Монета от 2 лева ще смени банкнотата

От началото на 2015 г. монета ще замени най-дребната банкнота от 2 лева.

Обратно в новината

Коментари - Монета от 2 лева ще смени банкнотата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

123edr324

БНБ е одобрила малка пластика на Веждито за новата монета. И щото 2 лв си е точно 1 евро, пластиката е по мотиви от /Отвличането на Европа/. За бика щял да позира дибидюз само по терлици Станишефф. На рогата му за Европа щял да позира гол, как само как Ленчи го е виждала, Костофф. На облаче в небесата амурче с арфа (Гечев). На обратната страна богинята на правосъдието Темида ( позира на Пеевски майка му) гола само с превръзка Оуеис. В дясната ръка има везни. Над нея в небосвода орел(доган). От клюна му падат жълтици в блюдото на везната и я накланят. В краката на Темида има риба( развалена цаца-мирише силно). С лявата ръка Темида си е запушила носа. Ще се сече в най-новата печатница на Искров

Банкнотите имат номера и по тях емисиите се контролират от валутния борд. Монети може да насечем колкото искаме и още толкова, валутния борд не може да им хване дирята. По този начин се заобикаля борда и се дава път на "оздравителната инфлация".

val55

Сеченето на 2 лева отдавна трябваше да стане, и то не само по причина, че са едни от най използваните и мърляви на вид/болести на мръсните ръце-Ванга/. Трябваше, и 5 лева да направят на монети. Така, или иначе ни чака инфлация на еврото по ред причини, а не само от санкциите срещу Русия, а и световната конюктура, както и преминаване на разплащания в национални валути. Вие се сещате, кои държави със сигурност, ще го направят и вече го правят. Има, и други причини сегашните пари до номинал 10 лева да са на монети. Предполагам, че за да няма дефлация / някои ореваха орталъка/ по един, или друг начин следва инфлация, и тези хартиени пари с по нисък номинал, ще се използва повече, а това води до по бързото им износване и болести. Рано, или късно по големи суми, ще се плащат с дебитна и кредитна карта, и нищо чудно в близките години суми до 1000 лева може би, ще се плащат в кеш, а нагоре с карти и преводи. Сега новите карти с чип, с безконтактно /все още липсват терминали, а защо???/ плащане имат лимит до 25 лева, но това не е достатъчно, защото пазаруването на хранителни продукти от първа необходимост, а и други покупки средно са над 50 лева. Така, че е нормално безконтактното плащане с карта да достигне до 100 лева в близките години. Имайки в предвид това, което се задава, а то е много скоро......... Плащането с карти, или чрез смартфони, и GSM много скоро, ще е приоритет на много държави, като по този начин се намалява хартиената парична маса, а оттам и разходите за печатане на нови хартиени пари. Не е само това..... Това значи милиони спестени на държавата за печатане тоест, от бюджета...... Предполагам, че банковата система в света иска или не, ще се реформира, а картите дали са дебитни, или кредитни, /смартфони/ с тях, ще имаш възможност да плащаш, или теглиш пари от всеки един банкомат във всяка една държава на планетата спрямо курса на съответната банка в дадената страна. Няма да е от значение, в какви пари е влога /национална/ в картата, ама това по натам....

напиши в гоогле MONDEX и се инфоримраи за бъдещето

val55

Пиша така, както го "виждам", а това дали ще стане точно така......трансцедентална медитация и мислите са съвсем други.... Досега е над средноприемливо ниво за..... Това дали, ще стане точно така е божа работа.....

Това българина е уникална биологична еденица. Каквото и да се направи все е недоволен. Навсякъде по света банкнотите от 1 и 2 са заменени с монети. Само на българина не му харесва, защото щели много да му тежат в джоба. Дай му на българина да мрънка.

На всякъде по света използват отдавна предимно дебитни и кредитни карти. Нямат по 3 терминала на всяка каса и не ти искат лична карта за щяла и не щяла покупка.

