Връщат платеното обучение във ВУЗ?

След като държавата няма средства да осигури бюджетно финансиране на университетите, трябва да им разреши сами да изкарват пари, т.е. да имат възможност за платено обучение.

Обратно в новината

Коментари - Връщат платеното обучение във ВУЗ? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

къде живеете,бе?Кое е безплатно сега,че не разбрах?И в най-селския ВУЗ ти вземат такса за обучението. Безплатно е било по времето ,когато този дюмбелин от снимката е следвал.Тоест безплатно е било за родителите му,а е било платено от данъците на всички работещи.

Всеки глупак има мнение(включително и аз, уви. :):):) ). Пишете за платеното обучение, за Новите "ДЕМОКРАТИЧНИ" ВУЗ-ове....за качеството на преподаватели, обучение и материална база. Но истината е ЕДНА - АСИСТЕНТ В ТУ-СОФИЯ получава 400лв ! -чиста заплата. Всичко останало е вследствие на този факт. Срам ,СРАМ и позор за всички властимащи -ректори,декани,академични съвети ........всички онези които допуснаха Българското висше образование да се обезцени за да останат ТЕ на ВЛАСТ до момента в който идват на "лекции" с памперси.........................никой не изпуска "Кокала" ...жалка действителност....обенно да видиш как асистент с 400лв заплата, обучава професор с 2000лв на компютърна грамотност.... срам,срам,срам е доценти и професори да не могат една статия на "Word" да напишат камоли сложните екселски таблици......:). Пародия.....

еми до там води държавното то положението е като държавните болници, държавните училища и всичко държавно. На запад такова животно държавен вуз няма. Приемът трябва да съответства на нуждите на частния сектор. От там да идват поръчките и стипендиите за издръжка на студентите. Абе не става 4 или 5 години държавата тоест данъкоплатеца да хрантути един студент и той после няма да отиде в държавата да разоти за 400лв а ще тичка в частния сектор да бачка за 1400лв или пък още по лошото ще почне частен бизнес или ще избяга в чужбина. И за къв уй данъкоплатеца го е хрантутил тоя студент 5 години? от пусто в празно са казали хората. Ако частния бизнес започне да финасира висшето образование критериите ще се завишат автоматично в пъти(за пример вижте какви са критериите за кандидатстване в частна фирма и какви са критериите за кандидатстване на държавна работа), образованието ще стане много по практически насочено, а студентите ще са много по мотивирани, защото ще се занимават с реални проблеми от практиката и ще знаят, че като завършат ще имат работа по специалността, която са завършили, а не какво да е.

Как на дяма държавен ВУЗ бе идиот? В ЗападнаЕвропа висшите учебни заведения са 90% ДЪРЖАВНИ! я СЕ СРИЙ В МУТРЯШКАТА си КОЧИНА, ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ ТЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАМ!

ако сега редовните студенти имат упражнения от20,00 до 21,45 по кое ли време ще имат тогава

Всъщност някой знае ли колко завършват тази година средно и колко са местата във ВУЗ в цяла Б-я... И какво трябва да е съотношението м/у висше, сред. спец., средно... и т.н. ;)

платеното обучение влошава качеството на образованието *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

За платеното обучение Да.И без това глупавия пари няма.

Крайно време беше да се узакони купуването на дипломи!

Закона за висшето образование в България да предостави възможност за държавна гаранция и банково кредитиране на студенти за периода на обучение и специализация. След реализация на трудовия пазар по съответната специалност, ВУЗ си получава вложените инвестиции в човешкия ресурс ОТ специалистта в следващите 5 години, покриващи обучението и съответно лихвите към кредитора. Съотношението: кредитор- студент-ВУЗ - реализация на свободния европейски пазар, определя почасовото заплащане по различните специалности и мястото на европееца в обществото! Българската образователна система е корумпирана и нереформирана, но господин професора има желание да "обучава" на знания академичната младеж.

Какво значи "платено" обучение.Някои ще се скъсват от учене за да изкарат високи оценки на приемните изпити, а други просто ще си платят и .... хоп станали студенти, защото мама и тати са дали парички. Това си чисто и просто легално купуване на диплома.

