Отказаха да венчаят арменка и българин в Пловдив

Официално писмо до патриарх Неофит ще пишат от арменската общност, след като в Пловдив свещеници отказаха да венчаят българин и арменка в православна църква.

Обратно в новината

Коментари - Отказаха да венчаят арменка и българин в Пловдив | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Питам всички истински православни: В "Отче наш" има един ред "да се слави името твое..." Какво му е името? В десетте божи заповеди втората е "не споменавай напразно името господне..." Кое име?

Пловдив беше градът за пример за етническа толерантност.Ясно е показано и въф филма След края на света.Кой обърка конците?Познайте?

По последни данни на Холивуд САЩ е победил Хитлер и Хитлериска Германия. Тва чудо се случва през Втората Световна Война. А иначе ко то искат попчетата да правят те си имат НАЧАЛНИК!

Какво значение има кой какъв е?Просто двама души се обичат Очаквам следващата простотия от "най-умните"Голяма излагация.Направено е с цел не да има мир между религиите,а да ни гледат сеира.Мили хора не се подвеждайте,те не знаят какво вършат.Опянени и омагьосани са.

Пожелавам ти твоето дете да се влюби в чуждоверец/според "експерти"/ и тогава ги говори тези тъпотии.Нали ни внушават постоянно да бъдем добри,да се обичаме ит.н.Какво стана сега?Разтурихме софрата.Нали света е маса и всички сме на нея?

Всички религии са претенциозни приказки,задушаващи свободата на личността.Атеизмът е настоящето на мислещите хора и бъдещето на света.

13. Нека чуем краят на цялото слово: Бой се от Бога и пази заповедите Му, Понеже това е всичко за човека {Или: Това е длъжността на.}*; 14. Защото, относно всяко скрито нещо, Бог ще докара на съд всяко дело, Било то добро или зло.

да ви кажа няма разлика между християнските проповедници и мюсулманските. Един дол дренки сте. Се цитирате и цитирате. Цитираш нещо което е написано от друг човек. Извади плочките и там другите дарове на Бог дето ги е дарил на Моисей, покажи ги и да приключваме. Вярата е ел. импулси в мозъка ни.

Хората се венчават в Православния храм поради духовна потребност, а не поради мода. Венчанието е църковно тайнство. В Православния канон ясно е описано, че Православното венчание е между двама Православно кръстени. Момичето и момчето имат две опции след гражданския си брак: 1) Момичето се кръсти Православно и се венчават в Православен храм 2) Не се венчават в Православен храм Никой никого за нищо не кара насила и ничий живот не е застрашен.

Като е така, това означава ли, че още утре ще ...изхвърлите чудотворната икона от Бачковския манастир? Нали и тя е дарена от арменски монаси?

Тия двамцата обиколиха телевизиите .Канон е бе ,хора, проумейте го ..Не може разни католици, евреи ,арменци ,га ги засърби в нашата църква да влизат ,че и сметка да и държат. Станаха национални герои .Арменска работа!Тук като чета един пише ЦЪРКВАТА ДА ВЪРНЕ ДВАМА МЛАДИ-МЛАДИ, АМА НЕ ОТГОВОРЯТ НА КАНОНА .ГОЛЯМ МЕРАК ИМА АРМЕНЧЕТО ДА СЕ ВЕНЧАЕ !

А поповете милиционери по канон ли са?

не си наясно що е канон и що е то да признаеш грешката и да се покаяш. Покаянието е една от стъпките към избавлението и признаване на греховете. Тез милиционерските попове те просто покаяли се грешници. И цял живот ще изкупват грешките си. Виж ся как ще ги изкупват не ми е много ясно!

Чета коментарите и ....Един се позовава на история отпреди 8 века, друг обяснява що било то Бог и що е Славото му..... Абе хора, 21 век е! Именно заради подобно "догматично" поведение на православния ни клир църквата е с толкова нисък рейтинг на доверие. А кавичките сложих, защото 99% от свещениците нямат и елементарна представа от същността на каноничните догми и по тая причина нямат подготовка и да застанат убедително пред миряните.

