Газопроводът, който експлодира в 5.40 ч., снабдява с газ страните от Балканския регион - Румъния, България, Турция, Гърция и Македония.
Процесът е динамичен, в момента с повече от 60, близо 70 процента по-малко газ влиза в газопреносната система на страната в сравнение с предвидените количества, каза около 13.30 часа Семерджиев. За потребителите в страната не са наложени ограничения, посочи той. Такъв тип аварии се отстраняват обикновено в рамките на три дни и ние очакваме в този срок колегите от Молдова да се справят със ситуацията, каза Семерджиев. Той заяви, че за този период има достатъчно природен газ в националната газопреносна система и в хранилището в Чирен. Надявам се, че няма да има никакви ограничения за нашите потребители, посочи Семерджиев.
По-рано днес изпълнителният директор на газовия доставчик "Булгаргаз" Димитър Гогов обяви пред Ройтерс, че страната получава руски газ чрез алтернативен газопровод.
Компания "Укртрансгаз" (дъщерна компания на Нафтогаз Украйна) е намалила с 30 процента транзитното подаване на газ за Балканите заради експлозията на газопровода в Молдова, съобщи пред журналисти говорителят на Нафтогаз Валентин Землянский, цитиран от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. Той уточни, че една от трите тръби е спряна и сега подаването се извършва през останалите две, които работят на максимални мощности.
Подаването на руски газ към Балканите заради аварията в Молдова ще бъде намалено с 40 на сто, съобщи "Газпром", цитиран от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. "Заради взрива по магистралния газопровод Ананиев-Тираспол-Измаил на територията на Молдова подаването на руски газ за Балканите временно е намалено. Обемът е съкратен с около 40 на сто", посочи "Газпром". Транспортът на газ се извършва по паралелни газопроводи, уточни компанията.
За да компенсира съкращението, газовият концерн ще увеличи доставките на газ към Турция по газопровода "Син поток". Доставките за Румъния, България, Македония и Гърция ще се извършват в предишните обеми по балканския коридор", отбеляза "Газпром".
Руските доставки на газ за Румъния, България и Турция ще са в обем 85 до 90 на сто от нормалните количества към 15 ч. (българско време), посочи украинската компания "Нафтогаз", цитирана от Ройтерс. За ремонта на взривения газопровод в Молдова ще са необходими два до пет дни, съобщи говорителят на компанията "Укртрансгаз" Ина Ковал.