Това каза бизнесменът Христо Ковачки, който е смятан за енергиен император в страната. “Според мен българският бизнес в момента е подценяван. Един чуждестранен инвеститор печели тук и инвестира другаде”, каза още Ковачки пред БНТ. “Много харесвам Сърбия като държава, ние сме близки по дух с тях. Същото се отнася и за Босна - това е интересна държава”, каза още Ковачки по повод на инвестициите си в тези държави.
Той на няколко пъти повтори, че харесва ВМРО, защото е патриотична партия. Партия "Лидер", която бизнесменът подкрепя активно, ще участва в парламентарните избори догодина в коалиция с ВМРО и земеделците“.
„Защо не, идеите на партиите са сходни и ми допадат“, казва Ковачки пред днешния брой на вестник “24 часа”. Същото е потвърдил пред изданието и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. И двамата определят формацията като центристка. По повод на информацията, че той е съветвал премиера Станишев да не избързва с признаването на Косово, самоковският бизнесмен каза: "Станишев не съм го виждал от 3-4 години. Аз смятам, че не трябва да се бърза с признаването на Косово. Това е моя позиция и аз я изложих чрез медиите".
Ковачки отново повтори, че българските инвестиции в съседна Сърбия са за над 500 млн. евро. “Ние сме инвестирали над 100 млн евро в Сърбия”, каза още Ковачки.
Завършилият квантова електроника бизнесмен Христо Ковачки е собственик на единственото у нас предприятие за брикети “Брикел“. Той държи ТЕЦ “Марица-3“ в Димитровград, “Атоменергоремонт“, топлофикациите във Враца няколко мини у нас (“Чукурово“, “Бели брег“, “Черно море“, “Балкан 2000“ и “Открит въгледобив“ в Перник). Притежава и мина “Ковин“ в Сърбия, търговска верига “Европа“, строи спортен комплекс край Самоков и голф и СПА селище край Баня.