Бивакуването на чалга туристи в Странджа е по-сериозен проблем от джиповете, които газиха река Велека. Това казва Владимир Димитров, който е автор на видеото, което стигна до всички национални медии и предизвика проверка на РИОСВ.

В пост във Фейсбук той обяснява, че именно затова е пуснал клипа, но почти никой не е видя текста към него и не е разбрал защо всъщност го е пуснал.

"Неведнъж съм подавал за по-сериозния проблем в Странджа, който от година на година се задълбочава и никой не взима мерки да сложи ред - бивакуването!  И не, не говоря за туристи с раници, които си опъват палатка, за да пренощуват по време на многодневен преход. Става въпрос за хора, които от колата правят 5 крачки и сядат на масата, ядат и пият от сутрин до вечер и най-дългото разстояние, което им се налага да преодолеят, е встрани до храстите, за да се облекчат. Аз ги наричам чалга туристи", споделя Владимир Димитров и обяснява:

"Проблемът е, че този тип туристи много често си тръгват, оставяйки всички боклуци след себе си. И не само - режат дърва с резачки, палят огън на необезопасени места и дори не го изгасят, когато си тръгват, вдигат шум като на концерт с мощни тонколони, захранвани от генератор.  Такива компании в Странджа се събират най-често покрай реките - Младежка, Велека, Мечи дол, за да се възползват от приятната прохлада и водата. Най-страшно е положението на поляната след село Младежко в Природна забележителност "Пещери и извори на река Младежка", заяви Владимир Димитров.

Той допълва, че не подкрепя идеята за пълна забрана за бивакуването, но то трябва да се извършва под определен ред и спазване на правила. Да е ясно - къде може да се опъне палатка, да се запали огън, да се изхвърли боклук, кой ще извози този боклук и т. н.

Владимир Димитров споделя видео и снимки след "бивакуване" на чалга туристи на поляната на Младежко, макар и местните да са успели да разчистят част от боклука там преди да снима.