Идеята ще бъде обсъждана в рамките на Съвета на коалицията, който се провежда в разширен формат в Хисаря днес и утре, предаде Дарик. Лидерите на трите партии от управляващата коалиция - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, министрите, партийните и парламентарните ръководства, както и шефовете на комисии ще обсъждат актуализираната управленска програма в областта на здравеопазването, образованието и икономиката. "Целта е най-широко обсъждане в рамките на коалицията на приоритетите и да се намери най-добро взаимодействие между изпълнителната власт и мнозинството в парламента, тъй като много от нещата ще изискват законодателни промени", поясни премиерът Станишев.
Днес ще бъдат разгледани приоритетите и необходимите законодателни промени за повишаване на доходите и качеството на живот, подобряването на бизнесклимата и потенциала за растеж.
До края на мандата на БСП, НДСВ и ДПС да бъдат приватизирани "Булгартабак", БМФ и "Топлофикация-София" планира правителството в актуализираната управленска програма.
Приходите от продажбите на държавните дружества и тези от концесиите да бъдат използвани за справедливо обезщетявани на собствениците на компенсаторни книжа и лихвоточки по жилищно-спестовни влогове. А остатъкът от средствата да се внесе в Сребърния фонд за подкрепа на пенсионната система, предвижда правителственият документ.
Приватизация, концесиониране и публично-частно партньорство за болниците предлагат още управляващите. В първия ден от сбирката на тройната коалиция ще бъдат обсъдени и идеите за смяна на модела на финансиране на здравните услуги. Сред тях са намерения за преструктуриране на осигурителната тежест в полза на здравеопазването.
Целта на коалицията е до края на мандата България да заеме едно от трите места на най-бързо развиващите се икономики в Евросъюза и да се нареди сред петте водещи държави в света по размер на преките чуждестранни инвестиции.
Правителството си поставя задачата да създаде бизнес-климат, който да ни изведе сред седемте най-напредващи страни в общността.
На заседанието в Хисар се очаква да бъде взето решение за премахване на квотата от 10% за чужденци, които да бъдат наемани на работа в България. В петък социалният министър Емилия Масларова обяви, че има голям интерес към българския трудов пазар от страни като Молдова, Украйна, Китай, Индия, Виетнам, Египет. Най-голям е дефицитът на работници в областта на строителството, металургията, машиностроенето, химическата промишленост. Министърът изрази надежда, че заплахата от внос на работна ръка ще накара хората без образование и квалификация да се образовати квалифицират.
По неофициална информация смени на министри и зам.-министри в Хисар не се очакват.