Целта е да се внуши на новите шофьори отговорно поведение на пътя и да се намалят катастрофите, предизвиквани от водачи без опит и стаж зад волана, се посочва в съобщението, предаде БТА.
Такава практика имало преди години и тя дори била регламентирана със специален текст в Закона за движение по пътищата, напомнят от ведомството без да уточняват точно през кой период от развитието на държавата е ставало това.
Церемониите ще бъдат въведени от 30 март и ще са в предварително разгласен ден и час в отделите "Пътна полиция" на СДВР и областните дирекции в страната. Преди връчването ръководителите на "Пътна полиция" по места ще правят анализ на причините и предпоставките за катастрофите, предизвикани от млади водачи. Ще бъдат показвани снимки и документални филми от такива произшествия, ще се раздават брошури със съвети.
По вина на водачи през 2008 г. в страната са регистрирани 7537 тежки ПТП, при които са загинали 988 и са ранени 9432 души. От тях по вина на водачи със стаж до 1 година са предизвикани 780 тежки катастрофи, при които са убити 124 души и са ранени 1060, сочат данните на МВР.
Водачи със стаж до 3 години носят вина за 20 процента от тежките злополуки, за 22,4 на сто от загиналите и за 21 на сто от ранените. Фактически всеки пети загинал и ранен е при катастрофа по вина на водач със стаж до 3 години, отбелязват от МВР.
Водачите със стаж до 5 години са виновни за 27 процента от тежките катастрофи, за 30 процента от загиналите и 28 процента от ранените, пише още в съобщението.
Основните причини за тежките ПТП с млади водачи са превишена скорост, неправилно изпреварване, отнемане на предимство, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието, движение на минимална дистанция.