Първите 18 птици от днес са настанени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, който се стопанисва от екосдружението "Зелени Балкани", предаде БТА. Те изминаха 3000 км с микробус за два дни и половина от Спасителния център за диви животни на остров Палма де Майорка в Испания. "По пътя ние бяхме като посланици на българските природозащитници, разказа Ивелин Иванов от "Зелени Балкани", който е придружавал птиците по дългия път.
До четири години броят на белоглавите лешояди, които ще пристигнат у нас от Испания, ще стане общо 150. Планът за възстановяването на вида в България е съвместна екоакция на сдружение "Зелени Балкани" и Франкфуртското зоологическо дружество, Международната организация "Фондация за опазване на черните лешояди, Федеративната фондация по околна среда на Германия и фондация "Екообщност". Преди пет години акцията е получила подкрепата на вицепрезидента Ангел Марин, който днес гостува на Спасителния център за диви животни. Той изрази задоволство от успешния проект, който освен екологични измерения, има и възможност да обогати развитието на екотуризма в нашата страна.
Днес в Спасителния Център за диви животни на "Зелени Балкани" се събраха стотина доброволци и представители на български екоорганизации. Тук бяха и посланикът на Германия у нас Михаел Гайер и кметът на Стара Загора Светлин Танчев.