Бял дроб от българка в мозъчна смърт спаси пациент във Виена

Само за седмица при две донорски ситуации са спасени 4 човешки живота

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Режат живи органи от жив човек и това срещу много пари, някои хора оцеляват след мозъчна смърт и разказват много интересни неща, кардиолозите са написали книги за това, защото най-много са случаите със сърдечни проблеми.

Разбирам ,че може би трансплантацията ''помага'' , но в крайна сметка хората нямаме ли поне малко уважение към самите себе си ???? Смятаме за първобитни хората които още преди хилядолетия са почитали както живота така и смъртта , а излиза че ние сме по-големи ДИВАЦИ , макар и с претенции за много напреднали ?! Какво сме си въобразили - Че сме способни да надхитрим кръговрата на живота ли , като бързаме да си разфасоваме починалите на пържоли за търговия - НЯМАМЕ СРАМ и УВАЖЕНИЕ за нищо , щом става дума за пари !!!! Не разбирате ли , че всеки опит да надхитрим естеството на вселената и живота , ни обрича не само на страдания , но и на гибел !!!! НЕ СМЕ ТОЛКОВА ''ВЕЛИКИ'' ,колкото сме си въобразили , и това колко сме НИЩОЖНИ се вижда всеки път когато природата се раздвижи !!!!

Адмирации за роднините!

Я да се стегнат малко ! Какви са тези 65 годишни джигери? Само млада плът ! До 20 годишни! Ползваните органи във продължение на 65 години ,не са пресни като крехките 20 годишни!

Ужас! И и как този бял дроб, като е бил в мозъчна смърт, е станал, та е отишъл да спаси пациентотот? Мистерия! При това от българка, а не от... примерно занзибарка (те май в студеното не се въдят много). Баси! Знам, бе, знам, ама тъпите дирници не знаят, че могат и по-смислено да го напишат.

При сърдечна такава не могат да се ползват органите, от такъв донор могат да се взимат само тъкани или клетки. Когато е установена мозъчна смърт при наличие на сърдечна дейност и органите са запазени в годен за трансплантация вид, донорът е бил поставен на командно дишане и изкуствена перфузия...може.

НЕ ВИЖДАШ ЛИ, ЧЕ ЧОВЕКЪТ СЕ ГЪБАРКА МА, ОТВОРЕНАТА.

Да се "гъбаркаш" при подобни обстоятелства... е меко казано проява на лош вкус!

Сърца и бели дробове на български донори спасяват по-доброто, западното общество. Станахме им ферма за донори. А тук българи умират. Пик*я ви на евротранспланта!

"За първи път след двугодишно прекъсване Изпълнителната агенция по трансплантациите успешно предлага бял дроб по линия на Евротрансплант." КОЙ е виновен за 2-годишната липса на договор с Евротрансплант?! Чия престъпна немарливост доведе до смъртта на българи, недочакали трансплантация на бял дроб?!

Може би законовата уредба куца... Все пак това не ти е търговия със сирене с палмови мазнини или кренвирш с копита!

"Все пак това не ти е търговия със сирене с палмови мазнини или кренвирш с копита!" Точно така, изпя ли си арията?! Цинично... Договорът с Евротрансплант е сключен преди 4 години. И е прекъснат през май мин. година. Заради ФИНАНСОВИ НЕУРЕДИЦИ. Познай от първия път КОЙ не е платил?! И заради НЕУРЕДИЦИТЕ само за 10-ина дни починаха 3-ма, чакащи белодробни трансплантации... Животът на хората зависи от чиновническото действие/бездействие. Пък ти си пиши за мазнини, кренвирши и копита!

Пропускате най-важната съставка-донорът! И сигурно не виждате връзката между новите законови уредби, за които се допитват дори до патриарха, тъй като явно сред народа не срещнаха нужното разбиране. А иде реч за това да станеш донор- БЕЗ да се търси твоето СЪГЛАСИЕ!

А когато става въпрос за донорство без съгласие, звучи почти като дивия запад, за страна пропита от корупция като нашата.

В случая не става въпрос за съгласие/несъгласие за донорство, дадено приживе... или от роднините на кандидат-донора. А за достъп до Евротрансплант. На сайта на Изпълнителната агенция по трансплантация в МЗ има таблица: Международно сътрудничество за органни трансплантации от 2010 г. до 07.11.2018 г. Получени от Евротрансплант: бъбреци от трупен донор - 1. Предоставени на Евротрансплант: бял дроб за транплантация - 6; черен дроб от трупен донор - 8; сърце за трансплантация - 4. България е "донор" на Евротрансплант. Нещо сбъркано има у нас - даваме, но не получаваме... Между другото, от същата таблица: Лица, които приживе са изразили несъгласие за вземане на органи, тъкани и/или клетки към 07.11.2018 г. от 2005 г. насам: Брой лица: 2 797

а органи за трансплантация от Виена към София...пристигат ли?

Не, защото явно в България не се извършват такива... Нашите доктори трябва да отидат във Виена, за да се обучават/специализират за минимум година.

Ако България започне да дарява повече органи към Евротрансплант, има вероятност да се възстанови договора с Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виенa и българите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, отново да бъдат лекувани там. Това заяви в специални интервю пред БНТ проф. Bалтер Клепетко – известен хирург и ръководител на клиниката в австрийската столица. „Трябва да направите най-доброто, на което сте способни. В момента е нелепо да говорим колко донора годишно трябва да давате, за да възобновим сътрудничеството. От вас се искат всякакви усилия. Това е. Много е просто“, допълни проф. Клепетко. * И ето че "усилието" от страна на отговорните лица от българска страна не закъсня- австрийците вече имат донор, по-малко от месец след искането!

