Първият полъх на парите, които могат да се изкарат от земеделие, дойде през 2005-2006 година, когато предприсъединителната програма за земеделските райони САПАРД накара хората да погледнат на земите си с друго око. 

Дотогава повечето от дребните собственици на ниви - а те бяха над 2.5 милиона души или продадоха евтино  получените от дедите им парцели или ги изоставиха, без да се интересуват от тях. 

Но първите договори за аренда, както и първите признаци на събуждащият се пазар, промениха нещата. Днес, повече от 10 години след приемането ни в ЕС, ситуацията е коренно различна. Земята поскъпва всяка година, но темповете на ръст на цените намаляват от 2010 година досега. 

Това е обяснимо, защото платежоспособното търсене вече е задоволено до голяма степен, а нови играчи на този пазар засега са рядкост. Арендаторите инвестираха в собственост на земя, но само в най-добрите парцели. А и цените в отделните региони останаха доста различни.

Цената на декар земеделска земя в Добрич, където се работи най-ефективното земеделие у нас, достигна 5000 лева и това е абсолютен рекорд за България. Това показват справки в специализирани агенции за търговия със земя..

Това са единични случаи, разбира се, но справка в агенции, специализирани на този сегмент на пазара показват и цени над 2000 лева за декар и то масово. В районите на Генерал Тошево, Балчик, Каварна средната цена на декар "продава" е 2300 лева. 

Купувачите не обявяват цената, на която биха купили, но наличието на толкова оферти "продава" на това ниво показва, че в района на Добрич цените са близки до обявените от продавачите. Това обаче е най-скъпият район на страната при земеделските земи. 

Например разликата с района на Велико Търново е близо 3 пъти. Средната цена на продавачите тук е около 1000-1100 лева за декар. Същото е и ценовото равнище в района на Стара Загора. Средната цена тук е около 1000 лева на декар, но търсенето е по-слабо, отколкото във Велико Търново. В Камарата на частните съдебни изпълнители има около 600 оферти за продажба на търг на земеделски земи. 

Средната цена, от която стартират търговете е малко под 1000 лева. Предлагат се парцели със средна големина 18 декара, показват още данните. Според хора, участвали в търговете, интересът не е голям. Само за отделни парцели, които имат възможност да бъдат използвани и след промяна на предназначението, цените се вдигат над средните равнища. 

Какво предстои на пазара за земеделски земи? Промяната на субсидирането на земеделците след 2020 година може да доведе до понижаване на цените, ако доходите на фермерите намалеят, смятат експерти. Но това може и да не се случи, ако на пазара се появят по-големи инвеститори. 

В България вече има опит от арендуване и изкупуване на земеделски земи от компании за производство на храни и износ. Досега най-голям интерес са проявили израелски и китайски компании, но не е изключена и появата на европейски инвеститори. Все пак, цената на земята в България остава под средната за Централна и Източна Европа, да не говорим за Западна Европа.