Последните дни на цар Самуил

Цар Самуил е починал на 70-години от тежка рана в областта на лявото слепоочие.

Обратно в новината

Коментари - Последните дни на цар Самуил | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

kakav cherep? kakva rekonstrukcia??? De go nameriha tozi cherep, che pa i kak go razpoznaha, che e na tzar Samuil???

Abe, hora kak e vuzmojno nekuv si Murat da pravi tuka takiva izkazvaniq i vie da si mul4ite?!

Do Murat: MAOKA TI DA E..A TURSKA S..DLIVA! OTIVAI SI V TURCIQ! NIKOI NE TE ISKA V BILGARIA! A, VPRO4EM PO-KRADLIVI I PODLI OT TURCITE PROSTO NQMA! A TVOITE PREDSHESTVENICI NE SA VIJDALI KONE I V SUNISHTATA SI, RAZBRALI, BE PARCAL

сведения не потвърждават глупостите на Б. Димитров. Единствено ако ст. н. с. ст. Б. Дим. не е станал средновековен хронист.

НЕ Е БИЛ ЛЕКУВАН ЗАЩОТО НЕ Е ИМАЛ ОСИГУРОВКИ.

Ne na tri moreta,a na tri dereta!

БЪЛГАРИЯ НА 3 МОРЕТА !!! А ЗАЩО НЕ И НА 3 ОКЕАНА ?

Пор ли си или граф незнам, истината е обаче, че не си прав!!! Нямам време да споря, но между 987 и 991 България достига най-големите си размери! Прочети това, за да видиш че спрез това време си възвръщаме източна Б-я! Това поражение, както и започналите междуособици в империята, които продължили около три години (987-989), позволили на Самуил да премине към осъществяването на своя обширен план. След един конфликт между двамата братя, който струвал живота на Арон (вероятно наскоро след 986 г. ), Самуил подготвил сериозно военно настъпление далече на североизток, което имало за резултат освобождаването на изконните български земи между Стара планина, Черно море и Дунав, както и на териториите отвъд дунавските устия (към 989 - 991 г. ). Тези успешни действия/ довели до възстановяването на някогашното единство на българската държава, до консолидирането на българите и до събирането на онези сили, които правели жестокия двубой с Византия равностоен. Самуил се оказал не само достатъчно прозорлив, но и успял да осъществи още една изненадваща акция - български войски овладели Драчката област, както и част и от Македония с градовете Верея и Серния. Айде и поздрави!!!

Проф. Йордан Йорданов упорито налага монголоидната външност при всички реконструкции. И без това кожата оформяща лицето и пресъздавана от Йорданов е по-скоро художествена измислица. Ако целта му е да докаже уногундурския произход на българите по-добре да спре дотук. Аз не се идентифицирам с подобни.

Цар Самуил е македонски цар Отскоро ходя в Македония по работа!Не ми се стъпва вече там.Тия хора са така изродени и озлобени от липсата на история /а се водят народ/, че се чудят какво да кажат сами и само да докажат че са самостоателна нация Царот Самоил бил син на комесот (кнез) Никола и Рипсимиа коа била со ерменско потекло. Според Скилица, тo и неговите браа се синови на еден од намоните комити во Бугариа; Стафан Таронски пак пишува:Тие биле од ерменскиот народ и по потекло од провинциа Деран,а императорот Васили ги префрлил со наемните воски во Македониа да се борат против Бугарите. Но тие се одделиле од императорот на Грците и преминале на страната на царот на Бугарите

Kogato e kradqal nechii kone,nqakoq e udaril kradliviqa bulgarski car v lqavoto slepoochie.

Това е БЪЛГАРСКИЯТ ЦАР КОЙТО ТРЯБВА НА БЪЛГАРИЯ ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО

MI triabva vsiako balgarko dete da znae istoriata ni na izust edva li ne! Triabva o6te ot dettskite gradini da im se kazva 4e sa balgari i osnovnia im ezik e BALGARSKI!!! Traibva da se povtaria 4e suma ti narod e zaginal samo i samo da ima ime BALGARIA na kartata na sveta!!!

