България плаща рекордна сума заради Синята къща

Рекордно обезщетение от 462 000 евро ще плати България на собствениците на една от най-красивите къщи в Стария град в Пловдив - Павлитовата или Синята.

Обратно в новината

Коментари - България плаща рекордна сума заради Синята къща | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каква ирония - най-красивите къщи на Пловдив (Филиполи) са строени в разцвета на турското робство ...

1850г е разцвет за турското робство? добре ли си или те мързи да четеш. Турция си отива, разпада се, гърция е вече свободна ,балканите вече не могат да се задържат, ври и кипи, само великите сили спират освобождението ни защото не искат балканите като християнски държави да отидат към русия. 500г запада помага на турция да държи балакните в робство защото мразят православните и защото няколко от най богатите фамилии си имат чудесен биснес и пазар с турция, кйто ще загубят ако се освободим. чети драги, чети.

За да е по-ясно евреите винаги са били в комбина с Турците особено при покоряването на Балканите и държането им в робство. Не случайно Иван Вазов пише стихотворението "Жидов гроб".

Нищо не сте разбрали от написаното в статията.Хванахте се за арменския произход на собствениците и веднага се направихте на отверки.За това сме на този хал,заради омразата един към друг.Каквото и да ви се случва в живота вие си го причинявате,ама винаги друг да е виновен.

Не знам какъв е произхода на "собствениците", но съм напълно убеден, че 14 хил. през 98 не се равняват на 14 хил. през 66. Нека се преобразуват тия пари, да си доплатят, после държавата да доплаща.

Поне едно към десет и лихвите с натрупване за целия период ОТДЕЛНО, та вероятно ще се поизравнят сумите вероятно!

"Както "Марица" писа, делото в Европейския съд е спечелено от адвокат Михаил Екимджиев в полза на фамилия Ченгелян. Собствениците, на които с решение на ВАС от 1998 г. е признато правото върху земята и къщата, нямат претенции за имота. Те са били обезщетени с два големи апартамента на ул. "Райко Даскалов" и трябва да се откажат от тях, за да получат Синята къща. Но тъй като след реституцията общината им е отказала достъп и не е плащала наем, са завели дело в съда. Решението, постановено от ВКС през 2007 г., противоречи на предишното, тъй като в него се казва, че общината и настанения в сградата фонд "13 века България" не я владеят незаконно. Именно заради тези противоречиви решения на българските съдилища европейските магистрати са осъдили държавата да плати 462 000 евро на наследниците. Техният иск е бил за над 1 млн. евро. Обезщетението ще се плати от държавата." Ами това е. Накрая всички ние плащаме сметката за дефектната ни съдебна система.

А за неадекватните си решения, какви са санкциите за ВКС? Никакви! Да плащат данъкоплатците! Браво на правовата държава!

Ако всичко приключи с тези няколко стотин хиляди евро, общината и гражданите на Пловдив трябва да са щастливи и дано общината и управляващите града могат добре да стопанисват този името в бъдеще. Ако погледнете какви цени се иската за някои новопостроени имоти из България, тази цена за тази къща е просто смешна! Подобно бижу определено е безценно както за Пловдив, така и за България.

Утре ще се яви някой 88 ми правнук на хан Кубрат и ще си поиска на жълтите павета да си построи кооперацийка или поне да му върнат земята !!! Ех онзи с малките мустачки от една страна и грузинеца от друга страна, не свършиха никаква работа по почистването на света от паразити- Армян, Моше, Манго и др.!!!!

През 66 г за 14000 лв можеха да се купят два тристайни апартамента в София-жк Изток. С тези платени от собствениците 14000 и кусур през 98 какво можеше да се купи... нищо дори и гарсонерите в Обеля струваха повече. А стига сте ни правили за баламурници......

За това все-пак не са виновни собствениците. Държавата през цялото това време е ползвала имота.

А през цялото време собствениците са ползвали онези 14к. лева, които са били доста солидно обезщетение. Плюс, че през годините държавата е поддържала имота, плюс че по онова време всеки бягаше от старинните имоти и се натискаше за апартамент. Аре да не се правим на паднали от небето......

Сега парите, ще бъдат платени от нас, данъкоплатците, да се види кой е виновен и да осъдят него

и тогава и сега все едни и същи плащат

през 1966 - 16000 лв, умножават се по 40 , добавят се и подобренията - в крайна сметка дължат около 30 000 Евро.Е бати наглите арменци