За първи път от две години бял дроб от българка, изпаднала в мозъчна смърт, бе трансплантиран на пациент във Виена по линия на Евротрансплант, съобщиха от Агенцията по трансплантации. В България такива трансплантации все още не се извършват, въпреки че има над 15 чакащи за нов бял дроб.

27-годишната жена е изпаднала в мозъчна смърт във варненската УМБАЛ "Света Марина" на 30 ноември. Близките й решават да дарят органите за трансплантация. Изпълнителна агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването координират транспортирането на тялото със самолет от Варна до София в болница болница „Света Екатерина“, където са експлантирани органите.

След предоставяне на белия дроб по линия на Евротрансплант, от трансплантационния център Университетска болница – Виена пристигна екип от трима медицински специалисти за вземането на органа за трансплантация.

На 1 декември са трансплантирани черния дроб във Военномедицинска академия и белия дроб в Университетска болница – Виена. За първи път след двугодишно прекъсване Изпълнителната агенция по трансплантациите успешно предлага бял дроб по линия на Евротрансплант. Хуманният жест на семейството на починалата спасява живота на двама тежко болни пациенти.

Два дни по-рано 63-годишен мъж от Русе изпада в мозъчна смърт. Въпреки тежката загубата, близките вземат благородното решение да дарят органите и да спасят човешки живот. Изпълнителна агенция по трансплантация координира посещението на екипите от Александровска болница и болница „Лозенец“ до болница „Канев“- Русе и транспортирането на органите до София.

В Александровска болница са извършени бъбречните трансплантации на 55-годишен пациент и на 22-годишен пациент от листата на чакащи.