Нещо не се разбира добре. Държавната поръчка остава. Който има успех се класира и следва без пари. Има кандидати, на които стотни не им достигат за да бъдат приети и платеното обучение за тях е шанс. Преди 10-на години имаше платено обучение по закон точно за кандидатите останали под чертата на класираните. Сега много от тях отиват в Македония, Украйна, Молдова и т.н., плащат високи такси за обучени и за средства за устройване. След първата година повечето се връщат, приемаме ги и плащат такси и у нас. Защо да се затрудняват семействата, самите студентите и парите да отидат в чужбина. Плащаха и следваха в Българските университети, а не подпомагаха чуждестранните. Четете рекламите - навсякаде предлагат на българчетата обучение в чуждестранни университети. С приемането на това предложение в новия закон ще могат да се приемат за платено обучение и студенти от страните в Европейския съюз, от които сега ни е забранено да събираме такси, а държавата не отпуска никакви субсидии за тяхното обучение. От друга страна, смята ли някой че с мизерните държавни постъпления в нашите университети ще се задържат качествени преподаватели и ще се развива наука (а без международно призната наука за университет не може да се говори). Какви специалисти смятате, че ще лекуват, представят в съда, ще ръководят държавата, ще работят в бизнеса и производството при обучение в безпарични университети и преподаватели, за които първа грижа им е преживяването? Платеното обучение е шанс за родното Висше образование и е в помощ на обрулената ни държава. Съчетано разбира се с качествена акредитация от чуждестранни авторитетни институции и оставане на арената само на признати водещи учебни заведения. Нека да гледаме реално не нещата, а не кой изказва предложението за платено образование (то е общо искане на ръководствата на университетите). Платено обучение трябва да има в държавните университети, както и трябва да има държавна поръчка в качествените частни университети. Повече реализъм. Другото е всички в блатото. И пак за непосветените - държавата заплаща образованието на всички кандидати, които могат да се класират.

точно това за което гояориш трябва да се премахне. Така наречената "държавна поръчка" е анахронизъм, останал от "социализъма", когато държавата поръчваше според заслугите към партията кои да станат висшисти, те завършваха СУ и ВИНС Карл Маркс и пълнеха канцелариите на съветските заводи, а останалите пълнеха самите заводи. Държавата вече не поръчва. Може би само в областта на публичната администрация и административния капацитет да има някакво "поръчване". Останалото трябва да е на пазарен принцип. Никой не учи 5 години за кеф, а за да си повиши статуса и да придобие качества и умения, които да му донесат пари някой ден. А и другия полезен ефект за платеното образование е че като се направят таксите във всички вузове като тези в Европа(не по 440лв на семестър за Право в СУ) ще могат да учат само тези, които са уредени материално и няма да им се налага да работят по време на следването си като по този начин се поругава целият учебен процес. Едно време на такива учещо-работещи им викаха ремсисти :) и накрая нито наученото научено нито работеното работено. Не става така. Иска се едно академично спокойствие и сигурност за да може един висшист да се изгради като професионалист и да се обучи добре.

"ще могат да учат само тези, които са уредени материално" - а за другите ....!? Измъкване от блатото няма, така ли? Всеки трябва да има шанс да промени живота си към по-добро.

Колкото и скъпо платено да стане образованието нивото няма да се вдигне. Само университетите ще станат по-богати

разбира се че висшето навсякъде трябва да стане платено. Който е беден няма да учи, а ще бачка във фабриката, ще събира пари за да могат децата му да учат. Така е в цивилизования свят. Кви са тия държавни субсидии, кви са тия държавни поръчки? Държавния ВУЗ(разбирайте СУ) като ги изпълнява тези държавни поръчки после може ли да осигури на всички завършили по държавна поръчка работа в държавата? или да стават продавачи на книги по сергиите. Частния сектор е този , който трябва да поръчва, но съответно и да плаща, а като бизнесът отделя пари, той ще е заинтересован от това как се подготвят кадрите , за които плаща. Не като до сега в Софийския. А ще ги видим като им стана всички специалности платени дали ще се натискат за държавните вузове толкова колкото до сега. Щото те сега са много отворени понеже държавата им плаща заплатите и те си правят със студентите каквото си искат. Пълно плащане на всички специалносто по всички вузове. Да има разбира се програми за наистина социално слаби при ясно определени и измерими критерии това е аре чао..

До azzz! Кой е този цивилизован свят бе нещатник? Я го покажи тук, да видим дали познаваш света на 10 км на запад от Калотина или вкарваш в действие мутришките си представи за "цивилизован свят". Я се скрия в "Мутрашката си кочина" и там да грухтиш на воля!.Много се станахте сербез откак дойдохте на власт!

