Провъзгласяването на независимост и последващото признаване на Косово имат принципно значение, тъй като създават нов модел за разрешаване на конфликтите, основаващ се на приоритета на правото на народите на самоопределение, се казва в изявлението на външното министерство на непризнатата Приднестровска Молдовска Република.
В Приднестровието се убедени, че този модел трябва да се прилага за всички конфликти, които имат сходни политически, правни и икономически основи, предаде БГНЕС. “При тези условия МВнР на Приднестровската Молдовска Република смята възможно по-скорошното международно признаване независимостта на Приднестровието за завършващ етап от мирното и справедливо разрешаване на молдовско-приднестровския конфликт, принос на международната общност за укрепването на регионалната стабилност и сигурност”, се казва в изявлението.
Според приднестровското ръководство признаването на косовската независимост от САЩ и редица страни членки на ЕС създава прецедент за други непризнати държави. По думите на председателя на парламента в Приднестровието Евгений Шевчук, моделът на Косово трябва да е приложим в цял свят. Властите на Молдова отказаха да признаят Косово, припомня агенцията.
Страхът на много държави по света, че прецедентът с независимостта на Косово може да разпали сепаратистки искания в техните граници, е главната причина те да се обявят против отделянето на областта от Сърбия.
Списъкът със страните, отказващи да признаят суверенитета на Косово, може да бъде разглеждан като световна хроника на сепаратистките борби, посочва БТА. Испания, Азербайджан, Шри Ланка и Китай се противопоставят на едностранния ход на Косово, което обяви независимост.
Още по-дълъг е списъкът на страните в Европа и на Балканите, които определено не са въодушевени от това да “бабуват” при раждането на нова държава в регион, известен със своята нестабилност и с конфликтите от кървавото разпадане на бивша Югославия през 1991 г.