Това заяви пред журналисти председателят на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов, след като участва в откриването на общото събрание на съвета в УНСС, предаде БТА.

Професор Борисов, който е и ректор на УНСС, коментира темата за намаляването на бюджетната субсидия на висшите училища, съгласно постановление 76 на Министерския съвет от 20 април тази година. Тазгодишният бюджет на университетите е 90% от миналогодишния, а сега през април той беше намален на 80%, обясни Борислав Борисов. Така бюжетът във висшите училища е в границите на фонд "Работна заплата" и е 75-77%.

УНСС с този орязан бюджет няма да може да ремонтира, да строи, няма да се увеличават заплатите, няма да се купува нова техника, защото компютрите също са капиталови вложения. В някои университети положението може да е по-различно, но висшите училища масово са в подобно състояние, допълни Борисов.

Ние разбираме кризата, ясна ни е ситуацията и затова включваме в проекта за нов Закон за висшето образование (ЗВО) няколко предложения, сред тях е и това за платеното висше образование, изтъкна Борислав Борисов.
По думите му в момента УНСС има свободен капацитет за около 3000 студенти, които може да приеме в платено обучение.

"В частните висши училища студентите плащат по 2000-3000 лв.  на година, а ние може да искаме, например за платеното обучение в УНСС по 1000 лв. на година и така от тези 3000 студенти бихме получили 3 000 000 лева", посочи Борисов.
Той заяви, че бюджетната субсидия на УНСС е била намалена с 2 500 000 лева, а с въвеждането на платеното обучение финансирането би се компенсирало.

В проекта на ЗВО се предлага също частните висши училища да могат да кандидатстват в конкуренция с държавните висши училища и ако спечелят и докажат, че обучават по-добре по дадена специалност, да могат да получат държавна поръчка, каза още ректорът на УНСС.

Междувременно проф. Борислав Борисов беше преизбран за председател на Съвета на ректорите. Неговият мандат беше удължен, както и този на управителния съвет.

Съюзът на учените в България (СУБ) подкрепя за инициативата на Софийския университет срещу приемането на 76-то постановление на Министерския съвет. Това обясниха от съюза по повод предстоящия утре протест, организиран от СУ срещу орязването на бюджетните субсидии на висшите училища. Приемането на това постановление в условия на криза би било приемлива мярка, ако университетите, БАН и научните организации, работеха до момента в условията на финансов комфорт и благополучие, посочват от СУБ. Реално финансирането на висшето образование и особено науката, са системно орязвани и сега са
под жизнения минимум.