От Областната полиция съобщиха, че през последните две седмици потокът на желаещи да издадат нови лични карти драстично е нараснал. Два пъти е увеличен броят на издадените лични карти през последната седмица, в сравнение с периода преди настъплението на изселниците. Само за седмица са издадени 950 български задгранични паспортa.
От полицията уточниха, че звеното “Български документи за самоличност” и паспортните служби в районните управления на МВР работят днес и в неделя с работно време от 8 до 18 часа. Удостоверения за гласуване ще се издават в районните управления в неделя до 15 ч., а в звеното в Кърджали до 17 ч. С документа гражданите ще могат да упражнят правото си на вот, ако са загубили, повредили или унищожили личните си карти. Едновременно с това те ще трябва да подадат заявление за издаване на нов документ за самоличност. И през двата дни ще бъдат обслужвани и граждани, които желаят да подменят своите лични карти и паспорти.
По време на изборния ден над 500 полицаи ще охраняват местата за гласуване и обществения ред. По районните управления ще бъдат сформирани дежурни оперативни групи за работа по “горещи следи”, ако бъдат извършени престъпления.
280 лични карти и 246 паспорта са издадени в звено “Български документи за самоличност“ в Разград в седмицата преди изборите - съобщи Дарик, като се позова на ОД на МВР-Разград. Ръстът на издадените документи е почти три пъти спрямо предходните седмици, когато заявления са подавали по около 100 човека. Служителите в звеното работят и днес и в неделя.