Това заяви днес председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов на кръгла маса за реформата в здравноосигурителната система в страната, предаде БТА.

Иванов съобщи, че гражданите, които се осигуряват от държавата, са 4 100 000 души. Техните здравни вноски ще бъдат покривани от държавата. Част от тези граждани - пенсионери с реституирани имоти или получаващи пенсии над 600 лева - при желание биха могли да се осигуряват от частни осигурителни фондове.
Той уточни, че реформата предвижда всички останали граждани да внасят лични средства, които ще бъдат 2% от реалния деклариран годишен доход.

Ангажимент на държавата ще бъде да определя допустими максимални цени на медицинските услуги и дейности и обхвата на задължителното здравно осигуряване, както и да регламентира и регулира дейността на частните дружества.

Според стратегията, здравноосигрителните дружества ще имат възможност за формиране на печалба от втори осигурителен стълб. През първите две години от получаване на лиценз дружеството ще се задължава да реинвестира реализираната печалба за модернизиране на информационни системи и технологии, клонова мрежа, развитие на персонала.

Реформата предвижда всеки един от частните здравноосигурителни фондовете, които към момента са 21, да отделя процент от месечните преводи на суми за гаранционен фонд. За да отговарят на изискванията, частните осигурителни фондове трябва да имат финансов ресурс от пет милиона лева и да имат свое представителство в 28-те области на страната.

Контролът върху здравноосигурителните дружества ще се осъществява чрез отделянето на надзора върху частните дружества за здравно осигуряване от застрахователния надзор.

Иванов обяви още, че ще се създаде изпълнителна агенция по финансови анализи и прогнози към Министерството на финансите, която ще извърши оценка на клиничните пътеки, за да може да се направи тяхното реално остойностяване.