Градът почита като своя закрилница св. Великомъченица Марина, която е покровителка на водите и на южното черноморие.

Най-дравният морски град по южното черноморие знае как да празнува и всяка година го доказва с разнообразни и интересни прояви, в които има за всекиго по нещо – и изкуство, и музика, и спортни състезания и народни борби. И този път ще е така.

Празничната програма, организирана от община Созопол започва тази вечер с откриването на изложба живопис на Геновева Рогова – млада художничка от Добрич. Картините й могат да бъдат видяни в градската художествена галерия.

От 20 ч. за жителите и гостите на града на сцената на амфитеатър "Аполония“ ще танцува Капанският ансамбъл.

Наситен със събития ще е дъботния ден. Предвидени са тържествени ритуали, вечерна служба и концерт, разказа Марияна Паскалева – директор на отдел “Култура“ в общинската администрация.

„В десет часа сутринта, заедно с рота матроси от военноморска база Бургас ще извършим ритуала по издигане на държавното знаме и ритуал за полагане на венци и цветя пред паметната арка в памет на загиналите граждани на Созопол за свободата на града и България.

От 11 часа ще открием новия етнографски музей, който ще се помещава в една красива тракийска къща – Тракийския хан на улица "Кирил и Методий“.

Вечерта ще има богат концерт на Стенли от "Легендите“

На 16.07 вечерта от 19 часа в храма "Света Марина“ се отслужва предпразнична литургия. Там вечерта остават да нощуват много от хората, които посещават храма с надеждата и вярата за здраве.“