Обама: Ненавиждах спасяването на банките

Президентът на САЩ Барак Обама обеща по-строга регулация на финансовия сектор и заяви, че е ненавиждал спасяването на банките, но го е подкрепил, за да предотврати задълбочаването на кризата, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Обратно в новината

Коментари - Обама: Ненавиждах спасяването на банките | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Закачи си единият налъм в хола и го чакай да цъфне...

След 20 години, когато Китай си купи държавата САЩ, няма да има дефицит, а профицит.

Не му стиска на Обама да настъпи богатите банкери и борсови посредници. Никой, никога и никъде не закача богатите. Те докараха кризата. Нищо да им простим нали са богати, а много от тях и евреи. Как може да харчи цял свят нещо дето го няма. Много велики икономисти се навъдиха и рейтингови агенции измислени - да отговарят сега, ама не, бедните ще отнесат тежестта на кризата. Има и нещо добро все пак - светът днес е по-малко американски и е стъпил на по-здрава почва. Китай ще им нанесе решаващия удар. Следващите няма да тръгват от САЩ може би.

Системата създава имидж на самата себе си като за нещо непоклатимо и свръхважно, като че ли от нея зависи живота на земята. Десетки системи са се сменяли, а животът е продължавал.... Главният момент е в разбирането, че една система, когато започне да се увековечава, тя става вредна за еволюцията в името на която е създадена. www.imadrugpat.org

Ами здравната им реформа се състои в това да се въведе нашата система на здравеопазване. Работещите да внасят осигуровки, а негърките с по 10 деца да ги теглят, като не внасят. Сега всеки работещ американец има партида, от която му се поема лечението. Недостигът си го заплаща. Лекарите получават чудесни заплати, особено специалистите, а за неосигурените има спешни центрове. Нещо, което работи, той иска да спре, защото братята му по цвят на кожата избягват да плащат. Съответно това ще доведе до намаляване на лекарските заплати и на качеството на облужване. А черешката на тортата е идеята младите доктори да работят 10 години по разпределение в гетата, за да им се опростят студентските заеми. Комунизъм се нарича тази реформа и за това е страшна, особено за работещите WASP.

Руският парламент прие закон, който забранява на банките да променят едностранно лихвите по кредитите, съобщи в. Комерсант. Условията по договора не могат да бъдат изменяни с изключение на конкретни случаи, предвидени в Закона за банките и банковата дейност или в договора с клиентите. За гражданите това е необходима гаранция. Миналата и по-миналата година много клиенти на банките бяха неприятно изненадани, тъй като банките съществено увеличаваха размера на лихвата или дори я удвояваха. В този случай клиентът не може да плаща кредита дори и с целия размер на заплата си. Сега такива варианти ще бъдат изключени, коментира заместник-председате на комитета по финансови пазари в Държавната Дума Лиана Пепеляева. Авторите на законопроекта посочват, че едностранното изменение на лихвите влошава материалното положение на клиентите и това може да доведе до нарушения на закона от кредитополучателите, които увеличават просрочената си кредитна задлъжнялост. През декември 2008 г. и парламентът в Украйна прие законопроект, който забранява на банките да променят едностранно условията на договори за депозити и кредити. През лятото на миналата година стана ясно, че Унгария ще приеме задължителен етичен кодекс на банките, който ще им забрани да променят условията по договорите, които сключват с клиентите си. За това беше съобщил унгарският министър-председател Гордън Байнай. Спазването на кодекса няма да е доброволно, а задължително за банките, заяви тогава Байнай. Регулацията ще се извършва от местния финансов надзор. При неспазване на правилата кредитните институции ще понасят финансови санкции. Промените ще засегнат основно работата с клиенти и честата практика да се коригират условията по сключените договори за кредити - като например увеличаване на месечните вноски. Причината за това е основно волатилността на форинта спрямо чуждестранните валути като евро или швейцарски франк. Те са традиционният избор на унгарците, които теглят заеми в чужда валута. При поевтиняването на форинта унгарските банки повишиха лихвите по значителна част от кредитните си продукти, докато при последващото му възстановяване темпът на спад беше символичен, коментира тогава Ройтерс. Така през октомври 2009 г. унгарската централната банка обяви, че възнамерява да ограничи отпускането на заеми в чуждестранна валута, като това изискване няма да е задължително за банките, но тези, които не го спазват, ще трябва да дават обяснение защо.