Четох в спомените на банкера Ат. Буров, че служителите му не искали да им плаща в златни монети, защото им късали джобовете /в най-добрите години на България това сигурно е било възможно/. Предпочитали книжните пари. Без коментар!

Направо да се въведе еврото - стига сме се мъчили с тези анахронични левове!

ПО СМЪРТНО НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ... ... ЗАЩОТО ТОВА КОЕТО КРИЯТ ОТ ВАС О ЕС И ВАШИТЕ ПОЛИТИЦИ Е ЧЕ СТЕ ВТОРА ГЪРЦИЯ .... НИКОЙ НЯМА ДА ВЗЕМЕ ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА В ЕВРОЗОНАТА :)))

Защо, ТИ каква Гърция си, трета ли? Или ТИ не си трета Гърция, а празна кратуна?

За пенсионерите е добре да има инфлация, БСП им върза пенсиите към инфлацията. Повече инфлация - по-големи пенсии.

А монета от три лева?

Питай бат Сали уригиналнуту Менте

Къде е Фидосова - да я турим на монетка, а?

Що ти е лика на Фидоска там? Мъчно ли ти е за нея?

БЪЛГАРСКО ЗЛАТНО ШОПАРЧЕ :))

така е по -удобно

Не малко, много по-голяма я направете от еднолевката, че тя е толкова дребна! Ще си купим раници вместо портфейли и готово! Т'ва е най-голямата глупост такива тежки и обемни монети да се пускат в обръщение...

Тоест въвеждат монетата 1 евро (което е към 2 лева). ОК В Швейцария нормално си ползват монети от 5 франка (малко над 8 лева).

СПОРЕД ВИКИПЕДИЯ ПРЕЗ 2006 ГОДИШНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА ЗЛАТО В БЪЛГАРИЯ Е БИЛО ПО 3.8 ТОНА НА ГОДИНА .... ПРОИЗВОДСТВОТО СЕ Е ДАЖЕ УВЕЛИЧИЛО СЛЕД 2006 .... ИНТЕРЕСНО Е КЪДЕ ИЗЧЕЗВА ТОВА ЗЛАТО :)))))

Крадат го концесионерите и политическата мафия. Концесионните такси за златодобива са смешните 1-2%...

"....ИНТЕРЕСНО Е КЪДЕ ИЗЧЕЗВА ТОВА ЗЛАТО..." В джобчетата на отличниците (т.нар. БГ политици и техните спонсори), приятелю. Те отдавна не се задоволяват с "...дрънкането на семки и бонбонки...). Нали за това са се борили и продължат. Нали ги гледаш по ТВ-тата особено сега преди поредните избори какви ги "дъвчат".

СПОРЕД САЙТА СВЕТОВЕН ИНДЕКС СЪС СРЕБРОТО ПОЛОЖЕНИЕТО Е ОЩЕ ПО ЛОШО .... ПРЕЗ 2009 ГОДИНА В БЪЛГАРИЯ СА СЕ ПРОИЗВЕЖДАЛИ ПО 55 ТОНА СРЕБРО/ГОДИШНО ... А ТЯХ ГИ НЯМА !!!!!! :))) Silver Production by Country (Metric tons) INDEX MUNDI

Колко според вас струват 55 тона сребро по борсови цени? Стотици милиарди?

Нямам представа къде е златото, което произвеждаме. Но що се отнася до българските златни резерви, трябва да се обърнем към компетентните български органи - БНБ. Жсе пак във въпроса ви се крие едно заблуждение, че златните резерви на една страна се определят от нейното производство на злато. В услоията на пазарна икономика златото си има цена. И дали сте го продадем и с парите ще купим лекарства например или ще ужеличим златния резерж или пък, продавайки го, купим държавни ценни книжа на стабилна държава, зависи от политиката на управляващите. Златото у нас се произвежда от частни компании и те го продават. Може да го продадат и на БНБ и вероятно и двете страни биха реализирали някакви ползи ( не големи) от митнически облекчения. Може и да не произвеждаме злато, но да продаваме пшеница и с парите да купуваме злато и да увелчаваме златния резерж. Може и част от доходите от туризма да обръщаме в злато. Нашият резерж е към 40 тона. Един начин да увеличим златният резерж без пари е да помолим Русия да ни върне златото, което ни е взела след втората световна война. В 1940 година сме имали 22 тона злато. Вероятно толкова са ни взели.Та ако вземат да ни го върнат златните ни резерви ще нарастнат на 62 тона.