САЩ, Япония, Израел, Германия и т.н. Не е нужно да пишеш До Azzz, в новия форум се вижда че е реплика :):):) ма карай нали си много образован.....

Кой не знае Боби Борисов, кой не е чувал за него? Комсомолци ли по събрания или пък видни партийци?На "ти" с Тато, на "ти" с през. Първанов, на "ти" с ББ.; какво искате повече за една успешна кариера. Нещо като Красьо черния, само че "съвсем" друго! Тук е столица, не е Свищов, айде де.

ти пък за какво се бориш не те знам? Сравняваш Борисов с Тато, но точно при комунягите беше безплатно, а сегашното управление иска всичко да стане платено. Изобщо си много неадекватен.

Когато преправят конституцията, да пишат, че образованието е достъпно само за богатите. Също и здравеопазването, както и всичко останало. Няма защо да се лъжем. А държавата няма пари, защото общественото богатство бе приватизирано от шепа мошеници - така се строи капитализъм.

Нещата отиват до безкрайната американизация , колкото и да не се харесва на определени личностти в родината ни. Да. Обичам родината , мразя държавата. Факт. Завърших висше образование с квалификационна степен бакалавър МИО , но след 3 месеца заминавам да уча в западна европа. Срам и позор , но не за мен , а за тези които позволиха такива като мен да напускат България. Помнете колко Български души са проляли кръв и бродяд из Родината ни ! А сега.. я продават за жълти стотинки... както нея , така и собствените си задници (без цензура , има защо!) !!!

че какво да те вържат да не бягаш ли :) свободно движение на хора, капитали, стоки и информация това са основните принципи на ЕС. Всеки да си ходи където си иска, друг ще дойде на ваше място не съм видял университетите да са опустели ама като сте толкова отворени я ходете да учите на запад с кирливите си заплатки и пенсиики на мама и тати, а ? Ще ви дадат ли там тапията за 300лв на семестър а? а наемче 200лв на месец къде ще го намерите в Европа. Само ревете кенефи нещастни. И тия приказки за пролятата кръв сме ги слушали аре стига моляви се....

Абе, човек, ти чуваш ли се?? Именно заради тези хора, които напускат родината си, защото виждат повече възможности в Западна Европа сме в това положение и то защото никой, ама абсолютно никой не прави ама толкинко, за да задържи младите, умните хора в България, където има нужда от тях... Това е типичното нашенско поведение - Не е важно аз да съм добре, важното е Вуте да е зле. Проблемът идва, че Вуте далеч не е зле, а ние не виждаме как сме затънали до очи вече в блатото!!!... Накъде повече? За статията - ако това наистина се въведе, аз лично предпочитам да платя, за да уча в чужбина, отколкото в УНСС, където повечето преподаватели нямат бъкел представа за какво са там!!! С извинение, но няма просто да има за какво да платя! Има няколко преподаватели, за които бих гласувала с две ръце ЗА - хора, за които си струва да учиш и да бъдеш студент... но за останалите........

Най-накрая!!! Това е истината... В най-елитните университети в щатите се влиза или със стипендия или с пари... Аз съм ЗА

УНСС не струва парите си! И като не може да обучава без пари студенти, да се затвори със закон! И всеки платен Университет да се затвори също! Иначе какво става? Здравеопазване-с пари, обучение -с пари, а управление "без пари" и без акъл?! Боже, пази България!

Съдебната система в момента е плод на платеното обучение. Последните години в нея влизат само хора завършили платени вузаве. Научени всичко да се заплаща от студентски години.

Съдебната система в момента е плод на платеното обучение. Последните години в нея влизат само хора завършили платени вузаве. Научени всичко да се заплаща от студентски години.

абе кенеф ти като пишеш ръцете ти имат ли връзка с главния мозък изобщо? Как го сметна че в сегашната съдебна система са хората, завършили платените вузове? Тия побелели юристи са на по 50 и нагоре години значи са завършили преди не по малко от тридесетина години е преди толкова време май-още Тато беше на власт не си спомням да е имало частни вузове. Май май точно заради тези "хубави" юристи, завършили държавния вуз и които не са учили и половината от предметите , които се учат сега, заради тях правната система е такава в момента. Ама комунистите ви научиха само да плямпате без да имате никакво покритие, така че вземи си ходи на село, спри си интернет и си гледай градинката щото се излагаш....

Съдебната система е в това положение благодарение на правистите завършили платените вузове.Те с пари решават всичко научени от студентската скамейка. Проверете и ще се убедите сами.

