Борисов посочи, че колкото се може по-бързо страната трябва да има нов кабинет, съобщи БТА. Той допълни, че на този етап не може да отговори дали правителството ще бъде коалиционно. Нека изчакаме крайните резултати, те имат огромно значение, посочи Борисов.
"От утре ще водим разговори с представителите на партиите в дясно и център. Надявам се да водим разумен диалог. Ако подведем избирателите, ще отидем там, където е царят сега", каза още столичният кмет. Отказа обаче да каже кога ще подаде оставка, за да стане министър-председател.
"Ние в ГЕРБ вземаме колективни решения. Имам в главата си как трябва да бъде подреден и кабинетът, и как трябва да бъдат проведени преговорите, но докато не изслушам хората си, няма да го чуят от мен. Защото ние трябва да преценим кой от нас на кой пост най-добре ще стои, къде ще е най-полезен и за партията си, и за държавата", коментира той и увери, че ГЕРБ е "добра сплав между политици, експерти и прагматици".
"Не може следващите 5-6 месеца да се чакат чудеса, а и ние не сме обещавали такива. Има големи капани, заложени от предишното правителство. Ако бюджетът беше актуализиран, щяхме да знаем какво е положението", отбеляза той. По думите му за справяне със сегашната ситуация ще е нужна поне една година. Управленската ни програма е 4 години, допълни Борисов.
"Играта със страховете на хората изигра лоша шега на ДПС и на БСП, ще вземем мерки да се преразгледа избирателният закон, няма логика по 100 000 гласа на изборите да идват отнякъде", каза още той.
"Това, което се случваше днес, няма нищо общо с демокрацията. По всички телевизии видях как отиват и гласуват с торбите и МВР и ДАНС трябва да изземат тези записи и да действат незабавно”, каза още той, цитиран от Фокус, в отговор на въпрос за мерките, които ще бъдат предприети, след като партията му сигнализира многократно за нарушения в различни РИК.
"Надявам се след тази вечер положението в държавата да се нормализира. ГЕРБ разполага с достатъчно опитни хора, които са работили в институции, където са носили голяма отговорност", заяви Борисов.
Той разкритикува предизборната кампания на БСП и я определи като "махленска". "Левицата се опита да излъже, че партия "Нова зора", която пусна клипа за Борисов и Костов, е друга партия. Къде ГЕРБ наруши етичната кампания, кой клип на ГЕРБ е омаскарил друга партия?", попита риторично Борисов. И добави, че се надява, че след тази победа БСП и ДПС ще замълчат.
Той увери, че ще се старае да води такава политика, че тя да е за всеки български гражданин и благодари на всички, които са гласували за ГЕРБ.
"Искам да убедя тези, които са гласували за други политически партии, че ние ще се стараем да водим такава политика, че тя да е за всеки български гражданин. Искам да кажа на българските мюсюлмани, на българските мохамедани, да спрат да се подвеждат, да не слушат тези, които си играят с техните страхове, каза лидерът на ГЕРБ. Ние се отнасяме еднакво добре и с християните, и с мохамеданите и с всички етноси, които са в България", добави столичният кмет.
"От днес нататък всеки, който повдигне въпроса за етническата карта, ще го обвиня лично, че той работи в тази посока, каза Борисов. Защото действително това би било провокация към демокрацията, към нас и към българската общност", каза още лидерът на ГЕРБ. Искам да знаете, че при нас въпросът с етническата карта не стои, добави Борисов. Всички български мюсюлмани трябва да се чувстват защитени. Както видяхме и в Кърджали, и в други градове, тези наши мажоритарни и пропорционални кандидати ще имат място в управлението на страната, добави Бойко Борисов.