Адвокат: Парното ни кара да плащаме за услуга, която не искаме

Несправедлив е начинът, по който ни продават топлинна енергия, смята Димитър Деков

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Топлофикация София трябва да се закрие - цяла София да се газифицира(парното на газ - както е в цяла цивилизована Европа)плащаш каквото си израходил(няма сградни инсталации изравнителни сметки и пр. + това имаш парно през цялата година(пускаш и спираш когато ти е кеф)Трудно ще бъде ,но не е невъзможно - трябва да се почне отнякъде

Виж в цяла цивилизована Европа каква е статистиката за отровени и взривени с битов газ, както и за сградите изравнени със земята. Плюсовете са хубаво нещо, но вървят в комплект с минуси, които незнайно защо премълчаваш.

Мда , така ще е по енергийно ефективно, топлинни загуби няма да има, но ще е по скъпо заради липсата на субсидията идваща от когенерацията и производството на ток от ТЕЦовете който се изкупува на преференциални цени от НЕК и го плащат потребителите на ел. енергия..

Ако се признае правото на тези, които не искат да ползват парно, да не плащат сградна инсталация, е несправедливо спрямо останалите. Имам познати, които живеят в топлофицирани блокове и са се отказали от парното. Уверяват ме, че с климатик е по-ефтино. Така е, защото всеки здравомислещ човек ще признае, че благодарение на тръбите в апартаментите им, с климатика само се ДООТОПЛЯВАТ помещенията. Иначе, в една нетоплофицирана сграда, за да се достигне приемлива температура, при студените стени климатикът стартира от една доста по-ниска температура. Да не говорим, че по желание на етажната собственост, някъде се отопляват входовете и дори стълбищнине и предасансьорните пространства. Въпрос на елементарно сравнение е с нетоплофицирани жилища и като цена, и като комфорт.

Зная, че тук пишат предимно недоволните. Е, аз съм от доволните. За този отоплителен сезон, за 5-те месеца следните сметки към Топлофикация (само за отопление, без топла вода!): 11.2017, Сума: 34.26 12.2017, Сума: 29.92 01.2018, Сума: 25.06 02.2018, Сума: 34.74 03.2018, Сума: 45.85 Жилището ми е последен етаж, 98 м2, живея в нова сграда. Отоплявам постоянно 3 стаи - всекидневна, детска и спалня. Ако се погрижите за общите части на сградата си и нямате съседи-крадци - сметките ви ще са съвсем нормални.

Това е и до изолация. Големият проблем е на тези без изолация. Другият е, че нещо увеличаваха (май тока) с примерно 90% - споменато между другото.

Същите сметки ги плащам и аз, само дето радиаторите са ми демонтирани преди 15 години... Всичко над 0 (нула) лева месечна сметка при това положение е чиста кражба от страна на Топлофикация. Обяснения за общ договор и подобни захарни петлета да си ги инсталират там, където слънце не огрява!

3евзек

Кой те спира да инвестираш в система с по-справедливо разпределение?

Посмали малко манго.Ти раздаде пижамите,сега мое да си легаме

Все още не съм ги платил. Искаш ли да отидем да ги платя с теб. И ако са такива - ще са за твоя сметка, ако са различни - плащам аз и ти давам още толкова на теб?

Аз се отоплявам с ток и за да плащаш по-малко за твоето парно, плащам повече за да те субсидирам. С газ е 60% по-скъпо от отопление с парно, защо ли?

Говориш абсолютни простотии. А тези, които плащат големи сметки за ТЕЦ, те кого "субсидират"? Жилището ми, а и цялата сграда като цяло, е с добра изолация. консумирал съм 300 киловата топлинна енергия - плащам 30 лв. И от "сградна инсталация" ми се падат около 150 киловата - ето ти сметка от 45 лв. месечно за отопление. Цената на киловат топлинна енергия е 0.1 лв. за киловат. И тази топлинна енергия е резултат от производството на ток.

Измъкват се с това, че мерят на целият блок топломер. А вътре как ще го разпределят, реално не ги и интересува. допират някъде в мазето на блок външна тръба с вътрешна, от където се нагрява водата от вътрешният цикъл, въртящ се с помпа. Не навсякъде водата е еднакво топла. На места ще се изгориш от нея, а на други ще ти се заледят пръстите от "топлата" вода. Дано това се мери.

