"Аз го мразех и вие го мразехте", каза в речта си "За състоянието на съюза" Обама, опитвайки се да бъде съпричастен към общественото недоволство от начина, по който Вашингтон помогна на Уолстрийт за сметка на данъкоплатците, коментират агенциите, цитирани от БТА.

Той призна, че големите банки, които са се възползвали от помощта, са били същите, които са предизвикали кризата. Но обясни, че е застанал зад плана за спасяване на финансовия сектор, за да стабилизира пазарите и да предотврати по-тежките последици за заетостта и сектора на жилищата. Обама заяви, че целта му не е да наказва банките, а да защити американската икономика.

Както се очакваше, Обама акцентира върху успехите на своята администрация в усилията й да изведе страната от икономическата криза. По думите му, "най-лошото вече е минало". Президентът обаче няма намерение да почива на лаврите си, тъй като Америка все още "се сблъсква с големи и сериозни предизвикателства". "Въпреки трудностите, нашият Съюз е здрав. Ние не се предаваме", подчерта той.

Той заяви, че няма да подкрепи намаляването на данъците за петролните компании, управителите на фондове и служителите, които печелят по над 250 000 долара на година. Президентът каза, че ще издаде указ за създаването на финансова комисия, и предложи тригодишно замразяване на финансирането на някои правителствени програми. Той също така обеща САЩ да засилят рефинансирането, за да помогнат на хората за купуването на жилища при по-поносими ипотеки.

Обама каза още, че създаването на работни места е основният му приоритет тази година и призова Конгреса да приеме редица мерки за намаляване на безработицата, предадоха световните агенции.

"Хората нямат работа. Те страдат. Те се нуждаят от помощта ни. И аз искам незабавно на бюрото ми законопроект за заетостта", каза Обама в своята реч пред Конгреса. "Заетостта трябва да бъде приоритет номер едно за нас през 2010 г.", подчерта той.
Президентът предложи допълнително намаляване на данъците за средната класа и данъчни облекчения за средните предприятия, които разкриват нови работни места или увеличават заплатите. Обама призова 30 милиарда от парите за спасяване на банките да се използват за кредитиране на малкия бизнес.

Държавният глава на САЩ заяви още, че няма да се откаже от здравната реформа въпреки променилото се съотношение на силите, и защити с икономически аргументи усилията си в тази насока.
"В момента, когато свърша речта си тази вечер, още американци ще са загубили здравното си осигуряване. Милиони ще го загубят тази година", каза Обама, като добави: "Няма да изоставя тези американци. Нито би трябвало това да правят и хората в тази зала".

Според него здравната реформа ще намали дефицита с 1 трилион долара през следващите 20 години и ще съкрати разходите за осигуровки на милиони американски семейства и фирми. Президентът изрази също така решимост да помогне за напредъка по приемането на блокирания в Сената законопроект за климата.