Докато труда в България е с толкова ниска цена-как може да се товарят семейните бюджети с още и още данъци,такси , осигуровки,платени услуги.То не беше плащане за рецепти,за здравни услуги .за обучение и т.н.

И ТОВА ЛИ ПАК ДОЖИВЯХМЕ?! Управляват ни неграмотни, защо пък да се учат децата ни?! ИТОВА ЛИ ПАК ДОЖИВЯХМЕ?!

Това е правилно тези сгради са строени с държавни средства или платено за всички или да е безплатно. Не става така за едни платено за други безплатно на края нали всички ще отидат работят някъде . Я да се бръкнат всички родители ,щом искат децата им да не се морят от работа . Тези сгради са строени с държавни средства на сила не се учи а като искаш да учи да си палти . Безплатен обяд няма така казваме ние родителите на децата с палтено обучение . Айде не знаем каксе пишат оценки преди какнидатстване , на всички учители и преподаватели дацата им отличници - да ама не на нас тези пинизи . Дали ви харесва или не и това е факт . Две деца две такси по 950 лева на семестър на дете дали ми харесва или не това е ! Дали ще ме пюете ми е все едно защото не залащате таксите на децата ми .

И как при положение, че в една Германия студентските такси са около 1000 лв на семестър, а на някой места може и на година да са около тази сума, този ще ме привлече в УНСС????????? Дори и родителите ми да не могат да ме издържат, аз мога да работя и да уча, трудно е но се с малко хъс се получава... На всичко отгоре знам немски език много добре... Как бе социалистическо отроче ще ме накараш да дойда в тъпия ти ВУЗ, където преподавателите влизат, за да се заяждат със студентите, вместо да ти обяснят нещо, което не си разбрал, те предпочитат да ти кажат, че си тъп и нищо не знаеш, на всичко отгоре учебните планове са стари, неадекватни, липсва и практическа насоченост и при все това да плащам... за кое по точно да платя?

Браво, мойто момче! Аз също съм завършил в Германия. Преподавател съм у нас от 1980 г. и напълно ми е ясно за какви преподаватели говориш. Ами това са селендурчета, навремето дошли във вузовете за софийско жителство. По принципа на шуробаджанака и аз на тебе, ти на мене, получиха "научни" звания и степени и сега дерибействат както си знаят. "Каквото си баба знае, това си бае" - така преподават те "науката". Нищо чудно, че такива ще са и знанията на студентите! Es tut mir leid !

Уважаеми колега, аз съм завършил висшето си образование в провинциален ВУЗ и пак там съм действащ професор. Не споделям изказаното от Вас мнение, понеже измествате проблема в погрешна посока - за придошлите в София селянчета и начина на израстването им, пропускайки умишлено факта за ръководната роля на ПАРТИЯТА повсеместно. Ние с Вас отлично знаем по ОНОВА ВРЕМЕ как се уреждаше слевдане в чужбина, макар и в рамките на соц. лагер. А относно стойността на научните работници, онези, при които сте се обучавали дипломирали са измислили т.н. наукометрични параметри, въз основа на които може да се направи обективна оценка за стойността на даден университетски преподавател или научен работник и значимостта на научните им разработки.

Кога ще закрият тези печатници на дипломи без покритие като УНСС, Нов Български, Леснотехническия и останалите. В София има само четири университета - Военната Академия - Г. Раковски, Медицинския университет, Софийския университет, ВИАС. Останалото е средство за източване на пари от бюджета.

Напълно те подкрепям, защото си ПРАВ. По мое време това бяха истинските ВУЗ-ове и те си останаха и досега, защото имат традиции и все още не са са поддали напълно на комерсиализацията и чалга-културата. Всичко останало е спекулация и търгашество. Важно е да вземат парите на хората или образно казано КАК ДА ОСКУБЯТ ПУЙКАТА!

Добре бе баце,платено,платено,ще дадем,ноооооооооо...Когато давам пари и ти плащам за обучението си,искам обяснение за всяка оценка от която съм недоволен.Искам за всеки изпит да има резолюция с обяснение от изпитващия,куде съм сбъркал и какво да наблегна на поправката примерно.А се е забавил един изпит по вина на вуза,плащане на неустойки на студента,и накрая по време на следването да се дава примерно половинвта такса,а другата част при връчване на дипломата,а не разни селски тарикати,да ми се връткат и правят на недосегаеми.Да ми мрънкат на лекцийте и да искат майка си и баща си на изпитите.Превърнахте вузовете на кочини и обърнахте младежта на идиоти с безкрайните си номера с поправки и ликвидаций.Вие,академичните преподаватели и ръководители,не сте по-долу от икономическите и криминалните престъпници.Легенди се носят за един преподавател жъж ТУ във Варна,мисля че Петров му е фамилията и преподава физика.Дето ако не отидеш за консултаций при жена му и да се отчетеш,изпит ще видиш в шестък.Мисля,че г-н Цветанав трябва да се разшета из тази пасмина която спъва българската младеж и да сложи край на преподавателската тирания.