Братска Русия ще ни върне златото когато чумата върне на хората децата им!!! ;-)

Инфлацията е факт. Тя е скрита и изкуствено минимизирана. Тази политика удари бизнеса и направи част от фирмите лоши длъжници. Темата съм я разгледал подробно в специализирани сайтове и не на български език. На кратко извода е - за да спасим родната икономика и финансова система, трябва да стискаме палци на Драги да продължи политиката на плавно девалвиране на еврото. Ако спенят плочата в ЕЦБ, казионните "финансисти" не знам дали ще се справят. При хпотетичен паритет евро - долар и "количествени улеснения" в евро и лева, при положение че спрат да КРАДАТ, системата ще се стабилизира повече от успешно! Скъпата валута е като еднократен талон за измъкване от калта. :)

МОЕТО МНЕНИЕ ГО ПИСАХ НЯКОЛКО ПЪТИ: - С ВАЛУТЕН БОРД - ДЕФИЦИТИТЕ ГИ ПОКРИВАТЕ С ТЕГЛЕНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИ ЗАРОБВАЩИ ЗАЕМИ, КОИТО ВИ ЗАРОБВАТ С БЪДЕЩА ДАТА - БЕЗ ВАЛУТЕН БОРД - БЪРЗА И ЯКА ИНФЛАЦИЯ - СОЦИАЛНИ БУНТОВЕ И ЧИСТЕНЕ НА БОКЛУКА КОЙТО ВИ КРАДЕ В КРАТКОСРОЧЕН ПЛАН ....

Това са само крайни и неприятни варианти. Освен да губим, можем и да печелим от ситуациите и то много. Който се интересува - да пита! България можеше да е излязла от тинята на бедността отдавна - доказал съм го с цифри. И все още може.

Толкова много глупости по повод на една чисто техническа операция. При това решението беше взето още с пускането на монетата от левче, но поради огромен брой отпечатани и поръчани към онзи момент двулевови банкноти не се реализира тогава. А после явно ги повлече инерцията и сега някой най-накрая се е сетил.

Дойде сложебното правителтсво на герб и веднага започнаха с гаврите с Българския народ. след тази монета инфлацията ще стане по скъпа и цените ще се дигнат. и това герп го прави преди изборите за да си помислят всички че орешарвски и станишев са виновни за всичко. Всички от герп и така нареченото правителсвто залужават дпс да им направат по един сонет и да не ни се мяркат повече пред учите и ушите. до там са ни докарали че и аз съм готова да им одаря по една инжекция и да ги махна от политиката. Докараха ни до позор и отчеяние,

Правите ли разлика м/у сонет и сюнет?! Между песен и обрязване с кремъчен нож?

гласувай си за бсп-то,и си живей спокойно.аман от черногледи личности.За това няма да има управия

Има право жената. След като взема пенсията и си платя сметките и два лева не ми остават. Едно време ходих 2 пътя на море и планина.

Леле, колко са грамотни тези избиратели на БКП!

Като ти чета коментара не си дори и санитарка а камо ли медицинска сестра. Бягай в гадската баня-търсят телякини. Може и билетчета да късаш.