това е един от великите български царе ,който със сигурност би екзекутирал цялата папла4 която е в парламента сега!да бъде ве4на славата му !!!

Чудя се как сме успели така да се изродим :( за толкова кратко време :( днес сме един смазан, страхлив, инертен и доста подъл народ :( - роби :(

Иначе за Самуил...мн хора незнаят, че при него България достига най-големите си размери!!! Това става след Битката при Траянова врата 986г. По това време Византия е заета с арабите и не може да отдели мн време за Б-я. Така Самуил достига до гр. Драдж, днешна Албания. Това разбира се се променя, след като Византия се справя с арабите. Така се стига до битката при Ключ 1014!

ей тва е цар,а не кат сегашния:)

РПГ-29 Вампир (23:15ч.) Това с войните е тънка работа. По ония времена военното плячкосване обикновено е било тотално. Народът какво е имал-козяк, гърне. Кой ще бие толкова път от Константинопол до тук за това. Плячката е идвал от ограбването на богатите. И затова цялата богата класа е била на конете си и в боя. В този състав, в който сме днес мисля, че няма да защитим отечеството. За съжаление. Ти да си прочел нещо патриотично? Да си чул някаква музика-българска, която да те настрои на патриотина вълна. По празниците. Ние се претопяваме културно. Аз като чета тук за Косово и Македония всеки път си мисля, колко хора казват-Това е наше, онова е наше, но никой не казва, Абе, за тая свобода толкова народ е измрял. Ми вземете, сложете го тоя национален флаг да се ветрее навсякъде, та като минем покрай него белким се сетим, че сме българи. Ние сякаш самите се опитваме, колкото се може по-скоро да се обезличим. Тръгни по улицата и гледай. Магазин. Продават кюлоти. Надписът на английски. Че всеки нормален като мине се сеща, че е за бельо, а не за средновековна литература. Какво повече да кажа. Сложи Ганьо гащи на английски и се чувства европеец. Трагикомедия. Най-добрите училища са за чужди езици като изключим математическите гимназии и от сорта. Народ без самочувствие. И много ме е яд като каже някой За нас не знаят в Европа. Ами това е проблем на Европа, не е наш. Знанието не е само резултат на успехи, а и на комуникация. Ако във Франция пказват два документални филма по 15 минути на година за нас-какво ще знае Франция за нас. българският Археологически музей не е Бритиш Мюзиъм, ама всичко вътре, както и това дето нон-стоп пълни частните колкции по света е направено тук. А в Британския музей почти всичко, което се пази е сътворено от други народи. И като пиша за това се чудя кога държавата ще премахне тази язва иманярството. Но всички трябва да си пазим богатствата. Като види някой, че копат да се обажда анонимно в Археологическия музей. В ДАНС. Това също е национална сигурност.

Аз мисля, че определено има монголоидни черти. Струва ми се, че най-дългият мир с Византия е бил 30 години. Май беше при Иван-Асен. Така както го гледам цар Самуил мисля, че набързо щеше да ни изкара от борда и да ни вкара в пътя. Мир на праха му. Бьлгарски цар.

Ne na Simeon Gotski, a kakto chico kazva, na drugariq Lenin prilicha :)

война се води и в момента, но с други , съвременни средства. Само че някои вече са се продали на алчния западен свят и не искат да воюват и даже не искат да знаят че се води война за отстояване на Родината. министър означава слуга. А израза депутата е слуга на народа , не е точен превод, това е сентенция на великия Сталин!

kak mojaha da go dokarat da prilicha na drugaria lenin

водил 50 години война с Византия... Я сега честно да си кажем, кой от нас, пишещите умни и не толкова умни неща в нета, е готов да води 50г. война за България? Да зареже всичко и да тръгне на война, безда знае, ще се върне ли жив, ще бъде ли осакатен и дали неговата кауза няма да бъде загубена след 10г от следващите бойци (защото е сигурно, че не всички ще воюват 50г, някои ще загинат още в първия бой...). Боя се, че повечето от нас няма да са склонни на такива жертви, а ще целунат Византия, исляма, идолопоклонството или каквото там дойде. Понеже не съм съвършен, мълча за себе си :(

в превод слуга на народа е министър, а не депутат. Депутат е сгрешена дума, правилно е да се пише дупетат, за да е ясно с како мисли, гласува и за какво живее.