Не е прав доцента в заключението си. В една жилищна сграда има няколко инсталации, които са обща собственост на притежателите на жилища. Това са 1. водопроводна, 2. Ел. инсталация, 3. Отоплителна за ТЕЦ и 4. Инсталация за топла вода. При първите две, има уреди за индивидуално измерване на потреблението и плащаш според отчетените показания. При отоплителната инсталация трябва да се монтира топломер и да се плаща според него. При демонтаж на радиаторите и затапване на тръбите, при сегашното положение, разходите следва да се поемат от тези дето се отопляват с ТЕЦ. Тръбите би следвало да се изолират добре, да се намали топлоотдаването. Принципа е : Който ползва услугата ПЛАЩА. Няма резон да се поделят разходите от загуби в инсталацията.

За студената вода загубите се плащат от всички, което е аналогично на плащането на такса сградна инсталация.

Няма по-удобно отопление от парното. Ако зависи от мен, не бих се отказал от топлофикация. Проблема е обаче в ценообразуването, начисляването на енергия и изчисляването на сметките. Едва ли има нормален човек, който да разбере, как го правят, а може и това да е целта им.

BRCK

Проблема е ,че топлофикация не я интересува кой в блока краде и наказва коректните си пладци за сметка на крадците. Другия проблем е ,че абонатните станции са архаични, не са настроени правилно, и тн и тн , а на топлофикации изобщо не им дреме. Те си взимат каквото показва общия топломер и изобщо не ги интересува нищо друго. Така бизнес не се прави!

Всеки който пише "пладци" си заслужава съдбата.

По-удобно има, но не и по-бзопасно.

Топлофикация нека първо да ми покаже "договора", който уж съм подписал с нея. Наредбата не е договор!

Който не е живял в къща той не знае какво е да се топлиш изцяло за собствена сметка. В блока е топло защото топлото идва от някъде. Ама всички "неискащи" ще го разберат по трудния начин когато блока остане без топлофикация и започне голямото мръзнене. Какво значи аз не съм подписвал за парно ? От къде се топлиш - от съседите или от луната ?

BRCK

Аз съм с къща. Да , по-трудно се топли, но това е защото има повече външни стени. Иначе по апартаментите масово се топлят с климатици. Щото излиза по-евтино от топлофикация. Което е пълен абсурд и означава ,че много се краде! Всички системи трябва да се преработят от хоризонтални на вертикални. И проблема ще се реши!

Леле, гоУемите рентиери се обадиха. И аз имам къща и знам как се отоплява. Като нямаш пари за топлоизолация - проблемът си е изцяло твой. А я да те питам, 200 лева за апартамент 60 квадрата с един неработещ радиатор (който т-фикация отказва да оправи, защото "не бил неин проблем") и стая, в която температурата не надвишава 10-15 градуса, нормално ли ти се вижда? А нормално ли ти се вижда след монтаж на климатици същият апартамент изведнъж да стане много по-топъл и да се отоплява със сметка около 80-120 лева?

Съгласен съм, ние сме със спряно парно и плащаме за сградна иснталация и топла вода към 180-200лв. Не считам това за нормално.

Това само показа, колко ме топлят тези с парното. Значи ,ако спрат парното и ще стане студено, така ли? Няма ли , тези хора да си включат печки, които ще поддържат пак същата температура, на която са свикнали? Или са свикнали да седят с хладки радиатори и да разчитат на ограничен брой балъци, чиито радиатори дънят на макс и съседи, които държат климатиците на 25 градуса. Не тези с парното са прецакани. Те са мрънкалниците в тази тема.

Да, повярвай ми, спрат ли ти парното ще усетиш какво е студ! Ние бяхме с парно и от входа решихме да го спрем (за щастие топлата вода ни остана :) ). Преди да ни спрат парното много мрънках, защо от топлофикация ме карат да им плащам по 45 лева на месец, само защото минавали 2 тръбички през хола и кухнята. Е вече разбрах. Зимата преди като ме нямаше по една седмица и се прибера, в хола беше около 15 градуса. В кухнята пък, температурата беше идеална и можеше да се готви. Сега зимата не мога да вляза в кухнята - ужасно е студено! Иначе парното няма кой да го бие ако всички в блока ползват парно и не се краде.