Да спасяваш банка е все едно да спасяваш лихвара на лихварите - търтей. Банките в България от 2010та искат по 24-50 лева за извлечение + един куп нови таксички.

Това ми звучи кати вица за алкохолика след терапията - ПИЯ,НО С ОТВРАЩЕНИЕ

Каква е тази здравна реформа- от десет години плашат света с нея. Какво да кажем ние тук.

Дали някой от отговорните за политиката хора се сеща все пак, че икономическата система базирана на свръхпроизводство и безкраен растеж е пагубна и води към планетарен колапс? И ако се сеща има ли планове за промяна към sustainable degrowth?

Че се провали монетарната реформа, провали се. Още през средата на 80-те много американски икономисти предвидиха такъв развой. И мнозина се възползваха, защото Рейгън им предложи уникална възможност - яж и пий сега, после децата ти ще плащат. Е, времето за плащане дойде. Относно загрижеността на президента, истината е далеч по-тривиална. По две причини - 1. Средният работещ американец е ОСНОВНИЯТ източник на приходи за федералното правителство и колкото по-малко работещи има, толкова по-малко приходи в хазната и повече харчове за социални помощи. А борчът от 17 трилиона трябва някак си да се връща (поне на това учат американците още от раждането им, че дълговете трябва да се връщат). Втората причина е свързана с първата - американските домакинства, със своите спестявания са основния източник на парични фондове - за 2007 са малко над 40 трилиона, докато компаниите, общините и държавата, общо, предоставят само 15 трилиона. И когато народът обеднява се топят и тези фондове, съответно. И печатницата на пари трябва да работи по-здраво.

Като си ненавиждал спасяването на банките, защо не ги купихте с парите на данъкоплатците, вместо да ги спасявате със същите тези пари? Каква загриженост към данъкоплатците, които остават без работа и жилища, бива ви в демагогията, ненадминати сте. И каква строгост към тези, които ограбиха данъкоплатците - щели да им ограничават доходите. И така до следващото ограбване. Колкото и да повтаряте любимата ви фраза, че капитализмът не е най-съвършения строй, но по-добър няма измислен, вие много добре знаете, че не е така.

амин амин амин това е като молитва за дъжд .Работата е в грешният модел на монетарната система и колкото повече се запатачват нещата толкова повече ви говорят за реформи и че нещо е сбъркано , не модела е сбъркан и затова много от големите икономисти вече говорят за провал в ремса - както се викаше едно време - хихи

Bravo , G- N Obama , mnogo mi haresaha tova kakto i va6ite idei , dano vi ostavqt da rabotite spokoino , normalno i bez da vi se pre4kat nqkoi hora kato 4ifutite ot uolstriyt

защото в САЩ са 300 милиона и почти всеки е въоръжен. Ако ги оставиш всичките без здравна помощ и да гладуват като нас, обама ти е мамата.

Гледай братушките бе мангал - винаги са си били мъжкари и мъжкри си остават завинаги: http://banks.dir.bg/ това е регулация, ДЪРЖАВНА, на еврейските институции - банките! А не като вашата кражба от данъкоплатците на 700 милярда и пълненето на гушките на същите тези еврейски обирджии!! Най -искрено ви пожелавам скорошно разпадане на най-големият паразит САЩ, в едно с всичките му инструменти за ограбване на чужди държави - МВФ, СБ, ФЕД и т.н. и т.н.!!!

...икономическата система базирана на свръхпроизводство... Драги,искам да те поправя. В САЩ отдавна няма икономика,която реално да произвежда нещо,да не говорим за свръхпроизводство Реален сектор понастоящем е финансовия /банки и печатницата на пари/ и оръжейния. Всичко останало се произвежда извън щатите - основно в Китай. Така дълги години американците живееха безконтролно на вересия,но дойде време да започнат да плащат! Има една малка,но съществена подробност - самите те не знаят как ще се разплатят,защото са затънали до шия. Не искам да правя аналогии и черни прогнози,но от подобната криза,започнала през 1929 г. ги избави 2-та световна война,когато на гърба на воюващите страни в Европа и Азия направиха колосални печалби...

Съсипахте света, мамка ви тъпа.От държава на каторжници и затворници какво можеш да очакваш.