Трите стълба спасяват здравеопазването

Реформата в здравеопазването предвижда тристълбов модел на осигуряване - основен задължителен пакет, допълнително задължителен и допълнително доброволен пакет.

Обратно в новината

Коментари - Трите стълба спасяват здравеопазването | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В Германия ще му излезе солено. Плаща се 14,3 процента от доходите, като минимума е на социалната база от 840 евро и максимума е 3675 евро. Плюс още 2,2 процента за линейки, престой в болниа и т.н. С две думи общо са 140 евро на месец в случай че си на минимална заплата. И най-много 600 евро. Ако искаш специално обслужване. Тоест да не чакаш за час и т.н. си има доброволното осигуряване. Ама немците имат хубави заплати. Могат да си позволят подобни суми. Проблема е при нас, че заплатата е 200 300 евро, а цените на лекарствата поне са същите като в западна Европа. Какво ни остава? Плащаме и чукаме на дърво да сме живи и здрави, че държавата да направи нещо за теб е глас в пустиня..

а, сега да видим.....аз съм хронично болна и в пенсия по болест, ще ме осигурява държавата, но аз искам качествено да ме лекуват и то всеки път, разбирайте непрекъснато..... Мъжът ми е здрав и работи, ще му съдерат кожата, но да видим дали аз ще мога да ползвам неговите допълнителни,задъл и прочие застраховки. Ако не - ще се съдим с МЗ май.....:)

Тоя Лъчезар Иванов е абсолютен малоумник.Първо щое ни остави без лични лекари (с малоумния закон за здравното осигуряване) и безумните глоби за лекарите в него,а сега и стълбове строиВзел се е насериозно май!?.Кой ще ни лекува после бе скапаняк?

Я попитайте, който знае, дали държавата плаща дори задългителните вече 8% за пенсионерите примерно. Моя отговор е НЕ. Пък колко плаща за деца и учащи се просто не ми се мисли.

При пенсиите има 3 стълба и всички сме свидетели за какво става въпрос! Мизерия! Но яко лапане на пари пада. Може ли този умник, предлагащ 3 стълба, да ми обясни при доходност МИНУС 11% на допълнителния пенсионен фонд какво става с парите ми? При положение, че елементарен депозит е с ПОЛОЖИТЕЛЕН процент! Аз ще отговоря - ЧЕЗНАТ! Явно обръчите от фирми, на новите управляващи искат да си направят фондове, а ние да се осигуряваме 3 пъти за едно и също нещо! Къде го има това? Това е пълен рекет! Ама докато няма счупени глави на министри тази държава няма да се оправи! Убедих се!

Еми.... да видим следващото правителство дали ще има някаква представа как да управлява градивно. Плащам близо 600 лв. на държавата месечно като данаци, но нищо не ми се струва променено и подобрено в здравеопазването. Последно чух щяло да фалира министерството, де да знам. Аз ще чакам да видя.... но вече не в България. Успех.

Господа, насилие над гражданите е държавата да задължава гражданите да дават парите си на други граждани и сдружения на частни лица.

До тук разбрах какво ще иска и какво ще взема от мен държавата - къде доброволно, къде доброзорно. А какво ми се гарантира срещу внесените от мен вноски ? Това ще спре ли всякакви видове доплащане като отидеш на лекар? Кога най-накрая ще се регламентират нещата в зрдавеопазването та да сме наясно като отидем на лекар, а не всеки път да гадаеш с колко и по какъв повод ще те сурвакат!

Ами защо чакаш, сключи си я и в Германия ако искаш. Проблема ти ще е, че в Гърция вноските са поне 7-8 пъти по-високи!!!

Този Лъчезар Иванов, още преди ГЕРБ да спечели изборите е имал 50 апартамента. Кой знае колко много ще се облагодетелства сега!

Е, чакайте да си плащам осигуровките на пълна заплата.....300лв обявена заплата стига толкова.То не беше задължителна, втора задължителна, а след това ако останат пари и допълнително доброволен пакет който ще работи за нас .(Първите 2 за циганите)

Тия крадци нещо са се объркали. Народът не желае да плаща за задължително здравно осигуряване те въвеждат допълнително. Същевроменно ролята на държавата се ограничава само в сферите на контрола / т.е на корупцията/. В пазарна икономика държавата ще определя цени, а доброволните задължителни фондове ще прибират на хората паричките и от това ще правят печалба. Поредните кърлежи, които ще смучат кръвта на народа. По света има 3 стълба, но единият от тях е държавата. Това е някакъв чисто български модел с предизвестен край. Вместо да се опростяват нещата, новите управляващи ги усложняват, за да могат да крадат на воля чрез посредници-частни здравноосигурителни фондове.

Аз пък искам да си сключа медицинска застраховка в Гърция и да се лекувам там.

А от кой стълб ще имат полза гражданите?Защото излиза,че за нас никой не мисли, срещу платеното здравно осигуряване,което си е данък не получаваме нищо, а отново плащаме навсякъде. Сега се говори за увеличаване на плащанията,като се мисли за печалба на дружествата,а не за нуждите на гражданите. Докога само ще плащаме и ще се молим да не се разболеем,защото тогава става ясно,че сами трябва да се оправяме и да плащаме здраво навсякъде.

Лъчко е привърженик на бившия холандски модел - бивш, щото и холандците се отказаха от него. 1. При холандците може и да е сработила тази система, но у нас едва ли ще стане - да си спомним какво се случи с пенсионните фондове... 2. Явно, двете части на реформата ще се движат успоредно - от една страна ще ни карат да плащаме допълнително. От друга, ще трансформират изакриват болници - според финансовия и здравния министри. 3. Какво ще стане в малките градове, дето една общинска болница обслужва и маса села наоколо и където държавата е решила тази болница да стане нещо като фелдшерски пункт? Много ясно - кметовете ще ги приватизират. 4. Краен резултат - с новите задължителни вноски ще финансираме частните приватизерани болници и клиники. 5. Мадицинската мафия отново ще е доволна. Сега ще видим, как след като гепи пътните винетки, СИБ ще развие и мощен медицински фонд... То лакомията няма насищане! Да живеят ТИМ (ЦКБ), СИБ, всички БКП-та и най-вече - Групата за Евтаназия на Република България - ГЕРБ!