Белоглавите лешояди се завърнаха в България

След близо половин век белоглавите лешояди се завръщат в България.

Обратно в новината

Коментари - Белоглавите лешояди се завърнаха в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добре, че има всякакви гении да се изкажат тук и на всякъде по форумите. Вярно, че лешоядите, като всички останало могат да са част от наука, а може и да са тема за фолклор. Просто трябва да се чете повече - и от журналисти и от прости читатели. Политиците са калпави, защото масово също са неуки. Ако всеки си гледа работата може нещата да се подобрят. А, че изчезвал човека в България - голям праз! Проблема на планетата са многото хора - все от някъде трябва да се започне намаляването на попуацията за да пребъде планетата. Ето защо българския етнос има най-голяма роля за опазване на биоразнообразието. Така е било досега - така ще бъде и за напред.

Белоглави лешояди има в Източни Родопи от поне 20 години. Голяма заслуга тези птици, както и други видове, да се запазят в България имат редица доброволци (един от тях), чужди туристи и наши природозащитни организации (Българско Дружество за Защита на Птиците). Малко повече от евтин PR и неинформирани - дезинформиращи журналисти е необходимо, за да се запази това, което имаме. Нужни са начин на мислене и желание, а не другарската помощ на 'татко', за може да се разбере, че грабежа върху нашата природа е стискане за гърлото на нащите деца. За съжаление партийната философия 'след нас и потоп' е обхванала цялото ни т.н общество. Инициатива е добра, но защо трябва да се казват полу-истини?

След изборите ще има политически трупове. Лешоядите ше апнат на корем! Е, некои са жилави, ама тва е. Дедо Симо, ти си.

ПРИРОДАТА Е НЕЩО МНОГО НЕОБХОДИМО!ВСИЧКИ ЖИВОТНИ И РАСТЕНИЯ СА КРАСИВИ:)

Време беше! Що мърша има в Територията...

Защо някой смята Зелени балкани за организация която само прибира пари по програми?На колко от Вас се е случвало да посети спасителния център или да изпрати ударена птица или животно там?Едно нещо да се мъчим да направим като хората и веднага се намира кой да плюе.Познавам лично хората там, не ги обиждайте, а се опитайте поне малко да станете като тях!!!

След няколко дни очаквам следната новина-ДАНС се захвана с най-новата далавера за източване на пари по проекти за застрашени видове на САПАРД след като корените на косите на лешоядите от испания са черни.Оказа се яе това са пребоядисани черноглави лещояди които живеят и тук.... хахахаааа

Един друг вид, обаче, е на изчезване по тези места - Homus Erectus Bulgaricus - огромна популация е мигрирала в цивилизования свят да търси препитание и там дори отглеждат малките си, други пълзят, а трети хвърчат из облаците, щото си мислят, че като са си напълнили гушите, светът е техен - да, ама не. Да живеят лешоядите.

Какви странни неща ви вълнуват. Баба ми казваше: всичката Мара втасала.....

Много лешсме се завъдили тук, та това е една добра форма за ликвидирането и. Поне лешта няма да се влага в...

Това се казва бартер, ние сигурно сме им дали от сивото искърко говедо, което изобилства тук в шопско, но е на изчезване в Европа..

eeeee otkoga gi 4akam turpenie ne mi ostana.Ve4e 6te spq spokoino.

Край гр.Маджарово има белоглави лешояди. От 20 г. се полагат грижи за тази популация. От скоро черни и белоглави лешояди са се заселили и край гр. Кърджали. Да се докарат лешояди чак от остров Майорка, за хатъра на синчето на виц. пр. ген. Ангел Марин е похвално родолюбиво дело.

КАТО ЗАТВОРЯТ КРЕМИКОВЦИ ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ И БЕЛИТЕ МЕЧКИ

Гайер на немски означава лешояд!!! :)

Това е една добра новина, стига да не са докарали лешоядите, та да ги отстрелва Гоце.

Зелените балкани за една фалшива организация...която има за цел да папка парите получени по разни програми..

Мисля си колко ли са още на канарските острови?

да върнем и мамутите, от около 50 000 години не ги е имало по тези места

А пък червеноглавите и празноглави лешояди са тук от 65 години.

Аз пък помислих, че ЦК на БКП са се появили отново!

Идете в източна Гърция и вижте какъв резерват за лешояди са направили. Там ги хранят като кокошки и затова те не отиват никъде другаде. Така гърците са привлекли всички птици от дивата природа в региона и ще привлекат и тези, които сега са дакарали в България. Да не забравяме, че периметърът, в който лешоядите търсят храна е ограмен. България пак ще остане без лешояди докато гърците ги хранят.

че те винаги са си били тука побелелите комунисти??

Лешоядите у нас отдавна са 240 на брой.Отглеждаме ги Ние в парламента!

to tuk samo lushoiadi ima bre. tova ne e novina

Големи сте идиоти, като не знаете какво да кажете по въпроса, що не си мълчите? Много остроумно, няма що! :(

Хахахаха то ставало дума за птици. Аз като прочетох заглавието помислих, че е става дума за някакви политици.

Тези лешояди да идват,но чехските, австрийск и германски мародери да се махат!

Браво! Дано се хванат птиците в Балкана, макар че то отдавна не остана много какво да се яде там. Така де, няма ги вече ония ти ми големи стада по билото...Но пък какво толкова? може и към градовете да слизат. Хубаво е само да се обясни на хората че не са явдливи.

Kak shte se zawryshtat, te sa tuka otdwna, kazwat se dupetati. :)))

салед като има толкова мърша тука, каде да ходят да бият път горките.... тука, тука...

Ангеле, /мога да се обърна към Марин така, той ми е съвипусник от военното училище/ оправи първо Гоце, виден авджия- бракониер, да не трепе защитените видове, а след това се занимавай с фондации и спасителни центрове. Нали все още сте президент и вице президент. Който прочете какви ги вършите, единия трепе, а другия защитава изчезвашите видове животни, ще умре от смях.