Сега има за колите части втора употреба, така ще стане и при човеците. Технологиите и техниката крачат с космически крачки. Хората и те ще се променят.

Браво Бочко, моите апаши във Виена са договорили още 10 бели дроба....ако не ги доставиш ще се срещнеш със Сретан.

на родителите за постъпката! Но защо белият дроб не е трансплантиран на БЪЛГАРИН? Малко ли хора чакат за бял дроб в нашата "мила" родина, та сме тръгнали да раздваме по Европа? Ок, нямаме средствата и оборудването за тази трансплантация в БГ, но толкова ли не можа наш гражданин по програмата за лечение в чужбина да получи шанс за живот? Колко органи получи БЪЛГАРИЯ по тази програма от Европа?

Еми явно не ги кефите

резеняк тролки, като няма какво да кажеш по добре замълчи! Освен да се показваш що за из'мет си за друго не ставаш.

Не се извършва в България тазо операция. Нуждаещите се ходят по Европа, но и европейците не ги кефи да осигуряват донори, а ние на техен гръб... Да не говорим колко изряден плятец е и здравната ни каса... Та такива ситуации са начина някой и друг процент от нуждаещите се да получат помощ

А българите, които с години чаката трансплантация на бял дроб? Какво става с тях? Явно освен на евтина работна ръка сме се превърнали и в безплати донори на органи. До това води 10 годишното некадърно управление на герб, провал след провал във всички сектори.....

при корнела, всички ще сме с предимство!!!! от ротшилдови до гергов и миню с ролса, ще чакат на опашката зад теб и другаря тошко от долно конаре!!!!!!!!!

Нищо не зависи от ГЕРБ или някой друг, правилата за трансплантации в чужбина рязко се промениха, за да секне здравния туризъм и да защитят собствените си граждани. Това е!

Колонията изнася вече и органи на бг,и медиите се хвалят с това.

Само при съвпадение може да бъде трансплантиран. Ако няма съвпадение в България се предлага навън, както и българи взимат органи от други държави.

Тези идиоти да не искат да ни кажат, че в България няма хора които да чакат за същото? Ах, забравих, Сорос се пренесе във Виена та сега там ще му носят всичко що е поръчал и платил. Мама му стара, няма ли да има край този цирк на слугинация, неглежиране на проблемите на българите и продажничество? А после се питат защо в Франция хората стигнаха до такива протести.

от нас органите, от тях ковчезите

ами да .. дай да ги спасяваме австрийците...

Разбрахте вече каква е функцията на българите в ЕС? Радвайте се, ще спасите европейци!

Австрийците ни мразят до мозъка на костите си, а тия тръгнали органи да им изпращат! Този или тези, които са разрешили това заслужават да бъдат изгонени завинаги от България.

... и докторите пълнят гушите и нашите и чуждите и после пишат колко са хуманни.

Да не би лекарите в тази болница да са я изпаднали в мозъчна смърт?

Те това е единственото гарантирано- Затова реваха толкова за ,,критерии,, кога може да се вземат органи за дониране. Бизнесът с органи е станал безсрамно легитим. При всички проби които се вземат, та дори и да сте отишли на лекар за друго- се прави и проба и така знаят на кого можете да бъдете донор.

А мозъчната смърт сигурно може да се предизвика.Особено ако е налице добре платена поръчка и лицето с правилните данни вече е на масата. То това е идеята на богатите, да имат избор на части от простолюдието

Не знам дали може, но как да си сигурен, че ще се съгласят роднините. Ако я предизвикаш и не се съгласят е голяма фира !!!

и те ще намажат нещичко

При смърт в болнично заведение аутопсията е задължителна.Като получиш труп на близък, закърпен на две на три, ще го отв аряш да провериш дали органите са си там или дали са рязани от местата си???? Ще ти кажат:Ами да трябваше да извадим дроба за да открием причината, а и за да се учат студентите, затова е отрязан от артерии и трахея.Или пък ще му направиш днк тест дали е на тялото в което е??? Тази работа е измислена до последния детайл. Кофтито ще дойде малко по-натам, когато вече се поръчва донора, благодарение на инфото, което ще имат за всекиго.Кръвна група, днк и каквото си помислиш още.След това е лесно, случват се нещастия, може да падне, да го удари кола и т.н. Легне ли на масата, после е трудно доказуемо

Вече продават и органите ни на враговете ! Който се е съгласил да станем донори на чужди пациенти в чужди болници е за разстрел!

Много точно казано. Лошото е че много си мислят че както ние даваме и те ни дават ама никога няма да доживееме да видим Виенчанин да си дари органите за Българи....

Не разбрах какво общо има Евротрансплант с тази работа като БГ не е член !?

а само като донори. С две думи пак второ качество хора.

Или това е само за българи реципиенти? Поне така твърдеше братът на починалия млад мъж от Перник. Може ли да ни разясните ,какво пише в тези споразумения и най-вече кой ги е подписвал!

Недостъпни явно са органите от чужденци за българи, а органите ОТ българи за чужденци са ДОСТЪПНИ !!!

станахме донори на запада. от утре ще им даряваме органи for free

Ползата от катастрифите... А валидно ли е за всички?

Това си мисля и аз, особено след посещението на министъра при патриарха, вече почти всички при катастрофи умират в болниците, а са предимно млади. Около 5 000 катастрофи решават проблема с трансплантациите, дори има за износ в чужбина.