По-ниски лихви по кредити - след кризата

Лихвите по кредитите ще се понижат едва след излизането на страната ни от световната икономическа криза, обяви председателят на Асоциацията на търговските банки Виолина Маринова след работна среща на топбанкери с министъра на финансите Симеон Дянков.

Обратно в новината

Коментари - По-ниски лихви по кредити - след кризата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще имаме тате, ще имаме!

Защо трябва да се подпомагат търговските банки от Българската държава? Та те са само провинциални клонове на мастодонтите от световна величина по света. Повечето от тях са с ресурс многократно надвишаващ средствата за които България само може да мечтае. Самите банки умишлено пренасочваха големи парични потоци към Източна Европа, заради няколко пъти по-голямата лихва по кредитите, в сравнение с останалата част на света. Не мисля че българската държава им е длъжна с нещо.

От материала е ясно единствено, че за сега Дянков няма да даде пари на търговските банки просто така. Може би все пак трябва да флира някоя банка и у нас.

Тия не можаха да разберат че когато паднат лихвите,тогава ще отмине и кризата.Банките само се оправдават с кризата,за да си т държат високите лихви.100% от кризата се дължи на банките.

Кризата у нас е предизвикана от високите лихви и отказа да се дават кредити. Честито, явно ще сме в криза во веки веков, амин.

Банкирането в БГ отчете РЕКОРДНИ ПЕЧАЛБИ в сравнение с това в ЕС,въпреки намалението вследствие кризата!!! Лошите кредити не са много,а търпимоста им към необслужваните кредити МНОГО ПО НИСКА ОТ КОЛКОТО В СОБСВЕНИТЕ ИМ СТРАНИ. Тяхно право да вземат максималното. Държа обаче има ходове да накара банките да намалят рекордните си печалби в полза на кредитирането.Освен част от мерките предлагани от самите банки и някой законодателни ,както и привличане на още ресурс/може и вътрешен !!! /.

Дали греша или не, но щом лихвите паднат СЛЕД кризата... тя ще е перманентна(нищо ново за бг). Но ако банките-майки сложат тук същите лихви, които са в държавите им, кой ще им налива парите? Винаги излизането от кризата е за сметка на бедните. Не печелившите - почти честито. Както и на създателите и реализаторите на плана Ран-Ът. тъжно...

ПО РЕДОВНИ ВНОСКИ - СЛЕД КРИЗАТА !!

В Мюнхен цените са в пъти по високи от БГ .Например в кв.Богенхаузен започват от около 3000.....3500 евро на кв. а за някой локаций и имоти много повече.Цените спадат в някой други по евтини квартали/съпоставими с надежда/ типични цени 2...2500. Повечето който познавам плащат лихва по кредит ОТ 4 до 5 %

То излиза че българите са най-богатите в Европа, най-големи заплати взимаме та затова и лихвите са ни най-високи, няма защо да се оплакваме... Това е предимството да живееш в Абсурдистан... Урааа

А бе тея банкери за луди ли ни мислят? До кога ще ни доят? Като мине кризата тогава се вдигат лихвите, а сега в кризата за да излезем се намаляват! Хем те предизвикаха кризата, хем имат нахалството да ни будалкат и смучат кръвчицата!!! Държа е виновна, защото им пуска баницата. Не забравяйте ББ как е свързан с банковия капитал!!!

Всички банки са чужди.Само ПИБ може би, все още е българска.Лихвите ще паднат най-рано след половин година.

ужасно нагли са тия банки, само за сравнение - в Ангиля лихвите варират от 3 до 5 %

След кризата пък търсенето ще се увеличи - как да намалиш...

С какво търгуват банките ? С пари, т.е. със свободен левово ресур. Как го привличат ? С високи лихви по депозитите. Как се обезпечават тези високи лихви ? С още по-високи лихви по кредите. А за банките не е проблем да си събират вземанията, кредите са достатъчно добре обезпечени с гаранции. Тук вече не става дума за банки, а за лихварчета,дето се правят на велики.

ИПОТЕЧНИТЕ НОВОДОМЦИ ДА МУ МИСЛАТ ХАХАХХАХА

БАНКИТЕ са най-долното нещо,което съществува на гърба на народа.Да се раздадат парите ИМ на народа!

И това ако не се нарича КАРТЕЛ. От прочетеното става ясно, че банките са се наговорили да държат високи лихви. Ниската събираемост на кредитите е абсолютна лъжа. България е държавата с най-голям процент на събирамост на кредитите от банките в ЕС. И това е така, защото механизмите са най-рестриктивни за кредитополучателите.

