Шест самолета F-16 от състава на 31-во изтребително крило на американските Военновъздушни сили в Европа успешно се пребазираха днес от авиобазата "Авиано" в Италия в авиобазата "Граф Игнатиево", съобщиха от българското военно ведомство.

Оттук те ще се включат в изпълнението на съвместни задачи с участниците в летателната тренировка "Тракийска пепелянка - 2020".

Международната летателна тренировка се извършва от 14 до 25 септември в България. В съвместните полети са включени 11 типа авиационна техника от военновъздушните сили на Гърция, Канада, Румъния и САЩ. В тренировката участват и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия. Домакин на съвместната тренировка са българските ВВС. Участниците изпълняват широк спектър съвместни задачи в българското въздушно пространство и оперират от 7 военни летища на териториите на България, Гърция и Румъния. Цялостната координация и управление на полетите се осъществява от нашата страна съвместно с представители на страните участнички.

Снимка: МО

Целта е да бъдат усъвършенствани способностите на ВВС за работа в коалиционен формат и за гарантиране на стабилността и сигурността в един стратегически за алианса регион на Югоизточна Европа, се отбелязва в съобщението. Българските ВВС ще повишат подготовката си за изпълнение на задълженията си за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната ни, както и за пълноценен принос в системата за колективна сигурност на НАТО.

Снимка: МО