като живееш в къща, защо ми хвалиш топлофикация! Та те крадат най-безочливо като издават документи с невярно съдържание. Познавам един такъв защитник, дето всяка зима недоволства,че трябвало да цепи дърва, да носи кюмур, как всеки месец изгарял по един тон, и колко скъпо било! На въпроса ми каква площ отоплява, той ми казва, че това нямало значение. В действителност отоплява с локално парно къща на три етажа по 100 кв.м. на етаж, имал 400 лв.за тон въглища му били мнооого! А моето "парно" за 60 кв.м. е по 200 лв. на месец, след кражбите на топлофикация, било нормално, защото не съм хамалствал. Абе груйу, нали хамалстваш за себе си, за да ти е топло, а не заради съседа от другата страна на улицата.

Не е в това проблемът. Проблемът е в неточното отчитане. Иначе ако се топя с въглища, ще ми плащат ли съседите за сградна инсталация, защото ми ползват топлината?

Уважаеми г -н Професоре, Никакъв договор не съм подписвал.За две тръби в банята с еднакво сечение ми таксуват /крадат/ 85% от общото потреебление.Скъсайте си фалшивите диплооми!Има физически закони, но явно не ги знаете!

Българинът винаги се е мислел з апо-гявол от другите. И ако може да ги "прекара".Но понеже това е масова психоза, всички се опитват да се "гяволеят". Резултатът е плачевен. 8 милиона прекарани гяволи. Нека да видим как живерещите в старите блокове са закупили апартаментите си. С нокти и зтби са драскали да си купят евтин апартамент от държавата. няма никакво значение къде - в панелен блок, в някаква съборетина - все едно. важното е гювеч да има. Но когато купуваш нещо ти би трябвало да го вземаш с ясното съзнание за предимставта му и недостатъците му. В конкретния случай с общата сградна инсталация за отопление, водопровод, електричество и т.н. Когато са си купували евтините апартаменти никой не е протестирал. Всъщност, никой никого насила не е карал да си купува апартамент в панелен блок. Даже тия които нямаха даваха мило за драго да им прекарат парно. Справка - филма "Топло". Много е поучителен. И така няколко десетилетия след това ситуацията е такава каквато е. Да, собствена хасиенда в Малибу е много по-добре от панелен апартамент. Но... няма Ясно е че в блока има загуби на топлина. Не само от парното. И от топлата вода. Ясно е че в блок, в който има действаща топлинна инсталация температурата е поне 6-7 градуса по-висока от блок без такава. И всеки, който от отопляемо жилище е ходил зимата в селска къща добре го знае. Ясно е че някой трябва да плаща тези общи разходи в блока. Кой? Ами всички живущи. Независимо дали искат или не искат топлинна енергия, те я получават. Иначе сценария е следния. След отказване на повече от 50% от живущите Топлофикация просто спира парното. Но и да не го спре сметките на останалите 50% ще се вдигнат толкова че и те ще се откажат. Но само от парното, НЕ ОТ ТОПЛАТА ВОДА. И тогава Топлофикация просто ще прехвърли загубите върху топлата вода. На всички. И хем ще мръзнат, хем ще плащат повече. Защото отоплението с ток е много по-скъпо. Големи "гяволи", няма що...

Когато съм купил апартамента, парното още бе държавно и наистина беше МНОГО евтино!!! От тогава нещата се промениха многократно, за които неща не съм подписвал никакъв договор и не са ми искали съгласието. Комшиите крадът на поразия, цяла зима към 6.00 ч. сутринта се мъкнат и крият радиатори, насновали са си и стенно парно, скрито с гипсокартон и подово, скрито с ламинат. Всички институции бяха информирани и познайте какво .... НИЩО, защитиха крадците. Така че, не ме учи какво да правя, при положение че комшиите те крадат, топлофикация ги толерира, тях крадците, а не редовните и коректни платци, а ти ми обясняваш, че съм задължен? Кому? Това е договор между две страни, а се оказва, че аз не съм страна по договора, НО от мен се иска само да плащам за неща, за които не съм давал съгласието си! Айде стига ДЕМАГОГИЯ!

tonk11

Както винаги не си много в час! Цените на апартаментите не са били никак евтини!

Евтини бяха по Бай Тошово време! Умре тая, вече всичко е с надути цени и българският народ го стрижат и му свалят по неколко кожи от гърба. Докога?

Топлофикация сега да върнат парите със задна дата на хората и да почнат да ми плащат наем за това, че тръбите им минават през моя имот !

