Той уточни, че вече е отговорил на колегите си, че от февруари 2011 г. паметникът и прилежащата му територия се стопанисват от областната управа.

Идеята на общинарите от Димитровград е да създадат на централния булевард в града Алея за монументално изкуство, която да събере скулптури от цялата страна, изработени във втората половина на 20-и век. Миналата година са изпратени писма до 280 общини с искане, ако някоя от тях има паметник, свързан със социализма и няма какво да го прави, да бъде предаден на Димитровград.
Засега от Шумен им предложили паметник на Георги Димитров, но трябвало да откажат, тъй като вече имат такъв. Ще приемат обаче паметник на Ленин от Стара Загора.

Новината идва в днешния Ден на жертвите на комунизма. Той ще бъде отбелязан пред сградата на столичната община с мълчаливо бдение, предаде БНР. Инициатор е комитетът за демонтиране на паметника на Съветската армия, който ще призове Столичната община да изпълни решението на Общинския съвет от 1993 г. за премахването на паметника.
Обществени организации и някои интелектуалци вече се обявиха против идеята.

В Ловеч и Стара Загора ще бъдат отслужени панихиди. В Плевен представители на СДС, Демократи за силна България и на "Съюза на репресираните след 9 септември 1944 година" организират поклонение пред паметника в градинката пред гарата в града.

Междувременно Централният съвет на Българския антифашистки съюз ще даде пресконференция на тема "Обществени нагласи срещу обявяването на 1-ви февруари за Ден на жертвите на комунизма".