Айде махай са в амерка с това аериканско име тирамису!!! пенсиите ни са низки заради предатели на социализма . като тебе. аре улево

Е така между другото мина новината ,че БНБ смята да отпечата милиарди левове - (върви им търси бройката - между 3 и 15 млрд ). Тази новина тук е колкото да ви подготви да приемете нормално многото нови артийки, които ще се появят. А дали двулевките, които ше напечатат няма да си 10 пъти повече от наличните стинки е дребна работа, по-интересна е оная със 100 левките :)) Чшш ей - дайте малко и на сам бе, лакомии :))))))

Намирисва на инфлация.

Има банкноти с номинал 2$, раздал съм на много хора за спомен, имам в наличност. Не пишете глупости. Има и по 1000$ но са със специлен режим.

Говорим за евро, не за долари.

НАЙ-СТРАШНОТО Е , ЧЕ ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА ДЪРЖАВАТА КУПУВАШЕ МЕТАЛА ЗА МОНЕТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИ ПРЕДПИЯТИЯ И МЕТАЛА БЕШЕ ДОБИТ В ДЪРЖАВНИ РУДНИЦИ , А СЕГА ЗА СЪЩОТО ЩЕ КУПУВА МЕТАЛА ОТ ЧАСТНИ ПРЕДПРИЯТИЯ КОИТО ГО ДОБИВАТ В ЧАСТНИ МИНИ :))) ..... ЕТО КАК ИЗЧЕЗВА НАЦИОНАЛНОТО БОГАТСТВО НА БЪЛГАРИЯ :)))

Всъщност изчезва националното богатство, защото държавните предприятия национализират загубите, а приватизират печалбите, ако ги има изобщо. Също така изчезна националното богатство, защото другарите комунисти решиха, че те трябва да са новите капиталисти, само че нямаха акъл за това.

ДРУГАРИТЕ ПРЕДАТЕЛИ НА КОМУНИЗМА, СКЛЮЧИХА ОЩЕ ПРИ ЛУКАНОВ СДЕЛКАТА С ДРУГАРИТЕ КАПИТАЛИСТИ " "НИЕ СМЕНЯМЕ СТРОЯ , НО ЗАПАЗВАМЕ ИКОНОМИЧЕСКАТА ВЛАСТ " ПРОФЕСОРИТЕ - АМЕРИКАНСКИ ЯСТРЕБИ РАН И ЪТ ГИ ПОКАНИ В БЪЛГАРИЯ ЛУКАНОВ :))

Абе, за нас 2-та лева си е бая банкнота бе, как ще е правите на стотинка? Обезщетение за безработен примерно и масовата пенсия са под 150 лв - няма и по 3 двулевки на ден. Сега какво намеквате значи? Че тия хора само с подрънкващи монети в джобовете си ли да се оправят? Да не споменаваме ония с по 5-10 години до пенсия безработни, за които и това са непостижими суми... Слагайте един знак - "новина опасна за кръвното ви налягане", поне ...

Аз съм против всичко по принцип! Ако сменяха монетите с банкноти - пак щях да съм против.

Дрън-дрън. Къпят селянията с хладка вода. Били овехтели, омачкани, ала- бала. Изтеглянето от обръщение на книжни банкноти и замяната им с метални, говори само и единствено едно- ИНФЛАЦИЯ!!!

При правителството на др.Уринарски всичко вървеше по мед и масло,икономиката заработи,нямаше страх-а ,за инфлаци изобщо,да не говорим!

От БНБ говорят едни неща и по радиото, ама не им вярваш.

Предлагам на монетата,да бъде светлият образ на др.ИскрОв!

Да се готви петолевката.

Хубаво е че тези два хартиени лева ще ги премахват, защото понягога от тях има толкова противни и гнусни, че съм карал да ми дават други.

След като монетите са редовно платежно средство , защо като им занесеш 1000 лева в монети по 1 лев банките вземат ти вземат между 5 и 7 процента такса за да ти ги депозират

Защото банките не ги държат налични в чувалчета, а ги транспортират като инкасо. Това е много скъпа и опасна операция. Ползвай електронни пари и те не са безплатни но са в пъти по удобни и безопасни.