Тръбите в твоя апартамент не са на Топлофикация, а са ОБЩИ на теб и съседите ти. Ако ти бях съсед щях а се съглася да ти плащам, но същевременно ти щеше да плашаш за преминаване през общи части - входна врата, стълбище. За ползване на общи тръби за вода и парно. Наем за мястото, където ти е електромера, наем за трасето на кабела, който преминава през общите части. Бегай в некоя каравана в полето - там няма ни ТЕЦ, ни ток, ни вода , ни канал.

А парите кой ги е прибрал - тръбите са се измъкнали от стените и са ги откраднали ли? Или топлофикация просто е надписала сметките за пореден път?

не искам парно

и се махни от блока. Блока е кооперация. В нея живеят комуна от хора. Правиш това което заедно решите с мнозинство.

Айде стига с тези комуни! Може много да ви е мъчно за миналото ,но то безвъзвратно отмина. Тук говорим за бизнес. Ако Топлофикация иска да ми продаде услуга, ще се спазарим за условията. Няма да ми налага какво да потребявам и как. Това свърши и ако искате поне малко да сте актуални с времето, в което живеем разберете, че не сте роби вече.

Значи е верме вашият вход да инвестира в друго.

Тръбите минават през апартаментите ни и няма отърваване от тях. Мисля, че четох някъде, че в новите строежи, тръбите са извън апартаментите. Интересно как ще се изчислява сградната инсталация?

При новите сгради, вертикалните шрангове са в стълбищните клетки, а после влизат в апартамнетите и по пода стигат до радиаторите. За всеки апартамент има табло в което следва да бъде монтиран водомер и топломер и да плащаш колкото ползваш плюс пропорционално разпределена част за общите части (стълбищната клетка), тъй като както се досещаш се заплаща това, което достига до абонатната станция. В старите панелки вертикалните щрангове минават през апартаментите и отказване от услугата е абсурдно. Който не иска ТЕЦ, продава и купува апртамент без ТЕЦ, после като си види сметката за ток, ще плаче за централно отопление, защото това навсякъде по света си остава най-евтиния начин за отопление.

tonk11

Тръбите за топла и студена вода и водомерите не са в стълбищната клетка при топломерите! Те си вървят в отделни щрангове, обикновенно вертикални през баните и мокрите помещения!

По принцип си прав, но ако ползваш топла вода от ТЕЦ, тъй като тя не свършва може да плащаш и повече от някой на бойлер, просто , защото потребяваш доста по-голямо количество. Освен това в новите сгради топлинните загуби са доста по-малки, заради стандартите за енергийна ефективност и е възоможно при една и съща квадратура на жилища да се окаже, че собственикът на апартамент с ТЕЦ плаща повече годишно - пак поради същата причина, че потребява много повече. Изобщо за да се сравняват цени следва да се сравняват жилища с еднакви характеристики. Митовете за скъпия ТЕЦ се разпространяват от два типа хора - такива, които си нямат никакво понятие и популисти, които безсрамно лъжат.

Аз съм с газов котел и изобщо не плача за топлофикация, повярвай ми. Така и със съседите сме си любими защото няма какво да делим. А това да си продаваш собствеността заради монополист е тотално безумие. Откъде накъде?

Те такъв звер нЕма у Гермяния и Швейцария. Всеки блок си има собствена "паро-централа" на течно гориво или газ. От първия до последния етаж са горещи тръбите. Плащаш само това което си изразходил + такса за поддръжка на инсталацията. В края на годината се приравняват сметките и се преизчислява коко да плащаш на месец без значение дали е лято или зима.

tonk11

По същия начин! Прав си обаче, че при новите сгради тези тръби са извън апартаментите и към всеки апартамент има само 1 отклонение! На него е монтиран топломер и така апартамента има само един а не няколко! Той обаче е и по различен щото мери разлика м/у входящата и изходящата вода а не единици! При тази инсталация може да се каже, че не ползваш сградна инсталация щото като спреш радиаторите реално топлофикация не доставя нищо в апартамента ти! Другото е, че по този начин има само 1 вертикален щранг на вход и освен това той и с изолация и реално много малко температура се отделя от него! При панелките обикновенно има по 1 щранг на всяко стая! В най добрия случай е по 1 на 2 стаи! Така щранговете са много и не са изолирани! Даже и да спреш радиатора, щранга си е там и си отделя топлина!

