Това е исторически момент - три месеца преди откриването на Олимпийските игри в Пекин, съобщи БГНЕС.
Досега олимпийският огън никога не е достигал Еверест. Кадрите на покоряването са направени от китайска телевизия. Последният участник в щафетата бе жена от Тибет - Серинг Вангмо, която в 9.18 часа местно време достигна бвития в мъгла връх. В този момент екипът спортисти в костюми с логото "Пекин 2008" се изправиха пред камерата с викове: "Пекин ви посреща", "Ние сме на покрива на света".
Един от последните участници в изкачването -четирима тибетци и един хан (преобладаваща eтническа група в Китай) извика поемайки щафетата: "Един свят - една мечта". Това е официалният девиз на Олимпиада 2008 в Пекин. Факелът, който е направен по специален начин за условията на тази височина, бе запален 40м. преди върха от един от алпинистите, който носеше съхранен в специална кутия в раницата му олимпийския пламък.
Екипът започна изкачването към Еверест към 03.00 часа местно време. Лошите метеорологични условия обаче забавиха спортистите, участници в щафетата до най-високата точка на света. Изкачването на Еверест с олимпийския огън предизвика остри реакции особено сред тибетците в изгнание. Китай обаче счита, че това е възможност да се създаде приятелство между тибетците и хановете. За да избегне каквито и да е било манифестации от страна на активисти защитници на тибетската кауза, Китай разположи сили на реда и забрани всякакви изкачвания, включително и в съседен Непал, където южният склон е затворен за изкачване.
Вижте снимки на огъня, стигнал Еверест