В играта Ники Кънчев и експерти от КЗП ще проверят по нестандартен начин и в непринудена ситуация познанията на гражданите за правата им на потребители на стоки и услуги, предаде БТА.
За участниците са предвидени атрактивни и полезни награди, а водещия ще запознае аудиторията с основните права на потребителите и ще разкаже любопитни факти от историята на потребителската защита.
Събитието с мото "Потребители сме всички ние!" ще бъде открито официално от председателя на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.
Паралелно с играта ще се състои и изложба на опасни стоки, открити от КЗП през последната година. Хората ще могат да се запознаят отблизо с рисковете, които крият тези стоки, и какви могат да бъдат признаците, че един продукт съдържа опасност за живота и за здравето на потребителите. Целта е те да бъдат предпазени в бъдеще от купуване на вредни стоки.
През целия ден до 17.00 ч. експерти на Комисията за защита на потребителите ще отговарят на горещи въпроси на гражданите и ще им дават консултации относно правата им като потребители. От специален щанд хората ще могат да получат информационни брошури с полезни съвети при пазаруване.
В 13.00 ч. в Mall Varna започва викторина, на която също ще се задават въпроси на потребителска тематика, а участниците в нея отново ще бъдат награждавани. В най-големия търговски център в крайморския град ще се бъде открита приемна на КЗП, където гражданите ще получат информационни брошури и отговори на свои запитвания към експертите на институцията.
Открити приемни на КЗП в различни търговски обекти ще има и в Бургас, Пловдив, Русе и Монтана от 11.00 до 17.00 часа.
През 1962г. в своя реч американският президент Кенеди за първи път поставя въпроса за необходимостта от защита на потребителските права. Той формулира тази наложителност след констатацията, че "Всички ние сме потребители!" и в същото време „сме най-голямата икономическа група, която е засегната от почти всяко обществено или частно икономическо решение.” Държавният глава отбелязва и това, че в настоящия момент на неговото говорене „потребителите все още са единствената такава важна група, чиято гледна точка често не се взема предвид". В тази своя реч Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Първото официално отбелязване на Деня на потребителя е на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно – на 9 април 1985г. общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите. След подкрепата на ООН правата на потребителите стават световно признати и се защитават от правителствата на развитите и развиващите се страни по цял свят.