Рейтингът на църквата винаги е бил висок, а през турското робство е била единствената съществуваща институция. А ти се погрижи за рейтинга на душата си.

Верно си книжен плъх! И къде точно го видя "високия" рейтинг?!? И стига с това робство! Сега е 2016 г. и е крайно време църковните ни отци да го разберат! То не стига, че паднаха толкова ниска, че едно нещо като Николай да е Пловдивски митрополит, ами.... За съжаление, в църква в момента се влиза покрай някои от големите празници, та дано ни видят останалите, че и ние Божем сме християни! Къде са им неделните училища, къде са им беседите с хората, къде е мисията им на духовни водачи?!? С това се бележи рейтинга, а не с плакатните писания на книжни плъхове!!!

през турското робство. Един път плащаш данъци на османлиите и втори път плащаш на поповете. И те едни попове гърчолини. Ай не говори за поповете. Паисий светла му памет какво пише за неговите релегиозни братя? Прочети какво е написал и ще разбереш що за стока е била БПЦ то тя същност е и от скоро отделна самоуправляваща се религиозна организация. Па да те светна защо БПЦ нямам вяра в нашите попчета. На последния събор който направиха промениха устава така че миряните бяха отстранени от управлението на БПЦ. Ако незнаеш всяка църква, сграда и имот е дарение и се управляваше от миряните. Релегиозното лице не се занимаваше с управление и набиране на средства. Собственоста бе на местната християнска общност. Сега вече не е така сега патриарха и неговите наместници са собственици. Хитро нали. Мои роднини са ктитори на църква, дядо ми и баба ми са дарили обзавеждане за същата църква. В момента дядо ти Никалай е собственик. Попа си позволи да промени цялата наредба и то с една основна цел постепенно да се забрави кой какво и що е направил за да ги има брадатите.

О.ооо, просто е ...чудовищно висок...в Държавна сигурност!

Когато се зажени твоето дете,тогава коментирай.

Не е много удачно да се бъркаш в живота на другите, още повече в този на твоите деца. Възпитанието си е грижа на родителите, останалото си остава избор на отделния идивид.

Г-не Красимире Иванов, прочети написаното от мен, па вземи че отвори и линк link /poklonnichestvo/holy_land /jerusalem/ и просвети малко тъмницата, в която пребиваваш.

Венчавка на православен и арменка НЕ Е ПОЗВОЛЕНА. И това не е наложено от хора, а от самия Господ Бог! През XVII век, при управлението на султан Мурад Справедливи, арменците подкупили турците, които владеели тогава град Йерусалим, и ги склонили да не допуснат при Гроба православния патриарх. Там влязъл арменски владика, а православните останали пред храма. Всички дьлго очаквали чудото, но Божественият огън не слизал. Внезапно се чул силен гръм и мраморната колона в двора на храма, до която стояли православните, се пропукала. През цепнатината излязьл огън. Така Благодатният огън отново бил даден най-напред на православните християни, вж. link link Та вместо да умувате за попщина и пр., вземете, четете и се просветете, а не гледайте като диви!

Същата история съм я чувал, само че вместо арменци са били католици. До колко е достоверна според вас тази информация?

Арменският католикос подкупил турците, но свещите му не се запалили, а колоната отвън се разцепила и от нея излязъл огън, който запалил огъня на православния патриарх. Колоната може да се види и днес.

Те за подобна глупост салафитите и сунитите се трепат вече векове.

Не е глупост, а мюслитата се карат по Божие допущение.

Навсякъде се опитват да се обединяват, а нашите попове са най-праведните. В Германия до преди 40-50 години е било нещо ужасно католици и протестанти да се женят. А сега има сватби, на които присъства по един свещеник от всяка страна и изнасят обща сватба и е много красиво. Даже ми казаха, че и ако ние с мъжът ми искаме църковен брак също можем по този начин да се венчаем - с един католически поп и един православен. Обаче ние не искаме църковен брак, но това е друга тема.

То там на Запад и педерастията и хомото е признато и педерасти попове има и жени попчета има изобщо там за мангите сичко се прави. Капитализма и християнската вяра хаха са в пълно противоречие.

