Това каза за БТА изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.
Столичната топлофикация е изпратила и писмо до "Булгаргаз", в което предлага схема за по-нататъшно погасяване на дълговете си. Топлофикационните дружества в Бургас, Плевен и Враца обаче не са превели никакви средства и не са договорили начини за разсрочено плащане. Гогов посочи, че утре, след като бъдат анализирани данните за натрупаните през март задължения на тези топлофикации, най-вероятно ще се премине към спиране на доставките на газ за тях. "Топлофикация Шумен", която също е сред длъжниците, вече не работи, отбеляза Гогов.
"Топлофикация Разград" е изплатила на сто процента дълговете си и е превела на "Булгаргаз" близо 900 хил. лв, съобщи Гогов. С погасени или разсрочени задължения са и топлофикациите във Варна, Перник, Русе, Правец.
Има вероятност три топлофикации да спрат да функционират, заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски. На въпрос имат ли възможност топлофикациите да преминат на алтернативно гориво, тъй като по закон трябва да имат резерви, Терзийски отговори, че дните по закон са пет и те имат такива резерви и попита: „Като свършат тези пет дни, какво правим?” Трябва да бъде разработена ясна стратегия какво ще се случва оттук нататък, категоричен е Терзийски.