Асоциацията на банките в България (АББ) представи на Дянков 12 предложения за подобряване на бизнесклимата за работата на банковия сектор.
Като следствие от това ще се стигне и до намаляване на лихвените нива по кредитите, обясни след срещата Виолина Маринова, председател на управителния съвет на АББ и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.
Да се подобри ефективността при събиране на вземанията на банките е едно от 12-те идеи на банкерите за подобряване на икономическата среда, предаде БНТ. Според банковата асоциация това ще доведе до намаляване на разходите за обслужване на лошите кредити, а от там и до понижение на стойността им. Но всичко това едва след края на икономическата криза. 
"Лихвите никога няма да са на такава стойност която са в момента, защото като мине кризата те неминуемо ще паднат", коментира Виолина Маринова.
Банките предложиха на правителството как да се облекчи процеса на кредитиране и да се подобри усвояването на средства по европрограмите. Поискаха уреждане на държавния дълг към бизнеса и данъчни облекчения.
Представителите на кредитните институции отказаха да дадат повече подробности по предложенията с мотива, че тепърва ще се обсъждат с финансовото министерство. Те посочиха само областите, в които предлагат мерки - от обслужването на бюджетните средства през емитирането на еврооблигации до оползотворяването на еврофондовете, предаде "Дневник".
Дянков също отклони конкретните въпроси, защото бързал за среща."Вече имам папка с конкретни предложения, взех си домашното. Сега предстои да ги обсъдя с премиера", каза финансовият министър Симеон Дянков. При обсъждането по време на срещата във вторник са изникнали и нови идеи, а някои от предложените може да се доработят, допълни Дянков.
Първоначално предложенията на банковата общност са били 20, но в хода на работата по тях броят им е сведен до 12. Може да станат и пет след обсъжданията, които предстоят, нещата са в дискусионна фаза, каза Петър Андронов, член на УС на АББ и главен изпълнителен директор на СИБанк.
Сега предложенията ще се обмислят от министерството на финансите, после отново ще се обсъждат с банките, за да се стигне до обща позиция. Трябва да се помогне на бизнеса, като се подобри средата за дейност. Така фирмите ще обслужват по-лесно и редовно задълженията си, а лихвите ще намалеят, коментираха банкери. По думите им "има добра воля да се работи". "Банковата система в момента е стабилна, ликвидна и с висока капиталова адекватност. Имаме и средства за кредитиране, но трябва рискът в средата да е по-нисък", каза Виолина Маринова.
Идеята банките да предложат мерки за подобряване на икономическата среда, което ще намали риска и оттам лихвите дойде миналата седмица, на среща между асоциацията и финансовият министър. След нея Дянков обяви, че очаква банките да намалят лихвите, а ден по-късно конкретизира - с 3%. Преди това, на четвъртата годишна среща на бизнеса и правителството, организирана от КРИБ и в. "Капитал", премиерът Бойко Борисов каза, че е помолил банките да понижат лихвите по кредитите. След срещата между банките и Дянков миналата сряда излязоха по-конкретни детайли по обсъждани идеи. Сред тях бяха подобряване на правната защита на кредитора срещу недобросъвестни кредитополучатели и промяна в изискването за 100-процентова обезпеченост с държавни ценни книжа (ДЦК) на бюджетните средства в търговските банки.