Тръгналите си рейвъри са най-вече от Чехия, след като вчера съветника в чешкото посолство у нас Ярослав Камас лично взе отношение по проблема по молба на кмета на Царево, предаде Дарик.
На мястото остават още почитатели на техното, до дни предстои те да съберат мощните звукови уредби и да си тръгнат.
Преди пет дни младежи - маниаци на техно музиката, от Франция, Чехия, Австрия, Полша, Словакия, Румъния и Белгия окупираха около 80 дка частни земеделски земи край Варвара за импровизиран техно фест. Фестът се провежда през последните 5-6 г., без официално да е обявен и жителите на Варвара лумват през това време от високите децибели на уредбите. После пък след приключване на феста морския бряг от плажа на Варвара до строежа „Златна перла” се зарива от боклуци, всички попадащи в Природен парк „Странджа”.
Кметът на Царево Петко Арнаудов разпореди от сряда 20 служители от общинското предприятие “Чистота“ да започнат почистване на терена край Варвара. Не е ясно обаче кой ще заплати това. Според кмета Арнаудов Природен парк "Странджа" трябва да плати заради бездействието си по проблема.
От Районната инспекция по околната сред и водите (РИОСВ) в Бургас обаче задължиха община Царево да постави кошчета за отпадъци и да прибире сметта от незаконния технолагер на младежи край Варвара. Същото трябва да направи и Природен парк "Странджа", предаде БТА. До парка също са изпратени предписания за прибиране на отпадъците. Освен това в района трябвало да се поставят и екотоалетни и да се вземат и допълнителни мерки за опазване чистотата в околността.
От РИОСВ в Бургас предупредиха, че при неизпълнение на разпореждането дирекцията на парка и община Царево ще бъдат санкционирани. По закон глобата е от 500 до 10 хиляди лева. Проверка за изпълнение на предписанията ще бъде направена в сряда от служители на РИОСВ.
Вижте снимки на техносборището край Варвара