Май на тия, дето им прилича на нашия цар и двете очи им липсват! Как ще сравнявате това лице, с лукавата, дребнава, лисича и долнопробна измамническа физиономия на дедо Симо? Бил съм в този музей (в Търново) и ме порази мъжественото сурово излъчване на възстановените исторически фигури...Нямат нищо общо с днешния българин, за съжаление - високи, горди, решителни!

Сега, след като е готова възстановката осатва само Божидар Димитров тържествено да го погребе във Велико Търново като останалите открити от него български царе.

Ей хора , я си представете Станишев , симеон и доган на мястото на братята Самуил , Мойсей и Арон по онова време - какво ли щеше да е останало от България сега , а?

Абе не само на тебе ти се струва, и на мене така ми се струва! Твърде много прилича на нашето любимо царче Сакскобургготски!!!

Проф. Йорданов пак възстановава някакви монголоиди! Професоре, стига фалшификации! Вижте рисунката на Муцопулос, това все още си остава най-добрата лицева реконструкция на този череп.

Само едно съществено уточнение - Институт по антропология към БАН няма, има Институт по експериментална морфология и антропология с музей към БАН.

Хора. Гледах го по ТВ. Честно Ви казвам това си е на вид чист дядо Ленин. хаха

Грешиш , прилича на John Locke от LOST

Цар Самуил наистина е имал тези наранявания след битката при р. Сперхей, но умира не от тях, а от инфаркт. Така че заглавието е неточно.

Не не е.Това е поредната подигравка.

Да , и затова е загубил България за 200 години.

Успял е да опази България в смутно време. А днешните управници без война предадоха България...

С уважение към гърците,които преди две години направиха паметник на кап. Петко Войвода. За това че е защитавал и гърци,не само българи, от турците

Ей това е Велик Българин!!! Борил се е мъжки за България! Сегашните депутати / в превод - слуги на народа / са някакво извращение, с което, незнам защо, Бог ни наказва! Гордея се , че принадлежа към племето на цар Самуил!

На мен ли така ми се струва, или са го направили да прилича на Симеон Готски?

Да,велик Български владетел,и легендарен военоначалник,погреб в югозападна България!

цар Самуил е умрял от срам, защото една врачка му казала как ще тълкуват историята македонските историци-националист след близо 700 години...

Умрял е като куче от раните си и ако вярваме на историците ни, за да запази нещо, обречено от великия ни цар Симеон. 1300г. , но май преди второто българско Царство трябва да търсим.

car samiul e moje be edin ot nai golemi balgarski care !

ей тва е цар,а не кат сегашния:)

Мурат, от време на време се появяваш в коментарите с хапливи забележки за българите и България. Смятам, че и на теб България ти е дала нещо - поне да разбираш този език. Не знам причината за държанието ти, но нищо не извинява поведението ти. Ако мразиш всички българи, защо разглеждаш български сайтове. Аз не се нуждая, докато чета за българската история, да се натъквам на изключително плоски коментари. Няма нужда от теб. Не искам да те обидя, просто имаме история, която уважавам.

Аз казах че ще стане за някои от семействотоим ,и накрая няма да се обичаме.Тоя череп да си го вземат,и да го върнат в турското гробище откъдето са го взели.

Гласувах за Цар Самуил в Кампанията Великите българи защото винаги съм се възхищавала на величието на духа и силата му.Мъчно ми беше че тази велика личност не успя да се класира в първите 10,което означава че малко българи познават историята и делото на Самуил.

Ne na tri moreta,a na tri dereta!