ББ може да скръцне със зъби, но преди това да помисли за добър стоматолог. Хайде стига незапознати с нещата хора да пишат глупости, без да си дават сметка, че се заиграват с нещо, което може да има далеч по-сериозни последствия. Ако някой не е наясно с нещо, поне да вземе да прочете нещичко, да го осмисли, пък тогава да пише. И стига с тоя ББ. Ако толкова много ви се моли на някой, идете в църква, запалете свещ и се молете.....

ББ като е такъв оворко, да не се радва на големите печалби на банките, а да помисли, ако въобще може. Клиента винаги е прецакан с дооворите които подписва с банките. В договор на никоя банка с кредитополучателя няма условие в полза на крдитополучателя. Пишат примерно ОЛП + Х% или СОФИБОР + Х% или някъв си там индекс + Х% и накрая казвт но не по-малко от 9% което е въпросната лива изчислена към датата на сключването. С две думи, ако въпросния индекс падне, лихвата Ви остава същата, но ако скочи - охааааа, банката се налапва по-добре. А да се сещате за банка, която предварително да Ви е оведомила за промени в условията на подписаните договори? Неее. Една например си позволи да измисли неснижаем остатък по разплащателни сметк 100 лева, но същевременно въведе и акса за закриване на същите сметки от 50 лева. Първото не ме устройва, но за да ида в друга банка, трябва първо да уведомя клиенти, после да платя 50 лева. И ако и другата ми спретне такъв номер? Докъто банките са с такава държавна протекция нио няма да се омени.

помислете и ще разберете , че след като 80 процента от банките са гръцки ,други 15 са на унгарци ,австрийци и т.н. и едва 5 са български в което се и съмнявам няма начин да свалят лихвите. Ще извиват ръцете на Дянков и на българите. При две фирми със сходно производство ,но едната гръцка а другата българска се сещата ,че старта не е равен. От това ,че почти всички банки са чужди произлиза и факта ,че някой от чужбина винаги ще дърпа конците на икономиката ни. Ама я банков надзор да вземе някой лиценз и ще ги вида тези радетели как ще свият списъка с 12 те искания .

От една страна превложението на банките звучи така: Ние ще отпускаме кредити с каквито лихви си искаме,а правителството ще помога да си събираме парите от нещастните хорица,които са теглили кредит.наглост и циничност продиктувана от липсата на силна власт в държавата.

А кога банките ще спрат да вдигат лихвите по вече отпуснати кредити?

Ама и нагли бре... кой не иска да излезе от кризата. Четете правилно - банките в момента са фраш с пари, пари за черни дни.. Сега е времето ББ да намери начина да им скръцне със зъби, има начини, лостове и механизми да принуди банките да му клекнат в краката като котенца и да му мъркат! Само воля да има. проверки, наказания, високи изисквания... има закони има начини!

Само едно не мога да разбера, защо ги наричат банки, това са си обикновени лихвари и мошеници!

ниските лихви са създават доба икономическа среда, а от там и обслужване на кредите. или нещата са ясни, но е важно дали коня се впряга след каруцата или обратното.

Нищо ново под слънцето, поредното несбъднало се обещание на гения малката пица Дянков: Лихвите трябва да паднат поне с 3%

Банките ще понижат лихвите (как ще стане това!?!?!?), когато в останалия свят лихвите ще се покачват и това е естествения ход на нещата след тази криза. Не е ли време България да влезе в синхрон с останалия свят, а не после банките да се оправдават и откажат от обещанието с експертните им обяснения, че видите ли парите им струват много повече от обещаните ни лихвени нива:)

Има една проста схема.Тук в Бъгария няма почети една Българска банка.За какво са тук ,че сме им мили и драги просто сме им симпатични не вярвам.Но даваха лесно кредити да логично е .Като има на кой да дават защо не.Какво ги интересуват че в България има също криза нали могат да влачат от тук.За последните 5 години предобих чуството ,че преди това сме живяли на улицата и сега започват да се строят жилища за първи път тук.Има нещо интересно да е чул нчкой банка да продава ш момента ипотекирано жилище не е случайно като толкова много кредити не се изплащат.Просто това е поредната схема за източване на държавата и по страшшното че самата държава помага за това в лицето на финансовите министри.Става дума за обезпеченоста с държавни книжа.Е сега няма пари всичко замира да така ще е като парите излизат от държавата кацата има дъно.И малкото предприятия който печелят не са Български като ЧЕЗ ,Софийска вода и други подобни да не изброявам списъка е дълак.