Абсолютна глупост! Могат да ти вземат такса САМО ако искаш да ги обмениш, но НЕ и ако искаш да депозираш!

ЕДИНСТВЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ 2 ЛЕВА КОИТО МИ ХАРЕСВАТ СА 1965 - Георги Димитров проба 900 сребърна монета 2 Лева

Точно така, а петте ПОС терминала стоят неизползваеми на всяка каса.

Предлагам на новата монета от 2 лева да турим лика на Тиквата- на лицевата страна - дебел, брадясал с костюм и вратовръзка, а на опакото - Тиквата, облечена в каратистко кимоно , в поза Зайкуцо дачи, да ни напомня за Караманските години и Ипон.

предлагам да се емитират две нови банкноти: - петнайска, номинал от 15 лева с лика на станишев. с нея да се заплащат контрапротести и миньорски надници - дебелянка, номинал от 206 лева. да послужи изключително за изплащане на депозитите в КТБ

А Волен в тоалетната ли изпадна!!!???

Не нови монети, а преминаване към еврото колкото се може по скоро. Ако познавате закона за фалит на банките, ще видите какъв Виденов капан ни е заложен. Влоговете във валута ще се изплащат в инфлационни лева.

Той затова Искров нададе вой срещу приемане на еврото. Олигархията иска нова хиперинфлация за да не си върне дълговете. Само КТБ няма да ги задоволи. Жалко, че "мъдрият" български народ отново ще гласува за БСП-ДПС-Гоце-Капута.

Ванка, пропусна да добавиш към БСП-ДПС-Гоце-Капута и личността на Борисов. Надявам се е неумишлено.

Банкнотоброячната машина със сигурност няма да хареса и монетите.

Нема да е зле БНБ да задължи банките, банкоматите им да пускат и банкноти по 5 лева.

За какво са ти 5 лева като всеки ПОС-терминал работи със стотинки.

Ако пенсията ти е 150 лв, а заплатата 340 лева, кои банкноти да са ти най-смачкани? Петдесетолевките ли? Столевките ли? Това е резултат от ниския стандарт на живот. И определено ще става по-зле.

Тия нямат акъл. Искат да направят и двулевката да прилича на евро. Защо не направят и банкнотите с европейските цветове, че да можем да си ги пробутваме и тях в магазините на запад?

Не е ли по-просто да премахнат банкнотата от 2 лв. ?

Премахване на банкнотите от 2 и 5 лева, премахване на стотинките 1,2,5 и непрестанно натякване от тв-екраните и от всички медии, че инфлация няма.

Не виждам къде ти е проблема? Толкова ли ти трябват стотинки?

Проблемът ти е, че си твърде млад и не помниш или по-възрастен и бързо забравяш :)

премахва се банкнотата, а не номинала. да си видял банкнота от 2 евро или 2 паунда ?

Така се премахна банкнотата и преди години, даже и 5 лева бяха на монета. Точно така - само банкнотите без номинала - това означава инфлация, мойто дете. И се стигна до знаеш ли къде? Ако не знаеш - чети, никой не ти е длъжен да те ограмотява.

БРИТАНСКИЯ ДАБЪЛ ЗЛАТЕН СУВЕРЕН СИ Е С НОМИНАЛ 2 ПАУНДА :)))

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ , 2-ТА ЛЕВА НЕ ВЛИЗАТ В ТОП 10 НА ПРЕДПОЧИТАНИТЕ ОТ НАС АМЕРИКАНЦИТЕ МОНЕТИ :))) 1. Gold American Eagle and Buffalo 2. Chinese Gold Panda 3. Gold Canadian Maple Leaf 4. Gold South African Krugerrand 5. Gold Austrian Philharmonic 6. Australian Gold Kangaroo 7. Gold Austrian/Hungarian 100 Corona AGW .9802 8. Gold French 20 Franc Rooster AGW .1867 9. Gold Swiss 20 Franc AGW .1867 10. Gold British Sovereign AGW .2354

детроит, детроит... ти си знаеш.

