Коментари - Дали диетата не е по-важна от лекарствата при Синдрома на раздразненото черво? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този път статията е един добър пример,как трябва да се пише реферат по мед.проблем в медия която не е с медицинска, а само с информационна насоченост.Едно важно допълнение към симптомите е че освен посочените фреквенцията на дефекация ,болки ,подуване на корема и т.н., и може би най същественият -е формата и консистенцията на изпражнения.Има 7 типа изпражнения.За изследването.Сингъл блайнд-което би направило резултатите манипулируеми.Освен това е с твърде малко пациенти -по около 90 от всяка група,затова не може да се правят съществени изводи .Добро изследване е дъбъл блаинд с по 500 -1000 в група.Между двете групи които са на диета разликата е маргинална.Разликата диети/лекарствената обаче е съществена.Но не се знае какво означава “оптимално”лечение защото не е споменато какво е то.А ефикасните лекарства за ИБС(иритабъл боуел синдром фактически за дебелото черво) са доста скъпи между 2-8 долара за таблетка, около 250 долара на месец.А по евтиният вариант-смлени малки семки също не е много евтин но и не е ефективен.Но ако ударим калема -този път госпожица Анелия се е представила добре,явно някой доктор от Горчивият Бадем и е помогнал.Това няма значение.

Безкрайно арогантен, както обикновено! Първо, статията е практична и е далеч от реферат. Второ, за видовете изпражнения.... Прочетете заглавието! Трето, това, че търсите постоянно пропуски, е безкрайно нелепо, защото в нито една статия в подобна рубрика, насочена към средностатистическия читател, не може да се обхванат всички аспекти на едно състояние или болест. Четвърто, никак не ми е приятно вие, специалистът по всичко, да ми давате оценка, когато имате претенции да се придържам към определени съображения в материалите ми, вероятно, за да дописвате отдолу с медицински жаргон т.нар. ми "попуски" и така да си галите егото. Пето, фактът, че от три години ме ядете за щяло и нещяло, започва по-скоро да ме ласкае. Явно добре си върша работата, иначе отдавна щяхте да сте загубили интерес към статиите ми, които все ви се ще някой ваш колега да ми диктува и да ме насочва, защото не ви се ще да приемете, че онази, която, както обичате да припомняте постоняно "не е лекар", прави това, което вие, лекарите, в голямата си част, все не ви стига време - да обясните на пациентите си откровено как стоят нещата при техните патологии. Не, нямам консултант - използвам познанията си, способността си да уча, да анализирам и с малко повече талант - да "преведа" наученото на език, който да бъде разбираем за повечето хора - точно това, което вие НЕ правиите и с което доказвате, че усилията ми имат смисъл.

Много хубава статия. Издържана! Политкоректна. Може да е това, ама може и да не е. ХХ% може и да се се повлияли, ама може и да не са. Не яжте нищо и няма да имате газове... Някои лекари предписват някакви лекарства според състоянието.... Такава статия пиша без да се мръдна от мястото си за един следобед.

... Ако мислите, че докато пиша се разхождам...

храна и от ресторантите води до киселини, чревни синдроми, запек и много други заболявания. А от болестите на храносмилателната система смъртта не е най-бърза, но е най-сигурна.... Всеки сам си преценя какво и как да яде, но никой не е длъжен да му плаща лечението, защото го е мързяло или се е стискал да яде качествена храна.