Синдромът на раздразнените черва (СРЧ) е често срещана диагноза, зад която стои коремна болка, газове и подуване на червата, промени в честотата и консистенцията на дефекацията, без да има ясна физическа причина за тези симптоми.

Причините за синдрома на раздразненото черво не са напълно ясни, но вероятно са свързани със смущения във функционирането и инервацията на червата. Някои от факторите, които могат да предразполагат за развитието на СРЧ, включват: чувствителност на червата спрямо храна и стрес, генетични фактори изразени през фамилна обремененост, нарушения в нормалната бактериална флора на червата, позната като дисбактериоза, психологически фактори като стрес, депресия, тревожност.

Диетата може да е причинен фактор, но и терапевтичен подход, тъй като тя присъства в лечението на СРЧ наедно с медикаментите, които се изписват.

Като цяло начинът на хранене е определящ за повечето хронични състояния, независимо дали касаят пряко състояния и заболявания на стомашно-чревния тракт или са свързани с болести на обмяната, на съдовата система или са с автоимунен характер.

Лечението на СРЧ често се състои от диетични съвети като ядене на малки порции и чести хранения, и избягване на прекомерен прием на кафе, алкохол и газирани напитки. На пациентите може също да се дават лекарства за подобряване на специфични симптоми, като газове или запек, диария, подуване на корема или коремна болка. Понякога се изписват дори и антидепресанти, които имат отношение към състоянието, особено, когато то се провокира силно от стрес или друго психично натоварване.

Диета или лекарства?

Наскоро учени от университетска болница в Гьотеборг, Швеция, публикуваха в престижното списание The Lancet Gastroenterology & Hepatology изследване, което сравнява три терапевтични подхода, два от които са изцяло диетични, а третия - базиран изцяло на лекарства. Участниците в изследването са възрастни пациенти с тежки или умерени симптоми на СРЧ.

Това, което изследването установява, е че симптоматиката на СРЧ намалява при близо 20% повече пациенти след корекция на диетата спрямо медикаментозния подход.

На първата група са дадени традиционни диетични съвети за СРЧ, фокусирани върху хранително поведение, съчетано с нисък прием на ферментиращи въглехидрати, известни като FODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols) или в превод ферментируеми олиго-, ди- и монозахариди и полиоли. Тези храни ферментират в дебелото черво и могат да причинят болка при IBS.

Храни, богати на FODMAP:

Олигозахариди - чесън, лук, леща, грах, целина, артишок, броколи, целина и др.

Дизахариди - продукти, съдържащи лактоза като мляко, сирене, кисело мляко, кашкавал.

Монозахариди - плодове като ябълки, круши, кайсии, праскови, кайсии и други плодове с високо съдържание на фруктова захар, както и мед.

Полиоли - круша, ябълка, череши, кайсии и някои видове заместители на захарта като аспартам, ксилитол, сорбитол и манитол.

Втората група в проучването е получила диетично лечение с ниско съдържание на въглехидрати и пропорционално високо съдържание на протеини и мазнини.

В третата група е дадено най-доброто възможно лекарство според конкретните оплаквания на пациентите със СРЧ.

Изследването е проведено в рамките на четири седмици и във всяка от групите е имало по 100-тина пациенти. Учените изследват индивидуалните реакции на лечението чрез установена скала за оценка на симптомите.

Какво показват резултатите?

76% от пациентите подложени на ниско съдържание на FODMAP са съобщили за значително облекчение на симптомите. В групата, получаваща ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини и мазнини, съотношението е 71%, а в групата на лекарства 58%.

Всички групи съобщават за значително по-добро качество на живот, по-малко физически симптоми и по-малко симптоми на тревожност и депресия.

Значението на индивидуалния подход в терапията на СРЧ

При шестмесечно проследяване, когато участниците в диетичните групи са се върнали частично към предишните си хранителни навици, голяма част все още са имали клинично значимо облекчение на симптомите - 68% в групата с традиционни диетични съвети и ниско съдържание на FODMAP и 60% в групата с диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Тези резултати поставят персонализирания подход в менажирането на СРЧ на много важно място спрямо благоприятния ефект, когато диетичния режим се комбинира с медикаменти за отделни симптоми. Ясно е, че единствено и само симптоматичното лечение не е достатъчно и няма как да доведе до излекуване на състоянието. Това означава, че пациентите със СРЧ трябва да осъществяват близък контакт с проследяващите ги специалист, тъй като симптомите и нуждите на пациентите се различават значително от човек на човек. Една и съща терапия може да е ефективна за един пациент, но не и за друг.

Какво трябва да включва персонализираният подход?

Като за начало, още в диагностичния процес, но и при проследяването - оценка на симптомите и изследвания. Лекарят трябва да извърши детайлна оценка на симптомите и медицинската история на пациента, включително изследвания, за да потвърди диагнозата и да изключи други заболявания.

От изключителна важност е пациентът да се спре на един специалист, който да води проследяването, защото често се налага да се направят корекции в терапевтичния план в зависимост от реакцията на пациента и промените в симптомите му. Редовното проследяване и комуникация между пациента и лекаря са от съществено значение за успешното управление на СРЧ.

Диетичният план също трябва да е индивидуален не само заради индивидуалните нужди и реакции на пациента към различните храни, но и според достъпа му до хранителен ресурс, физическите му, финансови и кулинарни възможности да достави и приготви храната си. Тъй като диетата е основен елемент от терапията за СРЧ, освен елиминирането на храни, богати на FODMAP, може да се наложи и въвеждане на други стратегии за управление на хранителния режим.

Управление на стреса и психологическата подкрепа са изключително важни при контрола на симптомите на СРЧ. Няма точна статистика за това до каква степен психо-емоционалните фактори и стреса влияят на Синдрома на раздразненото черво, но повече от 60% от пациентите съобщават за обостряне на симптомите и влошаване на общото състояние след епизоди на стрес.

Въпреки че гастроентерологът, който води проследяването, няма необходимата квалификация да менажира стресовите фактори, той трябва да знае дали и кога в живота на пациента има събития и ситуации от подобен характер, за да вземе предвид влошаващите състоянието фактори. Това е важно за терапевтичния подход. Както е важно той да е наясно дали получавате допълнителна психологична подкрепа и дали тя не е свързана с прием на медикаменти или хранителни добавки.

Фармакологичното лечение е най-разнообразно и много добре се съчетава с диетата, но то трябва да е съобразено с индивидуалните и своевременни симптоми на пациента. Няма единно лекарство срещу СРЧ. Терапията е симптоматична и включва антидиарийни средства, лаксативи, пробиотици, спазмолитици, нестероидни противовъзпалителни, а понякога и антибиотик.

Ако в едно семейство няколко члена страдат от СРЧ, въпреки че могат да имат общи симптоми, не би следвало да трябва да ползват общи лекарства. Това може и да се случи, но само след лекарско предписание, защото макар и с обща симптоматика, лекарствените реакции и дозировка може да се различават.