Договорът с новия концесионер на морския плаж "Златна рибка" край Созопол вече е подписан и той поема функциите си по стопанисване на ивицата, съобщиха от Министерството на туризма(МТ) след като стана ясно по-рано днес, че на близо 800 български и германски туристи, настанени в хотелите около плажа, не са осигурени чадъри и шезлонги от концесионера на плажната ивица.

От ведомството уверяват, че всички процедури по договора за влизане във владение на новия стопанин на морския плаж са спазени и на туристите ще бъдат предложени всички предвидени по него условия - услугите на плажа, както и задължителните дейности на морската ивица - водно спасяване, медицински пост, почистване на ивицата.

Решението на Министерския съвет (МС) за избор на концесионер е влязло в сила на 30 юни 2020 г., след изтичането на задължителния по закон срок за обжалване. Договорът е сключен на 1 юли, независимо от определения едномесечен срок за това, и плажът е предаден незабавно на концесионера, за да може да го въведе в експлоатационна годност, уточняват от министерството.

През 2020 г., с решение на МС, бе прекратен договорът за концесия с предишния стопанин на плажа. Основание за това са системно неспазване на задълженията по договора. При извършени на място проверки през 2017, 2018 и 2019 г. са установени множество повтарящи се нарушения относно задължителните дейности на плажа - по-малко от изискуемите спасителни постове, неосигуряване през целия ден на задължителното здравно и медицинско обслужване, което е от особена важност през тази година.

Проверката установи и по-малко от минималната изискуема площ за зоната за свободно разполагане на плажни принадлежности на морския плаж, припомнят още от МТ.

Скандалът с плаж "Златна рибка" избухна след като от Бургаската регионалната туристическа камара алармираха, че около 800 български и германски туристи, настанени в хотели около плажа "Златна рибка" край Созопол, са лишени от чадъри и шезлонги на ивицата, въпреки че за услугата на плажа почиващите са платили предварително в туристическия пакет.  Причината е, че избраният на 18 май концесионер на тази част от бреговата ивица все още не може да влезе във владение заради законови процедури.

Сумата от 60 хиляди лева за шезлонги и чадъри, за целия летен сезон са заплатили още през ноември миналата година, на стария концесионер от единия от хотелите в района на "Златна рибка". От министерството на туризма обаче прекратили договора с фирмата през февруари, разказа комплексния управител Иван Нестеров. От хотелите предоставили на туристите портативни чадъри, за да могат да ги поставят на плажа и поизчистили ивицата ръчно, но недоволството сред гостите стигнало и до регионалната туристическа камара в Бургас.