А бе хора, разберете най-накрая, че като живеете в режим на етажна собственост решенията за разходите по жилището НЕ СЕ ВЗИМАТ ИНДИВИДУАЛНО. По абсолютно същата логика можете да решите, че на вас канализация не ви трябва, а ви пробутват такси за услуга, която не искате. В крайна сметка баба ви още живее в къща без канализация, с външна тоалетна и като се напълни дупката , сковава втора. Водата от чешмата си се оттича в двора и попива в земята. Та както с липсата на канализация се замърсяват подпочвените води и стават негодни за пиене и няма искам няма не искам , така и за да нямаш парно и да не плащаш нищо трябва да се разбереш със съседите И ТЕ ДА НЯМАТ ЗА ДА НЕ ТЕ СЕ ТОПЛИШ ЗА ТЯХНА СМЕТКА. Обществото действа на базата на взаимните компромиси.

Бих се съгласил, ако реалността е съвсем друга! За апартамент в центъра от 150 кв.м., сметката за парното ми идва около 550 лева, а допълнително се налага да се доотопляваме на ел. печки със сметки за ток 250-300 лева! Спряхме парното и започнахме да се отопляваме на климатици и сметката стана 400-500 лева за ток, но не плащаме парно, а у нас е постоянно топло. Въпросът е, че ми пращат сметка за "сградна инсталация" от 150 лева на месец (!!!), а ние сме и на последния етаж - над нас са тавани, а до нас, от едната страна не живеят след като ремонтираха апартамента, а от другата живеят "от дъжд на вятър", а отдолу жената почина, но и преди това тя си отопляваше една стая.... Е, кой точно ме отоплява мен, като аз отоплявам с моите климатици празните апартаменти на съседите и защо плащам 150 лева на месец за "сградна инсталация"?!

Сметката за парно или за парно и топла вода?

Я кажи сега за тока - аз ли трябва да плащам на комшията, когато му работят радиаторите и ме отоплява? Нали за общи части ми говориш? Щото това прави топлофикация.

Цитирам:"Според него, проблемът е, че ние не сме коректни и се опитваме да излезем от система, която е наложена с договора, който сме подписали." А за кой точно договор става дума?

Никой не е подписвал договор.

С покупката на апартамент с ТЕЦ. С този договор. Няма никакъв, ама никакъв проблем ако ЦЯЛАТА сграда се откаже от ТЕЦ. Или с други думи ти плащаш за услуга, КОЯТО ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ ИСКА. По същата логика що не спрете да плащате данъци, които ги гласуват хора, за които не сте гласували? Аз не съм гласувал за парламентарно представена партия и това означава, че от мен искат пари за услуга, която аз не съм поръчал. Искам да плащам половината данъци и ще се откажа от половината услуги - така става ли? Разбира се , че не.

Когато си купувах апартамента в договора нямаше такава точка. Блокът не беше включен към Топлофикация...

Не знам от кое село си се довлякъл, но в София 80% от апартаментите са вързани към ТЕЦ-а по време на соца без да има никакъв договор. За тези 80% топлофикцациите много драпаха да се направят етажни сдружения вход по вход, на които да им се натресат договори, с които да рекетират, ама не им се получи.

stoiyn

Който не иска да плаща да си купи къща и да си я отоплява с каквото иска.

Айде бе! Ако си купя блок, тогава не може ли?

Аз пък предлагам да се фактурира отчетената енергия в абонатната станция на всички в сградата, пък те да си мислят кой какво да плаща. Така и така угодия няма, нека си я разпределят както искат. Нали всички са тарикати- нека се избият помежду си :)

Във входа не могат да се разберат кой колко да плаща за ремонта на покрива, въпреки, че това е регламентирано в ЗУЕС, а пък за сградната инсталация - ще стане война.....

Аз плащам на Софийска вода разликата от централния водомер и на никой не му пука ! Пусках жалба до КЕВР и Мая Манолова и след "обстойна" проверка на централния водемер ми казаха да го ... какво са 200-300 кубика разлика на тримесечие.

ти плащаш 200-300 куб м вода на тримесечие в повече? Сериозно?

Лъже, естествено. Това са 600 лева.

Разликата между централния водомер и собствените водомери се разпределя според изразходваната вода. Ако обаче на площадките има килери с мивки, когато се точи вода от тях по някаква причина, това са общи разходи - всички плащат. Ако има течове някъде - също.

А ти как искаш е да е?! Плаща се по водомера на сградата, защото толкова вода постъпва сградата, инсталацитя вътре в нея си е твоя, може да си я измениш, както ти е кеф, без да уведомиш никого и да си точиш колкото си искаш, преди личния водомер. Това, че някой някъде си краде вода си е проблем на етажната собственост, не на ВиК дружеството.