Направо се смея на всички, които връщат младите хора.Тези попове не са ли чели Библията и там се казва, че всичко е любов.Ако двойката се обича истински няма кой да ги спре.Все едно да кажеш на един коч да не пипа овцете от съседното стадо, че били чужди :).Има и още една притча в Библията и тя гласи, че много праведният и на Бога не е драг.Да си носи греха онзи, който е върнал младите хора.

Уж в библията и самото значение на християнството - уважавайте се, обичайте се, бог е за вас, ПРОЩАВАЙТЕ СИ, а то църквите правят тука цигании... Аман..

Големи разбирачи пак тук. От тия дето могат само да плюват, без да се видят в огледалото. А работата е ясно - никъде и никой няма да венчае никого в църква, в чиято вяра не си кръстен! Гледам и папата намесили - ами идете да ви венчае той, а? Или пък що не пробвате в протестантски храм? Ей така да сме модерни!

Ако отскочат до Германия...ще ги венчаят и в синагога! Докато нашата църква се правят на умници...мюсюлманите изпозастроиха Родопите с джамии!

правилна Позиция на Църквата слава Богу, като за тях няма значение вярата и кой какъв е, като всички християнски изповедания били еднакви, да станат православни, но не искат, а каноните и догмите на Църквата не са нещо теоретично а са живот понеже произхождат от Божието слово а то е живот...

Щом арменската църква е отлъчена(незнаех това), то няма как да се изпълнят православните ритуали над двамата младоженци. Разбира се , няма проблем те да живеят заедно, но няма да бъдат по православния църковния канон. ДА не забравяме, че и цар Борис III се е женил, но царицата се е кръстила в православен храм. Изключения няма. Църковни работи. ПРав е попа - венчавката не е купон и пир, друго е.

Арменската църква не е "отлъчена", просто не признава човешката същност на Христос, това е монофизитство /една пророда на Христос/. Арменците не изпратили представител на V Вселенски събор и затова не са приели решенията му - вкл. и това за двете природи на Христос - Божествена и човешка. От тук - мсички проблеми на младоженците.

След като момичето е от смесен брак арменец и българка,как тогава майка и баща са се венчали?Значи тя не е чистокръвна арменка и не виждам причина да не бъде венчана?!

То се разбира, не се вижда. Къде пише, че майката и бащата са се венчали??? Ако са се женили през комунизма нали се сещаш, че имат само граждански брак? И като са от смесен брак не значи, че тя е православна. Напротив пише си го - не е!

Е напълно излишна и в случая догматичната позиция на църквата е прсото във вреда на обикновения човек и обществотот. На младите защо им трябва църковен брак? Сключете си гражд. брак и живейте щастливо. Много млади двойки днес правят семейства и имат деца, без да са сключили брак. Това не трябва разбира се да се насърчава, защото целта на традиционното семейство с брак е най-вече с грижата за отглеждането и възпитанието на децата. Но бъдещето ще промени изцяло целта и смисъла на брака в сегашния му вид.

И теглете едни майни на тези мутри в раса!

Нема 'се пуашиш, Радостина джан! Един Ролекс ще оправи нещата. А иначе - при всичките си недъзи, бай Тошо имаше и плюсове - беше изкарал всички попове на пангара, и църквите бяха като паметници на културата. Каквито са. А не касички, в каквито ги превърнаха алчните мазни чернодрешковци. Ако Исус види, какво се случва в т.нар. "църква Божия", ще съжали за възкачването си на кръста.

как така към една и съща новина на първа страница са 10 коментара а другите 500 са в раздел ДНЕС ????

Като иска да се венчае в православен храм да вземе причастие, това е начина. Църквата не е кръчма, като не иска по правилата да ходи в общината

Аз пък като видя пийнал поп и друго си мисля :)

Ха сега, като са толкова принципни, да спрат да използват автомобили, техника, храни и изобщо предмети, произведени в неправославни страни. И ролекса!

Апостасия...

Какъв е проблемът, арменката да стане православен християнен, да бъде кръстена и да се омъжи за друг православен християнин? Това и право да не е отнето!? Да не се прави много много на засегната. Стига евро атлантически свободи и нахалства.