Студи, преди да плюеш хора, които са по-грамотни и учени от тебе, научи се, че консултации се пише по този начин, а не консултациЙ...цялото ви неграмотно поколение трябва да научи поне това правило....

че то да не би да е безплатно от 10 -тина год. насам??????????

Идеите на този човек винаги са ме втрещявали....сигурно професурата си я е защитил в хола, декламирайки статии от стари броеве на комсомолска правда.. според него УНСС има капацитета да поеме още 3000 студента ..... може и да е прав просто трябва да направят повече кафенца в двора и ще има места за всички...

Не си разбрал идеята на господин ректора - не още 3000 студента платено обучение, просто УНСС да стане изцяло платен университет и всички 3000 новоприети всяка година да плащат по 1000 лв. Сега разбра ли? УНСС равнис по НБУ.

Защо направо не отворите по една сергия и да продавате дипломите? Колко са платили родителите на този тюфлек за образованието му?

Прав си, професоре, само дето платеното обучение прилича на "купено"..Ако мерите с един аршин знанията на студентите от държавната поръчка и тези, дето са си платили - ОК, обаче практиката досега друго говори...

Подкрепям!

ПЪРВО елитът да върне окраденото и държано по банки, ВТОРО-елитът да не прави никакъв опит да ограничава образованието на хората и го прави само за БОГАТИ ,защото ще бъдете съдени в Стрсбургг. Цяла западна Европа живее с напълно безплатно образованиет до последен курс на Унивеситта, в най беданата страна -България се прави долен опит за ограничение на образованието. СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ И ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ!ideyazabulgaria.org

Крадеца вика "дръжте крадеца"

И пак ще се навъдят стотици специалности от рода на "маркетинг на менидмънта и плетенето на една кука", за да могат преподавателите да се събират на групички и да водят повече лекци и да взимат повече кинти. И после пак пълно с безработни, защото са учили някакви абсолютно безполезни глупости.

Това,че ще бъде платено не значи ,че ще бъде качествено.Ще си остане на същото ,че и по -долно ниво. Затова щом ще се плаща - обучение в чужбина.

Не виждам смисъл да се оплакват, в българските вузове са останали много малко български студенти. Не знам как е в другите вузове, но във Варна и Русе учат предимно турски студенти.

Извинявам се, но Вие в УНСС откога решихте, че възпитавате качествена работна ръка? Даже и се оплаквате от намалените субсидии? Нито преподавателите Ви са преподаватели, нито възпитаниците Ви струват нещо.

то в УНСС- старо свърталище на корупция отдавна мечтаят за това.

Всеки знае,че в УНСС и сега е платено,но поне ще се узакони даването на пари за изпити и няма да си уволняват кадрите.

Много искат! Сградите и техниката на тези вузове са строени и набавени с данъците на хората и докато е така ситуацията нямат право да искат нищо платено. Ако искат частен вуз си правят сградата, оборудването и тогава си слагат такси!

За коя техника говориш - за компютрите правени в Правец ли? Нали тези сгради трябва да се ремонтират и да им се сменя дограмата? Ако искаш извикай баба си да я смени.

Прав си! И аз съм възмутен. А на всичкото отгоре и този професор си е получил дипломата "даром" от Държавата. Лев не е платил за собственото си образование... И ако изходим от теорията на Маркс, то добавената стойност, която сам той реализира, ще трябва да я дели с този, който е инвестирал в него - т.е.с държавата... Да си плаща дивидент на инвеститора, а не да чака за заплата от него. Така и бюджена на ВУЗа ще си вържете... Това изкривено мислене от времето на социализма да си го заврат отзад... Наистина "НЯМА БЕЗПЛАТНИ ОБЯДИ". И нямам намерение да ти плащам за нещо, което сам ти си получил даром... Това "предложение" пада - дай друго. Да те видим: След ато си професор, тогава дай нестандартна идея! Стига по шаблони...