Това обяви Европейският съюз снощи след продължителни преговори между депутати от европарламента, защитници на околната среда и представители на промишлеността, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Това решение е било договорено на завършилите късно снощи при закрити врата преговори и подлежи на одобрение от Европейския парламент и от всички страни членки на ЕС, преди да се превърне в закон, посочва агенцията. Емисиите на въглероден двуокис трябва да бъдат намалени до 130 грама на километър до 2015 г., заявили пред Ройтерс трима членове на Европейския парламент.
Първоначално Европейската комисия настояваше тази стойност на емисиите на въглероден двуокис да бъде стане задължителна още през 2012 г. Основният противник на тази мярка бе Германия. Сега производителите на двете луксозни германски марки "Бе Ем Ве" и "Мерцедес" получават възможността да продължат да произвеждат автомобили с огромни по мощност двигатели, които са далеч от екологичните изисквания, и да запазят както работни места, така и приходите от износ, посочва агенцията.
Франция и Германия постигнаха споразумение за параметрите на бъдещ закон за ограничаване на вредните емисии от автомобилите с двигатели с вътрешно горене още през май. През октомври към тях се присъедини и Великобритания, която обаче поиска изключение за две от основните британски марки автомобили - "Остин Мартин" и "Ягуар". През ноември към триото големи европейски автомобилостроители се присъедини и Италия, която поиска специални условия за "Фиат" и спортните "Мазерати" и "Ферари".
"Постигнатата договореност представлява баланс между необходимостта да бъде опазена околната среда и интересите на автомобилната промишленост в цяла Европа", заявил пред Ройтерс британският евродепутат консерватор Мартин Каланън. Привържениците на по-драстични мерки за ограничаване на вредните емисии се съгласиха с компромисния вариант заради предвидените допълнителни ограничения в по-далечна перспектива - максимум 95 грама въглероден двуокис на километър през 2020 г., посочва агенцията. Междувременно ще се правят усилия да се ускори въвеждането на масовия пазар и да се увеличат продажбите на електрически и хибридни автомобили.
Към края на междинния период - 2015 г. - в ЕС ще бъде въведена глоба в размер на 95 евро на автомобил за всеки грам въглероден двуокис над нормата, посочва Ройтерс. Тази мярка ще се прилага стриктно при отклонения от над три грама, под това ниво санкциите ще са по-скоро символични.