не си прав че хората заслужавали да се наказват че не можели да си връщат дълговете, давам прост пример. Решаваш да започнеш бизнес и ти трябват пари, вземаш кредит и всичко е наред. Обаче идва кризата която удря и твоята фирма, съкращаваш работници но и това не помага. Виновен ли си ти че има криза? Че пазара се е свил и не можеш да обслужваш кредита си. Кво правят банките в това време. Вдигат депозити и лихви по вече отпуснати кредити, това нормално ли е във време на криза? Те прибират парите на хората които вместо в банка може да изберат да ги вложат в имот така и този сектор нямаше да бъде засегнат а резултатите при имотите ги знаеш, в крайна сметка от кризата докато всички почти от бизнеса губят, банките дерат кожи. Морално ли е да вдигаш лихвата на някой който е останал без работа? С цялото си нахалство дори искат по бързо да си събират дължимото, във време на криза банките трябваше да намалят лихвите, от което пак не губят, те винаги са на печалба, защо журналистите не пишат на колко лихва взема една бакна пари от банката над нея, как една немска банка има лихва 2-3 % в германия и 3-4 пъти по висока в България, нормално ли е това?

do sega nqmashe pari. Sq izvednaj stana taka, che mojem da namalim lihvite. Uj mnogo deficit, a go stopihme za nula vreme. Na skoro chetoh statiq, che do 45 godini stigame Evropa. Ako si karame taka daje i 5 nqma da ni trqbvat. Aide molq vi reshete ima li pari v taq darjava ili ne? Vseki kato doide se oplakva, a nabarzo opravq neshtata. EGATI I MAGIOSNICITE........

аве хер флик, нали каза, че падат лихвите началото на декември вееееееее, ний до тогаз нема излезем от кризата ве дупеее.... :(

Нашите банки са безобразни. Във всички други държави лихвите стигат най-много до 3%, а у нас са огромни и ги увеличават непрекъснато. От разговори с банкери знам, че лихвите трябва логично да паднат. Но ако една банка свали лихвите няма да е конкурентноспособна и затова се изчакват и гледат една от друга. А хората се чудят как да намерят толкова пари. Изглежда българите се оказаха най-богати в Европа, щом могат да плащат кредити с най-висока лихва.

pravitelstvoto da se otkaje ot garantiraneto na vlogovete i bankite lihvari shte kleknat

С радост бих плащал и по-голяма лихва, но ББ да и разкаже играта на тези алчни .... В момента съдират кожата на хората. Как така уж в криза директори на клонове и по-виши мениджъри от банковите среди си продават старите автомобили и си купуват нови мерчедесчета - джипчета. Като нещеш мира, на ти секира !

Абе, Виолина, абе Маринова...докога този номер с позата на щрауса?! На всички велики банкери в тази изстрадала от такива като Вас държава трябва за Нова Година да Ви подарят книгата Пътеводител на галактическия стопаджия. Абе, на врабчетата по дърветата вече не им останаха силици да се смеят, бе...

Ами нали те предизвикаха тази така наречена криза...Аз съм на мнение адвокати и банкери да са във сибир.

Банките да свалят веднага лихвите, щом ББ ги е помолил!!!!

А как по света паднаха лихвите? И що ние не сме част от света?

Абе тук виждам как ще се наказват хората които не могат да си върнат дълговете, не че не заслужават, щом не са преценили собствените си възможност, но не виждам как ще се наказват банките, които с лекота отпускаха кредити дори на рискови групи? След това не виждам санкции за банките, които вдигнаха таксите си в пъти, без реална причина за това. Особено тези за теглене от банкомат. И още нещо като свалят лихвите по кредитите ще паднат и тези по депозитите. А като те паднат, колко хора биха предпочели да си изтеглят парите, в тази криза, отколкото да ги държат рисково в банките? Във всички случаи се мисли с главата си преди да се прави нещо!

Това последнотопромяна в изискването за 100-процентова обезпеченост с държавни ценни книжа (ДЦК) на бюджетните средства в търговските банкинещо хич не ми харесва.

майка ви мизерна да таковам. Де има таквизи лихви и такси кат ваште. в банка не стъпвам за нищо на света.

Брее че хитри тия банкери бре .... че то в България винаги е имало криза и то финансова. А икономическата почти си е заминала ... чакаме обещаното!!!

Само да не заплачат след нова година, че има много лоши кредити. Плачат си просто някоя БГ банка да изгори, но не знам и тогава дали ще се усетят.

ха-ха-ха-ха-ха Ега ти и заглавието!

http://www.youtube.c

http://www.youtube.c

Алоооо,Дираааа ,защо не ми публикувахте за банките мафиотки...

Точно по време на криза трябва да се свалят лихвите, а не след нея. Тая патка Виолина е за разстрел.