никакъв, защо не приемат Православието като толкова се обичат...нали те самите казват че било се тая дали са католици, православните или арменци, да станат Православни тогава, ама не искат...предлагаш им решение което е много лесно, но те не искат..

Ами защо направо да не приемат...мюсюлманството??? Ами просто защото вече са кръстени...никой няма избор, правят го родителите. След това е като в онази притча за греховете и забитите пирони във вратата. Опрощават ти греховете, вадиш пироните, но...дупките така и си остават!

Те какви работи стават в църквата............................та понякога се чуда какво е това грях. Да са живи и здрави младите. Хайде наздраве.

Че какво,нормално-кой изби богомилите и създаде инквизицията,църквите-и православна и католическа,все тая,те не са се покаяли за миналите си престъпления,същите са си както в Средновековието ,просто нямат същата власт в обществото,и слава богу,защото има православни фанатици пред които и талибаните са демократи-иначе както пише великият Емилиян Станев-Христос е навсякъде ,само не и в църквата, защото там е дяволът

3. И видях една от главите му като че ли смъртно ранена; но смъртоносната му рана оздравя; и цялата земя учудена отиде след звяра и поклониха се на змея по причина, че даде властта си на звяра; 4. поклониха се и на звяра, казвайки: Кой е като тоя звяр? и кой може да воюва против него? 5. И даде му се да говори и с устата си горделиво и богохулно; даде му се още власт да действува четиридесет и два месеца. 6. И отвори устата си да изрече хули против Бога, да хули името Му и скинията Му, па и ония, които живеят на небесата. 7. И позволи му се да воюва против светиите и да ги победи; и даде му се власт над всяко племе и люде, език и народ. 8. И ще му се поклонят всички, които живеят на земята, всеки, чието име не е било записано от създанието на света в книгата на живота на закланото Агне. 9. Ако има човек ухо нека слуша.

само ти препоръчвам да прочетеш началото там за райската градина и дето адам и ева са си живуркали. Когато Господ е разбрал че Адам е опитал от забранения плод и след това им е казал че ще ги изгони от райската градина. И къде ги е изгонил естесвено тук долу на земята дето съшност е и ада, дето се разпорежда злото. Та се питам за ко ми е таз вяра юдейска дет е пълна с забрани не прави това не прави онова, а то още в началото се оказва че си бил наказан хаха! Само мога да кажа че след приемането на християнската вяра българина е умрял.

Много точно казано. Както казват богомилите - не е нужно да влизаш в черква, да се кланяш и коленичиш - Бог ще чуе молитвите ти и на полето...

Не се учудвайте и не се гневете. Тя християнската църква/ в сегашния си вид /е сбъркана още при създаването си.Тя няма нищо общо с това,което Христос е създал. Тя е създадена според КАНОНА,а не според Божиите повели,а канона е създаденот тогавашните властимащи.Тя служи на канона ,а не на Господ.

Мисля, че този Николай отблъсна от църквата МАКСИМАЛЕН БРОЙ ХОРА. Колкото повече чета и живея сред евреи, християни, будисти, мюсюлмани и всички останали в град Пловдив плюс това че пътувам често зад граница-толкова повече разбирам невежеството на българската църква. Тя е затворена и абсолютно неадекватна институция. Всяка една новина излизаща е като от 15-ти век. Не виждам как ще примамите още глупци драги ми свещеници. Засрамете се! И още-колкото повече чета-толкоз повече схващам, че религията е загуба на време, нерви, пари и здраве. Помага само на свещеници, равини и другите гуровци.

Докато четях в мен се надигаха две чуства - срам и гняв. Българин съм и християнин, но рядко влизам в църква. Нашите църковни управници сякаш живеят на друга планета-толкова са се откъснали от реалния живот. Сега е време за единение на всички християни и това, което чета е толкова абсурдно, че ми се изчерви компютъра от срам! Алооо... - вие така наречените "духовници"- слезте на земята, че ще дойде време да отговаряте за безобразията, които вършите. Ударихте го на бизнес и педерастия и съвсем изключихте къде се намирате и на кого трябва да служите. Срам ме е от вас.