Той обясни, че тази година уловът не е бил добър, а и увеличението на горивата през лятото принуди доста риболовни кораби и лодки да ограничат дейността си, предаде БГНЕС.
Освен с черноморска риба „Атлантик“ търгува на едро и с вносна. Световната криза обаче се отразява и на този сектор. Цените на рибата от години се договарят в долари, а от август досега тази валута е поскъпнала с около 30 процента, каза още Русинов. Засега неговата фирма успява да запази цените на нивото на миналогодишните, но за сметка на по-малка печалба.
В търговската мрежа обаче се наблюдава поскъпване на тази стока, тъй като търговците на дребно имат своя политика за формиране на цените и не може да им се влияе. Свитото потребление заради кризата ще засегне и рибния сектор. Това, неминуемо, води до свиване на производството.
„Сега търсим алтернативи за експорт на нашата продукция, но пренастройването от едното направление (производството) към другото (експорта) е бавен процес“, обясни Русинов. По думите му ще се търсят варианти за износ на продукция на европейския пазар чрез по-атрактивни цени и оферти.
Съвсем наскоро „Атлантик“ пусна на пазара и нови видове риба, които са по-малко познати у нас. Това са гренадирът и нототенията. Първият вид е бяла, деликатесна риба. Нототенията е близка до нашето попче. В края на годината ще бъдат извадена и първата реколта от миди от плантация край Приморско. Те ще се продават пакетирани и в насипно състояние. Отгледаните във ферма миди са с добър вкус и качество за разлика от добиваните край скалите миди. Те гарантират посещение при зъболекар заради песачинките и перлите, които се натрупват в тях. Затова съветът на Русинов е да се предпочитат култивираните миди.