Това съобщи ст. н. с. Теодосия Андреева, метеоролог в НИМХ-БАН, цитирана от БТА.
Средната месечна температура ще бъде около нормата за месеца, която е между 10 и 13 градуса в равнините, по долината на река Струма - около 14 градуса, по Черноморското крайбрежие - между 10 и 12 градуса, по високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планинските райони ще бъде между 2 и 7 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде близка до нормата, която за равнините е между 40 и 65 литра на квадратен метър, а за планинските райони валежите ще бъдат между 60 и 90 литра на квадратен метър.
В резултат на по-динамичното развитие на атмосферните процеси времето над страната през април ще бъде променливо, отбелязва Андреева. През първите дни на месеца времето ще бъде променливо, до слънчево, но е възможно да превали дъжд. Впоследствие облачността ще намалее и ще се установи слънчево и по-топло време.
По-значителна облачност ще има в края на първото десетдневие, когато на места ще превали дъжд. Максималните температури в равнините ще бъдат между 14 и 19 градуса, а по Черноморското крайбрежие - между 13 и 16 градуса. През второто десетдневие увеличение на облачността ще има в началото, а превалявания са възможни около средата на периода, след което температурите ще бъдат сравнително ниски. Впоследствие ще настъпи подобрение на времето и повишение на температурите.
През последното десетдневие вероятност за дъжд ще има главно около средата на периода и в края на месеца, когато отново ще бъде по-хладно за сезона. Последните пролетни слани в по-голямата част от страната се очаква да паднат през третото десетдневие на април, прогнозира синоптикът.