Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси, съобщи БТА.
Предложението публичните лица да не декларират само консултантски договори направи Татяна Дончева в пленарната зала. Предложението беше подкрепено единодушно със 104 гласа "за". Дончева отбеляза, че лице на публична длъжност може да се облагодетелства не само от консултантски договори. Ако пропуснем думата "консултантски", ще бъдем най-близо до идеята на законодателя и на Европейската комисия, посочи тя. Дончева отбеляза, че с промените не се стеснява кръгът от свързаните лица.
Промените целят узаконяване на конфликта на интереси на определена група хора от този парламент - 48 на брой, които не искат да подават декларации и искат да бламират закона по политически причини, каза Олимпи Кътев от НДСВ. По думите му се цели с промяна на декларациите да бъде удължен с още три месеца срокът за подаването им и да минат изборите.
Депутатите решиха в декларацията за конфликт на интереси, която се подава в 7-дневен срок от избирането или назначаването на публична длъжност, всеки да посочва и данни за свързани лица, към дейността на които има частен интерес, както и поети задължения към кредитни или финансови институции. Ще се декларират размерът и видът на поетото задължение и кредиторът.
Лицето, заемащо публична длъжност, ще може да прави промени в декларираните обстоятелства в срок до един месец от подаването на декларацията за конфликт на интереси. Декларация няма да се подава при промяна на длъжността в една и съща администрация. Постоянна комисия на Народното събрание ще извършва проверката за установяване на конфликт на интереси за лицата на висши държавни длъжности, реши парламентът. Такива постоянни комисии трябва да има и в общините.
Депутатът от НДСВ Яни Янев посочи, че в началото на мандата има смисъл да се трансформира комисията в постоянна, но сега означава да не се приложи законът. Той предложи да се остави следващият парламент да създаде такава комисия.
Според Веселин Методиев от ДСБ законът "отива като функциониране" към следващото Народно събрание.
Татяна Дончева посочи, че статутът, който отговаря на комисия, която се занимава с президента и премиера, е да бъде постоянна. По думите й това дали Олимпи Кътев ще оглави или не тази комисия, не е причина "да се скача" срещу този текст.
Според нея е най-вероятно парламентът да направи подкомисията за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси, оглавявана от Олимпи Кътев, постоянна комисия. По думите й може с конфликта на интереси да се занимава постоянната комисия по парламентарна етика.
Депутатите решиха да се отнема в полза на държавата само възнаграждението, получено от правоотношението или деянието, породило конфликта на интереси, но не и цялото трудово възнаграждение, получено за периода, през който конфликтът на интереси е бил укрит. Предложението за това беше направено от Четин Казак (ДПС) в пленарната зала.