Само за крюгерандите да се не сдърпате с Мартин Ригс, че...

КОМШИЯТА ДЯДО НЕГЪР СЕ КАЗВА ДАНИ ГЛОВЪР - ВЕТЕРАН ОТ ВИЕТНАМ И ВЯРВА САМО В СРЕБЪРНИТЕ ДОЛАРИ - ТОЙ МЕ ПРОСВЕТИ :))

По-добре махнете монетите от 1-2 стотинки. Те не могат да си изплатят себестойността. Не знам какво може да си купиш с тях, като кибрид струва 5 стотинки, празна пластмасова чашка от кафе-машина също 5 стотинки. Само маркетинг-далаверата 99,99, но на това не знам кой още се хваща.

АКО СЪБЕРЕШ И ПРЕТОПИШ МЕТАЛА В 1000 ТОН СТОТИНКИ СИ НА ПО-ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА :))

Точно това правят някои. Така набутват гейлорда Искров от БНБ.

Наричаме го "еbати скъпата лимонада".

Да не ни отвличат вниманието с девалвирани хартии! Кога Искров ще си даде или ще му поискат оставката и прокуратурата да предяви към него съответните претенции за нарушение на законите.Той под чуждо давление изложи и подведе общественото мнение и прокуратурата дори с твърдения за "нарушения" в КТБ. И досега този човек е на поста гуверньор на БНБ! Това е скандално! Защо прокуратурата проявява селективно отношение и по различен начин прилага закона? Икономиката крета, а "белите якички" са по недостойно заетите от тях места и си консумират заплатите,които сами са си определили! ДО КОГА???

Дали, ако подхврлям в деколтетата на колежките по 2лв, вместо 1 паунд, е ми се сърдят по-малко?

Зависи какво работиш...

Без паника.Докато сме във валутния борд и вързани към еврото,стойността на лева е 1.955 за 1Э.В случая,най просто казано,отпечатването на банкнота от 2 лв. струва по вече от два лева.Сеченето на монета от два лева струва по малко.Като се има предвид и по дългия живот на монетата...

Ще се печатат нови банкноти с ресни , за да моге Бг да върже двата края.

Стига, бееее. Ще станем стотинкаджии във всякакъв смисъл. То и сега човек полудява като му се напълни помонето с 1,2,5,10,20,50 ст и 1лв. Ще трябва да си носим кесия за ст'инки.

Жълти стотинки и меки "п---шки"се предлагат на всякъде.

Най-голямата подигравка със едни от хората, докоснали нашата история и развитие като нация е да и сложиш на желязо, дето утре всеки го подмята като боклук. За сведение, Иван Рилски (незнайно защо са го сложили на монетата от 1 лев) до последния ден от живота си е отричал златото и парите. Много от вас знаят даже за историята, че много пъти е бил прелъстяван да се откаже от вярванията в замяна на злато. Това е човек отрекъл се от всичко земно, а те го сложили лицето му да служи като боклук..

Значи, ти в днешно време не ползваш пари, защото ги смяташ за боклуци ?

предлагам да се сложи лика както следва: - на двеста лева - Румен Гечев - на петстотин лева - Петър Чобанов - на хиляда лева - Пламен Орешарски - на две хкляди - Николай Бареков - на пет хиляди - Дилян Пеевски - на десет хиляди - Цветан Василев

А ликът на Боко - на копюра от 100000.......

Главният енергетик на републиката Ахмет Доган си е запазил място на банкнотата от един милион

А ша сменят ли пенцията с двойна , а?

ше си късаме джобовете и това е!

Който ходи без портфейл да си ги къса.

В портфейла се носят банкноти, в портмоне - монети.

Гответе си кисия за жълтици...

Аз моите си ги дръжим в сиксия...

За европейците две евро е едно кафе, а два лева за нас са бюджета за един ден!

ujabg

Няма ли да минаваме към евро?